https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

TRENDI

Čemaž, divji česen, medvedji česen, kačji lek...

4.4.2015  

 Čemaž je eden izmed prvih znanilcev pomladi. Zaradi svojih koristi za telo je pridobil status zdravilne rastline. Čeprav ga lahko, v gosto poraslih preprogah gozda, najdete od marca pa vse do junija, je najboljši čas za nabiranje aprila in maja, ko čemaž tudi cveti.


Čemaž, ki ga poznamo  tudi pod imeni divji česen, medvedji česen, gozdni česen, kačji lek ali štrkavec, je med 10 – 40 cm visoka rastlina z belimi cvetovi, ki uspeva v Zahodni in Srednji Evropi, uporablja pa se kot zelišče. Raste po vlažnih hrastovih, gabrovih in bukovih gozdovih. Marsikdo pa ga ima posajenega na senčnem vrtu in ga uporablja kot česnov nadomestek. To pa zato, ker ima številne sestavine, ki jih najdemo tudi v česnu, le da je čemaž še bol zdravilen, poročajo na portalu bodieko.si.

Koristne lastnosti čemaža

Čemaž ureja prebavo, odvaja odvečno vodo iz telesa, deluje kot antibiotik in lahko pomaga tudi pri odganjanju glist, čisti kri, kožo in dihala, preprečuje nastajanje krvnih strdkov in notranjih krvavitev, pomaga pri težavah z dihali in določenih boleznih, povezanih z njimi, med drugim tudi astmo, čisti ledvice in mehur, izboljša splošno počutje in prežene spomladansko utrujenost, poživlja (daje energijo), sprošča mišice in krepi želodec, niža in ureja krvni pritisk, znižuje nivo holesterola, pomaga zbijati vročino, blažilno deluje na živčni sistem.

Za zdravljenje s čemažem s uporabne le sveže čebulice, ki pa jih lahko nabiramo skozi vse leto, vendar imajo največ zdravilnih snovi pred cvetenjem.

Uporaba čemaža

Čemaž je v celoti užiten (listi, čebulice, cvetovi, plodovi), vendar ga ne smemo uživati v prevelikih količinah. Prav tako pa ga ne smejo uživati nosečnice in doječe matere. Čemaž lahko uporabljamo kot dodatek ali kot začimbo k omakam, prikuham in juham. Najbolje pa je, če ga uživamo svežega, saj tako ohrani vse svoje zdravilne lastnosti. Sveže nabran in sesekljan čemaž dodamo k solati ali pa iz njega naredimo naravne sokove, ki očistijo organizem.

Čemaž lahko tudi vložimo in ga tako uporabljamo skozi vse leto. To pa storimo tako, da ga na drobno nasekljamo, dodamo nekaj soli in ga vložimo v hladno stisnjeno olivno olje.

Previdno pri nabiranju čemaža!

Paziti moramo, da čemaža ne zamenjamo z dvema, na videz zelo podobnima a strupenima rastlinama, šmarnico in podleskom.  Nobena od njiju pa ne diši po česnu, kar je glavno vodilo pri prepoznavanju čemaža.

Šmarnica se od čemaža razlikuje predvsem po cvetovih. Ima prav tako bele cvetove, vendar povsem drugačne oblike. Cvetovi šmarnice spominjajo bol na kronice, med tem ko so pri čemažu cvetovi bol suličaste oblike.

Jesenski podlesek pa ima prav tako suličaste liste kot čemaž, vendar so le ti nekoliko temnejše barve, rastejo skupaj in so žlebaste oblike.

Foto: www.wikipedia.org

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.