https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Previdno pri dvigovanju gotovine na bankomatih

07.04.2015 ob 10:00  

Policija  ponovno opozarja uporabnike na previdnost pri dvigovanju gotovine na  bankomatu.  V zadnjem obdobju je bilo obravnavanih več primerov napadov na  bankomate  s  pomočjo  pasti  za gotovino, znanem tudi pod imenom »Cash trapping«.


V  teh  primerih  storilci  s  pomočjo lepila ali obojestranskega lepilnega traku  namestijo  letev  na  režo  bankomata  za  izdajanje  denarja, ki je identična  originalu.  Postopek  dviga gotovine uporabnika sicer poteka kot običajno.  Ob  zaključku  dviga,  ko  bankomat  uporabnika pozove naj vzame gotovino,  pa  zaradi  nameščene  letve  to  ni mogoče. Uporabniki običajno sumijo  tehnično  napako  na bankomatu in bankomat zapustijo. V tem času pa storilci pristopijo do bankomata, odstranijo letev z zagozdenim denarjem in si  na  škodo  uporabnikov  nezakonito prilastijo denarna sredstva v višini nameravanega dviga uporabnika.

Policija  je  v  letu 2014 obravnavala več kot 10 primerov takšnih napadov, pri  čemer  so bili ti v večini izvršeni v zadnjih treh mesecih, večkrat na območju Ljubljane, nekaj pa tudi Kopra, Maribora, Ptuja in Murske Sobote.

Policija zato vsem uporabnikom bankomatov svetuje:

-  Pred  dvigom  preverite  režo za izdajo gotovine – reža mora biti prosto dostopna,  pri čemer se ob uspešnem dvigu gotovine pomakne navznoter. Kadar je reža manipulirana z letvijo, ostane negibna, prav tako se letev običajno zlahka odstrani.
-  V  kolikor  bankomat  po  odobrenem dvigu ne izplača gotovine, preverite stanje  na vašem računu – v primeru stornirane transakcije stanje na računu ostane nespremenjeno, lahko ponovno poskusite z dvigom.
-   V  primeru, da je stanje po odobreni transakciji zmanjšano, bankomat pa ni izplačal denarja - pokličite skrbnika bankomata ali telefonsko številko, navedeno  na  zadnji  strani vaše plačilne kartice, pri tem pa ostanite pri bankomatu.
-  Polagajte  pozornost na morebitne neznance v bližini – storilci običajno spremljajo  potek dogajanja na bankomatu, prav tako obstaja možnost, da vas z  namenom  zapustitve kraja poskušajo zavesti z informacijami, da bankomat ne deluje.
-  V kolikor na bankomatu odkrijete omenjeno nameščeno letev ali če sumite, da je na bankomat manipuliran na omenjen način, o tem obvestite policijo na interventno telefonsko številko 113 ali na anonimni telefon policije 080 12 00.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.