https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

13. mednarodni debatni turnir v Ljutomeru v znamenju ZDA

10.03.2015 ob 10:00  

Z včerajšnjo popoldansko finalno debato se je v prleški prestolnici končal že 13. mednarodni debatni turnir, ki je potekal v organizaciji Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer ter Zavoda Za in proti.


V velikem finalu sta nastopili obe ekipi Združenih držav Amerike ter tako ponovili lanski uspeh. Izmed slovenskih ekip sta se najbolje odrezali ekipi II. Gimnazije Maribor s četrtim ter Gimnazije in ekonomske srednje šole Trbovlje s šestim mestom.

Vse od četrtka je Ljutomer gostil okoli 200 dijakov, mentorjev in sodnikov iz petnajstih držav, otvoritvene slovesnosti pa se je udeležil tudi predsednik RS Borut Pahor ter prisostvoval eni izmed predtekmovalnih debat. Teme tokratnega debatnega turnirja so bile: na trg delovne sile bi morali uvesti več robotov, ameriške intervencije naredijo več škode kot islamski fundamentalizem ter mikrofinančne organizacije bi morale dajati posojila le ženskam v deželah v razvoju. Po predtekmovanju so se med osem najboljših uvrstile ekipe ZDA (dve ekipi), Nizozemske (tri ekipe), Bosne in Hercegovine ter Slovenije (Maribor, Trbovlje). Ameriški ekipi sta v polfinalu odpravili Mariborčane in Nizozemce, ki so bili na koncu tretji. Med najboljše tri debaterje turnirja so se uvrstili Floris Holsege (Nizozemska), Egon Peršak (II. Gimnazija Maribor) in Jasper Primack (ZDA). Na letošnjem turnirju so ZDA, Danska, Romunija, Nizozemska, Turčija in Hrvaška nastopile z ekipami, ki se pripravljajo na svetovno prvenstvo v Singapurju.

Izmed pomurskih srednjih šol so se 13. mednarodnega debatnega turnirja udeležile le tri ekipe Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer. Najuspešnejša ekipa ljutomerske gimnazije (Helena Beznec, Ula Litrop, Betka Perc) je končala tekmovanje na 21. mestu, med posamezniki pa so se Betka Perc, Ula Litrop, Helena Beznec in Sanja Hošpel uvrstile v prvo tretjino nastopajočih.

 Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.