https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Nova knjiga o Prekmurju v vsej svoji raznolikosti

Murska Sobota, 14.03.2015 ob 7:00  

V petek je v murskosoboški Pokrajinski in študijski knjižnici potekala predstavitev nove knjige z naslovom Prekmurje – podoba panonske pokrajine. Predstavile so jo izr. prof. dr. Maja Godina Golija, dr. Ivanka Huber in dr. Klaudija Sedar. Izdala sta jo Raziskovalna postaja ZRC SAZU Prekmurje in Inštitut za slovensko narodopisje ZRC SAZU.

 

Knjiga, ki jo je uredila Maja Godina Golija, je delo 19 avtorjev. Gre za domače raziskovalce, sodelavce SAZU in tudi tuje raziskovalce. Opisuje pa kulturne, socialne, zgodovinske, naravne in druge značilnosti Prekmurja, ki jo avtorji lepo sklenejo v zanimivo celoto in panonsko pokrajino predstavijo v vsej svoji raznolikosti. Godina Golija je izpostavila, da je Prekmurje že v preteklosti bilo povezano s širšim evropskim prostorom. Ta je močno zaznamoval življenje, razmišljanje in ustvarjanje Prekmurcev.

Razprave je razdelila Godina Golija na tri sklope. Prvi pripoveduje o kulturni podobi pokrajine s predstavitvijo folklornih in etnoloških značilnosti Prekmurja (ljudske pesmi, ljudski plesi, etnološke posebnosti, prazniki, sejmi itd). Drugi sklop se nanaša na socialne značilnosti in demografijo (zgodovina poselitve, cerkvena zgodovina, socialno-geografski vidiki pokrajine in gospodarska pričakovanja, značilnosti družinskih skupnosti na Goričkem, prekmurščina itd). Tretji del pa prikazuje prekmursko pokrajino z naravoslovnega vidika. Tu avtorji opisujejo med drugim vegetacija, rabo kulturne pokrajine in gospodarske potenciale rabe.

Avtorji med drugim pojasnjujeo, zakaj je prekmurska ljudska pesem drugačna od pesmi iz drugih slovenskih pokrajin, zakaj ima Prekmurje toliko posebnosti v prehrani, o praznovanjih in obredih, značilnostih prekmurščine in njeno javno uporabo, kakšno je bilo življenje prekmurskih družin nekoč, kakšna so pričakovanja Prekmurcev danes, kako zgodovina zaznamuje sedanjost, glavne posebnosti vegetacije itd.

Godnja Golija je poudarila, da v obravnavi Prekmurja še nekateri vidiki manjkajo. Knjiga je tako le začetek raziskovanj naše pokrajine, ki nujno potrebuje tudi nadaljevanje.

Več fotografij v spodnji galeriji...

 

    Fotogalerija