https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Na vsako grajo so potrebne tri pohvale

Murska Sobota, 24.02.2015 ob 8:00  

Na OŠ II Murska Sobota so ob začetku drugega polletja pripravili izobraževalni roditeljski sestanek s predavanjem za starše z naslovom Kako in koliko lahko starši pomagamo svojemu otroku pri domačem delu, da bo uspešen učenec. Da je tema za starše osnovnošolcev še kako pomembna, so dokazali številni zbrani. Predavala je mag. Suzana Žunko-Vogrinc, profesorica defektologije in šolska mediatorka.


»Otrokova pot v življenje vodi skozi šolska vrata«

Mag. Suzana Žunko-Vogrinc je zaposlena pri Svetovalnem centru za otroke, mladostnike in starše Maribor. Ukvarja se s svetovanjem in pomočjo staršem in učiteljem pri delu z otroki, ki imajo težave s pozornostjo, koncentracijo in hiperaktivnostjo, pomočjo učencem z učnimi težavami, sodeluje v Komisiji za usmerjanje otrok s posebnimi potrebami, izvaja predavanja za starše in učitelje ter skupine za starše otrok s težavami na področju pozornosti in s povečanim gibalnim nemirom.

Kot pravi Žunko-Vogrinčeva je zelo pomembna priprava in spodbuda staršev k domačemu delu otrok. Vendar pa splošnega recepta žal ni. Opozorila je na večni trikotnik, s katerim se srečujejo: otrok – šola – dom.

Učenje in delanje domačih nalog sta pripravi na poznejše življenje

Z učenjem in delanjem domačih nalog pripravljajo starši otroke na poznejše poklicno življenje in postavljajo temelje za življenje. Z domačimi nalogami si pridobivajo delovne navade. Vendar ima delo pri nas še vedno prevečkrat negativni prizvok. Nekoč je veljalo, da se moramo učiti, da nam ne bo treba delati. Sedaj pa velja ravno obratno: treba se je učiti, da bomo lahko delati. Vendar se učimo za znanje.

Izpostavila je še problem velike količine snovi, ki jo je potrebno obdelati v zelo kratkem času. Opozorila je, da nekateri starši otrokom pomagajo delati naloge in jih celo povejo rešitve sami, kar ni dobro. Pravi, da je bolje, da učiteljici napišejo, da otrok naloge ni znal rešiti sam ali je ni razumel. Namen domačih nalog je utrjevanje snovi. Vendar vsi učenci ne dobijo istih nalog in v istem obsegu. Opozorila je še na skrb za beleženje.

Problem je tudi načrtovanje učenja, ki naj bi potekalo v tedenskem ritmu, se pravi ob približno istem času. O te kdaj prav tako univerzalnega recepta ni. Nekateri potrebujejo mir, drugi prisotnost staršev in jih hrup ne moti.

Po raziskavah sodeč tudi v šoli uspešni učenci ne obiskujejo radi šole

Šola je lahko po besedah Žunko-Vogrinčeve za otroke pozitivna ali negativna izkušnja. Doseči bi morali, da bi v šolo radi hodili in z veseljem poročajo tudi o slabih izkušnjah. Na otroke prenašamo zavedno ali nezavedno tudi svoje lastne izkušnje. Na šolarje je dandanes vse več pritiskov. Preveč se vse vrti okrog šole. Pozablja se, da otroci niso le šolarji. Imajo tudi druge sposobnosti: motorične, glasbene, športne, kar se nam pogosto zdi samoumevno. Pogosto jim tudi zmanjka prostega časa za njihove interese.

Vse se da rešiti: premagovanje težav je odlična šola za življenje

Žunko-Vogrinčeva je izpostavila, da so glavni problemi motivacija in spodbuda. Samoiniciativnost je potrebno tudi znati pohvaliti. Na vsako grajo pravi, so potrebne tri pohvale! Zelo različno hitro postanejo otroci v šoli in pri šolskem delu samostojni in odgovorni. Pri tem je potrebno znati držati pravo mejo: pomagati jim, ko pomoč potrebujejo in prepoznati kdaj starše le »sučejo okrog prsta«. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      24.02.2015 ob 9:18 -žuža gost

      Vse se ZAČNE in konča DOMA.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      24.02.2015 ob 15:50 gost šola gost

      Povedala ni nič novega in takšni recimo seminarji so sami sebi namen in promiciji šole, na kateri se odvijajo. V praksi je pa na šolah ravno obratno, učitelj toliko da obdela svoj urnik in se ne trudi preveč z učenci, seveda ob privolitvi vodstva, ki se prav tako ne trudi. Nekoč so bili učitelji in ravnatelji, ki so s srcem delali za učence, danes tega ni več, samo plača in privilegiji. Zato pa je šolstvo tam, kjer je, učitelji vedno man ali ni č spoštovani. In prav je tako, vrača se pač tako, kot se dela.

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        24.02.2015 ob 16:01 gost

        Če bi seminar imel sam sebi namen ga najbrž ne bi izvajali, sicer pa je na internetu očitno že vsak lahko strokovnjak dandanes. Zato, ker se marsikateri učitelj preveč trudi (predvsem na osnovnih šolah) pa ravno pride do obratnega efekta, saj učenci pomoč izkoriščajo in hkrati še izsiljujejo boljše ocene. Zato pa so tukaj strokovnjaki, kot je Žunko - Vogrinčeva, da staršem in učiteljem pomagajo pri prepoznavanju teh težav pri otrocih (marsikateri otrok je dober manipulator). Pa ravno nekoč so učitelji delali zaradi avtoritete, forsirali "piflanje" in podobno. Bi rekel, da ravno danes z učenci in dijaki veliko več sodelujejo in ne poveličujejo svoje avtoritete.

        2 1 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      24.02.2015 ob 17:26 gost lila gost

      Gost šola je napisal popolno resnico. Da se danes učitelji trudijo? Daleč od tega. Ni treba zagovarjati, razen, če si eden od njih. Ker pa se tako zelo trudijo dpbro delati z učenci so rezultati tu. Vse slabše znanje učencev, posebej tukajšnjih, in še kaj.

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        24.02.2015 ob 21:46 isti kot prej gost

        Rezultati so takšni ker se večina učiteljev ubada s problematičnimi, torej vedenjsko neprilagojenimi in pa tistimi, ki imajo slabše učne sposobnosti. Tisti, ki so učno manj sposobni lahko ob prilagoditvi programa in ustrezni pomoči dosežejo marsikaj, ampak seveda morejo trdo delat za svoje ocene, če pa lenarijo in grejo v določene skrajnosti (uporabljajo kalkulator za račun 4+2 ipd.) pa je to lenoba. Večkrat sem inštruiral učence, ki bi naj imeli težave pa je večino časa bila kriva njihova lenoba, odpor do predmeta. Vedenjsko problematičnih pa raje ne bom omenjal, zaradi selitvenih razlogov sem menjal 3 osnovne šole in sem razvojno najbolj napredoval v "pridnem" razredu, kjer so se vsi trudili za čim večji uspeh. Pa tudi tisti z izjemno nizkimi sposobnostmi so imeli vsaj dobro oceno (3) ker so se kljub pomoči trudili, tudi po 2 uri učenja na dan, kar je za osnovno šolo zelo veliko. Sklepam, da vas je večina staršev, ki zagovarjate svoje otroke, ki bi radi brez učenja in brez truda imeli petice. Sodeč po pravopisnih napakah gosta šole pa sklepam, da tudi njemu/njej povzroča šola preglavice. Pa ne zagovarjam šolskega sistema ali učiteljev, priznam, da se najdejo posamezniki, ki povzročajo teror nad učenci in se izživljajo, ampak večinoma pa se z vsemi učitelji da dogovoriti in doseči marsikateri sporazum. Konec koncev ne moremo vseh metati v isti koš, vsak človek je le posameznik in se razlikuje od sočloveka.

        1 0 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      24.02.2015 ob 20:56 aaaaa gost

      gost šola in gost lila tako kot sta napisala drži

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      24.02.2015 ob 20:59 pa še res je gost

      učitelji imajo tako ali tako abnormalno visoke plače, glede na delo ki ga opravljajo, znižati jim plače za 50%, pa še po znižanju bodo imeli previsoke

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        24.02.2015 ob 22:01 gost

        Delajo normalen delovnik glede na urno postavko in so plačani vsak mesec glede na število ur, ki jih opravijo. Da ne omenjam še pisanja priprav, ki jih morejo za vsako uro dan prej doma napisati. Če pa zavidate učiteljsko plačo (približno 1500€), ker delate fizično za minimalno plačo pa ste očitno klasični slovenec, tu pa vam žal ni pomoči.

        1 2 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      24.02.2015 ob 21:49 isti kot prej gost

      *rad bi še dodal da nisem učitelj ali kaj podobnega, inštruiral sem večinoma sošolce, ker mi osnovna šola ni povzročala pretiranih težav

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      26.02.2015 ob 10:59 gostja gost

      gost, žal je "klasičnih" Slovencev preveč, dejstvo pa je da je šol preveč, denarja pa premalo, JAVNI SEKTOR NE USTVARJA DODANE VREDNOSTI, JAVNI SEKTOR BI MORAL IZ DAVKOPLAČEVALSKEGA DENARJA USTVARJATI PRIMERNE IN UGODNE POGOJE ZA USTVARJANJE DODANIH IN NOVIH VREDNOSTI, NE PA SAMO ZGOLJ ZA SVOJ OBSTOJ.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      26.02.2015 ob 15:16 ravnatelj gost

      TAKO JE ! Draga moja predhodnica !!!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.