https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

V Murski Soboti mednarodna romska konferenca

Murska Sobota, 19.02.2015 ob 11:00  

Mednarodna romska konferenca je potekala v sredo, 18. februarja v prostorih hotela Zvezde (Murske Republike) v Murski Soboti. S pričetkom ob desetih, so se zbrali najpomembnejši predstavniki Romov v Sloveniji in širom Evrope. Mednarodno romsko konferenco je organizirala Evropska romska zveza in Zveza Romov Slovenije, govorili so o temi "Politika Sveta Evrope do Romov".


Jožek Horvat – Muc, predsednik Zveze Romov Slovenije (ZRS) in podpredsednik Evropske romske Zveze (ERZ) je odprl mednarodno romsko konferenco in uvodoma poudaril, da so konferenco organizirali z namenom spodbuditve Sveta Evrope, da intenzivnejše vključujejo romske organizacije, ko je govora o romski problematiki, saj slednjo problematiko še najbolje poznajo. Trudijo se, da bi romska skupnost dobila primeren prostor v Evropi. Tudi župan mestne občine Murska Sobota je uvodoma pozdravil mednarodno romsko konferenco ter visoke predstavnike, ki prihajajo iz Evropske romske Zveze in Zveze Romov Slovenije. Poudaril je, da se v MOMS Romi aktivno vključujejo v družbo in da slednje predstavlja svetel zgled za vse ostale slovenske občine z romskimi prebivalci.

Beseda je tekla o sodelovanju Evropske romske Zveze z mednarodnimi nevladnimi in vladnimi organizacijami, želijo pa tudi boljše sodelovanje Sveta Evrope z ERTF-om. Za navzoče so predstavili tudi kratko zgodovino Evropske romske Zveze s poudarkom na trenutno situacijo, ki vlada v Zvezi, pogovarjali pa so se tudi o njenih prihodnjih aktivnostih.

Na mednarodni romski konferenci je bila prisotna tudi Evropska romska unija (ERU), ki si želi večjega povezovanja romskih organizacij znotraj EU. Predsednik ERU-ja Rajko Djurić je na mednarodni romski konferenci izpostavil dejstvo, da Romi kot državljani EU izgubljajo temeljne človekove pravice. Ravno iz teh razlogov so leta 2011 ustanovili ERU, saj so bile ostale mednarodne organizacije premalo učinkovite.

Na mednarodni romski konferenci so izvolili novega predsednika Evropske romske Zveze, ki je postal Jožek Horvat – Muc (do sedaj je opravljal funkcijo podpredsednika ERU). Rajko Djurić, dosedanji predsednik ERU se po nekaj letih umika zaradi bolezni. Za podpredsednico Evropske romske Zveze so izvolili Emino Shemo, ki prihaja iz Makedonije.

 

 

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      19.02.2015 ob 12:14 gouri gost

      Kak se brigajo za njij nemre človik verjeti

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      19.02.2015 ob 13:41 pišti gost

      pa non stop , samo nekše konference ! vej so pa skoraj ne pismeni , pa kak te razmijo tole kar se dogaja na konferenci ??????? romi majo denar pa naj se troši , tak je brez vejze etak pa ovak !!!

      9 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      20.02.2015 ob 16:19 lauraas gost

      Jožeku Horvat Mucu, ste pozabili dodati magister.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.