https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Ljutomerska gimnazija na tekmovanju iz nemščine do dveh državnih naslovov

12.03.2015 ob 14:30  

Dijaki Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer (GFML) se tudi v šolskem letu 2014/2015 udeležujejo najrazličnejših tekmovanj, s katerih se praviloma vračajo z vidnimi uvrstitvami. Tako so odlične dosežke zabeležili tudi na državnem tekmovanju iz nemščine. Osvojili so štiri zlate in devet srebrnih priznanj. Državna prvaka sta postala dijak drugega letnika Jurij Zemljič in dijakinja tretjega letnika Michelle Tivadar.


»Vsako leto se na državnem tekmovanju iz nemščine pomeri več kot sto dijakov iz različnih slovenskih srednjih šol in sicer v šestih različnih kategorijah. Najboljši med najboljšimi postanejo državni prvaki in med njimi sta letos Michelle in Jurij. Oba odlikuje izreden občutek za jezik, prav tako pa sta vsak po svoje izredno jezikovno ustvarjalna. Oba sta dokaz za to, da se jezika odlično lahko naučimo samo, če smo dovolj radovedni za jezikovne posebnosti in smo v stalnem stiku z jezikom. Šolsko učenje tujega jezika je zato predvsem usmerjanje v pravo smer in je pika na i večletnemu neformalnemu učenju tujega jezika. S takimi dijaki, kot sta Michelle in Jure, je zagotovo prijetno delati,« je po uspehu dejala profesorica nemščine na GFML Gita Fras, mentorica državnih prvakov.

 »Prvi stik z nemščino sem imel že, ko sem obiskoval vrtec. Sestra me je takrat začela učiti števila v nemščini. Ko sem bil še otrok, sem gledal samo nemške risanke.  S tem sem se res dosti naučil in še zdaj gledam samo nemške oddaje, ker s tem pridobim besedišče. Sicer pa sem se nemščino v šoli pričel učiti v drugem razredu. Mislim, da je ključ za dobro znanje nemščine biti čim bolj v stiku z jezikom in ga poslušati,« je povedal Zemljič, Tivadarjeva pa je dodala: »Meje v tvojem jeziku so meje tvojega sveta (Ludwig Wittgenstein).  Menim, da je ključen dejavnik pri učenju tujega jezika vsakdanja povezanost s tem jezikom že od otroštva. Sama sem z nemščino odraščala preko risank, spremlja pa me vsak dan. V družini večinoma beremo nemške knjige, gledamo nemško televizijo in občasno preživljamo dneve v sosednji Avstriji. Nemška tekmovanja so zame prijetne izkušnje, rezultati pa dodatna motivacija v življenju.«

Foto: Facebook Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer

Poleg omenjenih dveh dijakov sta zlati priznanji osvojili še Anja Zadravec (mentorica Liljana Kosič), ki je tekmovala v kategoriji 2. letnik drugi tuji jezik, in Karmen Pozderec (mentorica Martina Vogrinec), ki je tekmovala v kategoriji 3. letnik, nemščina kot prvi tuji jezik za srednje poklicne in strokovne šole. Srebrna priznanja je doseglo devet ljutomerskih gimnazijcev in sicer Luka Antolin (mentorica Gita Fras), Tina Klement (mentorica Milojka Vaupotič), Matej Slana, Sara Heric, Miha Šemen (mentorica Liljana Kosič), Melanie Horvat, Evelin Tivadar (mentorica Gita Fras), Jan Markovič in Črt Kumer (mentorica Martina Vogrinec).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      12.03.2015 ob 16:32 Stewen gost

      GUTEN TAG! - Glede na to, da sta se odlično odrezala dijaka, ki sta z nemščino "gor rasla", rezultat ne preseneča. Torej njunega (in mentoričinega) uspeha ne kaže "preveč" povzdigovati, ker se ni zgodil čudež! Bil pa bil "čudež", ko bi se tako uvrstil dijak z osnonošolskim (ne)znanjem nemščine, doma iz kraja, ki je proč od Avstrije,denimo ,da je doma na Markovskem, in ne bi imel težav,denimo s pasivom, konjunktivom II, s sklanjatvijo, "artikli",usw. - GUTE NACHT!

      9 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      12.03.2015 ob 17:07 gost gretta gost

      Spet so se promovirali, vendar glede na okoliščine nič čudnega. Zakaj pa ne prednjačijo pri drugih predmetih, recimo pri materinščini, ali še kje drugje? Se ne potrudijo dovolj, ali ne dobijo znanja.

      12 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      12.03.2015 ob 18:32 neimenovan gost

      Zgornja komentarja sta samo še en dokaz več faušije. Pa kaj če sta z nemščino "gor rasla", to še ne pomeni, da se za svoj uspeh nista potrudila. To tekmovanje je na zelo visoki ravni in zahteva veliko znanja, ne zadošča samo z nemščino "gor rasti". prav tako pa nima z njunim uspehom prav nič zveze lokacija kjer sta doma, saj pa drugod majo tudi nemške programe na televiziji in je to samo problem posameznika, da tega ne zna izkoristiti. poleg tega pa ne vem zakaj nebi smeli uspeha deliti z drugimi in se malo považiti, ker grem stavit, da bi vsi sami storili enako. glede drugih predmetov in tekmovanj pa se vidi, da niti ne veš n od nič o GFML ker drugače bi vedel kake odlične rezultate dosega šola na drugih področjih. mislim nekateri ste taki egoisti in tako fauš drugim, ko nekaj dosežejo, da se mi kar smilite. namesto, da bi jim čestitali, samo žalite. grem pa stavit, da je vsaj eden od obeh, ki sta tu tako grdo pisala, sodelovala na tem tekmovanju ampak sta pač preslaba.

      8 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        13.03.2015 ob 21:17 Prlek gost

        Tebe pa malo zajeb....o velike začetnice, vejice, tvorjenje stavkov in še bi se našlo.

        3 1 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      13.03.2015 ob 12:49 gost imenovan -elfi gost

      Se popolnoma strinjam s prvima dvema gostoma. Nobene favšije ni, le realen pogled na zadevo. Pri drugih predmetih šola ne prednjači, le pri nemščini, kar pa ni več tako pomembno, ker zgublja na mednarodni veljavi. Več znanja bi naj namenili pouku slovenščine, kar ne bi škodili tudi prejšnjemu gostu glede na to, kako je napisal sestavek. Le čevlje sodi naj kopitar

      7 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      13.03.2015 ob 21:30 salomonela gost

      za hlapce rojeni..

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      13.03.2015 ob 22:58 ! gost

      pa kaj ima zdaj veze kako je kdo napisal nekaj. Spravljate se ne druge in ne privoščite uspeha drugim. Spravljate se na uspehe drugih, to pa skoraj zagotovo zaradi vaših neuspehov in ker pač niste tako dobri, da bi lahko kaj takega dosegli. Sicer pa, če že nekaj kritizirate se prvo malo pozanimajte o vseh dosežkih in objavah le teh na spletu, ker so se tudi vsi ostali dosežki objavili na spletu.

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.