https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

NOGOMET

V Muri 05 optimistični, tudi za okrepitve bo denar

Murska Sobota, 4.1.2011  

V izteku lanskega leta so v drugoligašu Muri 05 pridobili kar nekaj novih sponzorjev, z že dogovorjenimi pa sta pokriti že dve tretjini proračuna za letošnjo leto. Priprave na spomladanski del prvenstva se bodo pričele okrog desetega januarja, igralski kader pa bo praktično nespremenjen, želja kluba pa je pripeljati dva ali tri izkušene igralce.

»V zadnjem času smo imeli kar nekaj uspešnih razgovorov z bodočimi sponzorji, nekaj pogodb je praktično že realiziranih, nekaj jih bo v januarju. Če bodo vsi dogovori, ki smo jih vršili v zadnjem trenutku, prinesejo sadove in kaže, da tu ne bi smelo biti ovir, bomo prišli še na 60 do 70 odstotkov proračuna za letošnje koledarsko leto,« ponosno pravi predsednik Mure 05 Miroslav Topič. Kljub temu, da so obeti za prihodnje kar optimistični, pa ne smemo pozabiti dejstva, da pa obstaja nekje 80 tisoč evrov zaostalih obveznosti. Povsem logično je, da starih dolgov ne morejo odplačevati novi sponzorji, zato Topič trdi, da mora klub najprej postaviti trdne temelje za naprej, za nazaj pa bodo počasi, vztrajno in sproti pokrivali z sredstvi, ki jih bomo še pridobili.

Igralcem dolžni za tri mesece

Na eni strani torej gradi klub svetlejšo prihodnost, na drugi strani pa zaostale obveznosti rastejo iz meseca v mesec, tako se je v roku pol leta dolg podvojil. Topič, ki je v klub prišel lansko spomlad, to pojasnjuje, da se je klub v enem trenutku ostal praktično brez sponzorjev, eni sponzorji niso poravnali svojih obveznosti, zgodil pa se je tudi stečaj Mure. Tako trdi, da je od trenutnega dolga 80 tisoč evrov na tak ali drugačen način sestavljen iz sedemdesetih tisočakov preteklih obveznosti. »Nekaj se jih je preneslo iz leta 2009, del dolgov smo tudi poplačali, ampak po drugi strani pa so nam narasle tekoče zadeve. Tako smo igralcem dolžni za tri mesece, kar pa je posledica pokrivanja dolgov za nazaj, ki jih je bilo potrebno poplačati,« pravi Topič.

Iz tekočega poslovanja v roku pol leta deset tisoč evrov dolga

Bliža se tudi faza licenciranja, ki bo konec marca in te neporavnanih obveznosti do kadrov bodo morali čim prej sanirati, ker drugače ne bodo mogli pridobiti licence, česar se dobro zaveda tudi Topič: »Po domače povedano, če dolga iz preteklosti ne bi bilo, bi mi zdaj normalno poslovali. Glede na situacijo, ko je klub bil praktično brez sponzorjev, mislim da dodaten dolg 10 tisoč evrov v roku pol leta niti tako slabo. To nam je tudi smernica za naprej, ki je pokazala, da se lahko tudi z minimalnimi sredstvi koliko toliko ekonomsko posluje.«

Sodišče ugodilo Glihi, murskosoboški klub se je pritožil

Situacijo glede zaostalih obveznosti bi utegnil zaostriti nekdanji trener Primož Gliha, ki klub toži za znesek 62 tisoč evrov, zadnja obravnava na mariborskem sodišču pa je bila konec meseca oktobra lani. »Kar se tiče tožbe Primoža Glihe je s strani sodišča bilo odločeno v njegovo korist, na kar smo se že pritožili in čakamo na odziv,« pravi Topič in dodaja, da se v tem trenutku se o tem ne obremenjujejo, saj gledajo v prvi vrsti na prihodnost, z dolgom za nazaj in eventuelno obveznostjo do Glihe pa se bo takrat, ko bo poskrbljeno za naprej, dosti lažje spoprijeti.

Začetek priprav predvidoma prihodnji teden

Priprave naj bi se pričele 10. januarja, kar pa se tiče igralskega kadra, pa razen odhoda Milka Kovača na Hrvaško in izražene želje Luke Ivaniča po odhodu, ni sprememb. Razgovori s potencialnimi okrepitvami bodo stekli že v kratkem, ko se bo Topič sestal s trenerjema Ferijem Cifrom in Stankom Maučecem. Slednja sta že večkrat izrazila potrebo po okrepitvah, ki bodo imele izkušnje, vendar se je vedno zataknilo pri financah. Kako pa bo tokrat? »Klub bo zmožen to financirati, na tem delamo in za tem bomo tudi stali. Naš cilj je stabilizirati klub, že sedanji kader je dokaj perspektiven, ki pa mu manjkajo izkušnje. Prihod dveh, treh izkušenih igralcev bi pomenil za ekipo večjo stabilnost, za publiko pa garancija za konstantne igre in večjo obiskanost tekem,« pravi Topič.

Mariborski igralci ostajajo

Povejmo še, da bodo tudi v spomladanskem delu v Fazaneriji igrali posojeni nogometaši iz Maribora, ki pa so sicer malo nezadovoljni, ker niso prejeli osebnih prejemkov. Predsednik kluba pravi, da tako kot pri vseh ostalih se že v januarju planira pokritje tega zaostanka. V murskosoboškem klubu ne računajo več preveč na vratarja Mateja Radana, ki je ob poškodbi prvega vratarja v Mariboru, branil kar nekaj tekem v Ljudskem vrtu.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. lepi
      04.01.2011 ob 10:31 lepi

      Mura se zasluže prvo ligo in če se nebe župan skrejgo s Polaničon be že zdavna bili tan ob situacije kera je v slovenskon fuzbale!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. blue
      04.01.2011 ob 11:35 blue

      pa zdaj do oddale Lotriča pa bo pa "lova do krova"

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. Eden
      04.01.2011 ob 13:29 Eden

      Vejpa naj se že enkrat zriktajo pa zdaj majo resno lepe šanse, ka idejo gor. Zaostanek neje velki.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. legenda57
      04.01.2011 ob 13:36 legenda57

      BLUE:ne ven,če bo glih "lova do krova",fajn pa bi bilo.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. prekmurjerepublika
      04.01.2011 ob 22:52 prekmurjerepublika

      pa prišli mo slej ko prej v 1 ligo!! vsi ščejmo ka že letos, ale realno gledano je to nej mogoče.. v roke 2-let pa 100%

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.