https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

KVIZ: Preverite svoje znanje ekologije z Modrim Janom (1. del)

14.01.2015 ob 10:11  

V teh tednih v številnih vrtcih in šolah po Pomurju poteka Ekoprojekt Pomurja, ki ga organizirajo Dravske elektrarne Maribor v okviru projekta Modri Jan, mi pa preverjamo vaše znanje s področja ekologije.


Otroci in učenci raziskujejo, fotografirajo, ustvarjajo likovne in pisne izdelke ter druge stvaritve iz tematike vezane na reko Muro in ekologijo. Za vse bralce našega portala pa pripravljamo serijo treh kvizov, v katerih lahko preverite svoje znanje iz ekologije. V vsakem kvizu bomo objavili deset vprašanj, odgovore na vsa vprašanja pa bomo objavili v posebnem članku konec meseca marca. V kolikor niste prepričani, ali je vaše znanje s področja ekologije dovolj dobro, lahko vse odgovore najdete na spletni strani projekta Modri Jan na tej povezavi – KLIK.

Vprašanja tokratnega kviza:

1. Kako pravimo hiši, v kateri se porabi manj energije za ogrevanje prostorov kot v »navadni« hiši? Za takšno hišo je pomembno, da je dobro izolirana – ima kakovostna okna in vrata, ki dobro tesnijo?

2. Kako pravimo delu neba, kjer svetlejše zvezde lahko povežemo v podobe, ki so si jih zamislili zvezdoslovci, da bi se lažje znašli?

3. Kako pravimo kislim padavinam, ki nastanejo zaradi onesnaženega zraka. Nastanejo z razstaplanjem škodljivih snovi, ki so v zraku, pojav pa povzroča umiranje gozdov, poškodbe na stavbah, tleh …?

4. Kako imenujemo Zemljin satelit, ki obkroži naš planet v 27,3 dneva, v tem času pa se zavrti okoli svoje osi in zato kaže Zemlji vedno isto stran?

5. Kako se imenuje veda, ki preučuje bogastvo živih bitij, odnose med njimi in njihove odnose do okolja v katerem živijo? Beseda izvira iz grščine in v prevodu pomeni »nauk o naravnem domu« …

6. Kako še rečemo plasti plinov, ki obkrožajo Zemljo, pravimo pa ji tudi ozračje? Celotno plast privlači Zemljina gravitacija, z nadmorsko višino pa se njena sestava spreminja…

7. Kako imenujemo proces, pri katerem rastline s pomočjo sončne svetlobe ogljikov dioksid pretvarjajo v kisik in vodo?

8. Kateri izraz uporabljamo za tista jezera, ki se napolnijo ob jesenskem deževju in spomladi, ko se tali sneg, v zgodnjem poletju pa vsa voda ponikne v požiralnikih?

9. Kako pravimo plinom, ki nastajajo pri motorjih (takih, kot jih ima na primer avtomobil), vsebujejo pa dušik, ogljikov dioksid in vodno paro, so škodljivi okolju, saj onesnažujejo okolje?

10. Kako se imenuje teorija, ki pravi, da je vsa snov v vesolju nastala pred milijardami let v močni eksploziji?

  

 

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.