https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

3M

Izvedena proslava Prešernovega dne v Varaždinu

10.2.2015  

Slovensko kulturno društvo “Nagelj” je v nedeljo, 8. februarja, v HNK-u Varaždin organiziralo praznovanje Prešernovega dne. Proslava nacionalnega praznika Republike Slovenije se je začela z razstavom fotografij »Moja Slovenija 2« članov fotografske skupine Slovenskega doma kulturno prosvetnega društva Bazovica iz Reke.

V nadeljevanju programa v gledališču HNK-a nastopili so mešani pevski zbor Kulturno prosvetnega društva Slovenski dom Zagreb, mešani pevski zbor Slovenski dom kulturnega prosvetnega društva Bazovica iz Reke, ženska in moška klapa Slovenskega kulturnega društva Istra iz Pulja, folklorne skupine iz Reke in Lendave, tamburaši Hrvaškega kulturnega društva Pomurje, igralska skupina Slovenskega kulturnega društva Nagelj in Ansambel Sudar iz Zagreba. Praznovanje se je zaključilo v večernjih urah v Študentskem centru Varaždin s predstavitvijo in degustacijo tradicionalnih slovenskih jedi, ki jih pripravljajo Slovenci iz  Pulja.

Letošnja prireditev Prešernevega dneva je bila posebno svečana, saj je Slovensko kulturno društvo Nagelj organiziralo proslavo Prešernevega dne v okviru evropskega projekta 3M Mura-Media-Minority. Pred nastopom slovenskih in hrvaških društev v gledališču so obiskovalci lahko slišali vse o projektu 3M Mura-Media-Minority kateri sofinancira Evropska unija ter o slovenskoj nacionalnoj manjšini na Hrvaškem in o hrvaških kulturnih društvih v Sloveniji. Projekt 3M predstavile so voditeljice projekta Ana Županić in Tatjana Novak. Slovensko kulturno društvo Nagelj predstavili so aktualna predsednica in nekdanji predsednici: Martina Lesjak, Marijan Husan in Igor Šerdoner.

Zraven njih so o projektu in posebno o kvalitetnem odnosu Varaždinske županije in okolnih področjih  Republike Hrvaške do slovenske narodne manjšine govorili namestnik župana Varaždinske županije, Alen Kišić, predsednik Mestnega sveta Varaždin, Josip Hehet in predstavnik Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu, Rudi Merljak.

O slovenskoj nacionalnoj manjšini na Hrvaškem so govorili predsednica Sveta slovenske nacionalne manjšine Varaždinske županije in predsednica Hrvaško-slovenskega društva prijateljstva, Barbara Antolić Vupora, ki predstavlja problematiko Slovencev na Hrvaškem v Svetu Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu kakor tudi Darko Šonc, predsednik Zveze slovenskih kulturnih društev na Hrvaškem in predsednik Kulturnega prosvetnega društva Slovenski dom, predsednik Kulturnega prosvetnega društva Bazovica iz Reke, Zvonimir Stipetić in predsednica Slovenskega kulturnega društva Istra, Pulj, Klaudija Velimirović. Đanino Kutnjak, predsednik Zveze hrvaških kulturnih društev v Sloveniji in predsednik Hrvaškega kulturnega društva Pomurje je predstavil delovanje društev. Na prireditvi je bil prisoten tudi namestnik veleposlanika Republike Slovenije v Zagrebu, g. Marko Rakovec, župan Občine Bednja in predsednik Hrvaško-slovenskega društva prijateljstva Bednja, gospod Mirko Bistrović ter gospa Dunja Pavelić Bezjak, varaždinska Mariborčanka, ki je življenje posvetila negovanju prijateljskih vezi med dvema državama.

Slovensko kulturno društvo “Nagelj” je utemeljeno leta 2007. Glavne dejavnosti Društva so organizacija kulturnih dogotkov, negovanje kulturne dediščine in ohranitev slovenske identitete. Njegovih sto članov pa je doslej organiziralo številne kulturne dogodke. Vsem udeležencem praznovanja v HNK-u Varaždin so člani SKD-a “Nagelj” podarili naglje, rožo po kateri je varaždinski SKD dobil ime!

 

 

 

    Fotogalerija