https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

FOTO: V Ljutomeru razstavlja svetovno znani ameriški kipar Bryan Keith Lauch

Ljutomer, 10.04.2015 ob 7:10  

Včeraj, 9.4.2015, je v Galeriji Ante Trstenjaka Ljutomer potekala odprtje kiparske razstave na temo »Eksistencialni emblemi« ameriškega kiparja Bryana Keitha Laucha. Razstavo in avtorja je predstavil Srečko Pavličič, nekaj besed pa je spregovoril tudi avtor in direktorica Splošne knjižnice Ljutomer Vesna Laissani.


Bryan Keith Lauch je rojen leta 1977 v Pensilvaniji. Okolje v katerem je odraščal je bilo intelektualno, mati je profesorica in društvena aktivistka po ameriških merilih, oče pa vojaški častnik in ekolog. Študiral je na Stony Brook Unniversity v New Yorku. Potem pa ga je pot zanesla v Ljubljano, kjer je spoznal svojo življenjsko sopotnico. Trenutno živi in ustvarja v Zgornji Koreni.

Bryan Keith Lauch je avtor kar nekaj javnih skulptur v Sloveniji. Postavljene so v Makolah, Slivnici, Prevaljah, Mariboru in Kogu. Razstavljal pa je že v Veliki Britaniji, Nemčiji, Franciji, Poljski, Srbiji, Hrvaški, Indoneziji, Armeniji in Teksasu.

Eksistencialni emblemi

Prav posebno vprašanje in zaključeno vsebino povzročijo materiali, iz katerih avtor ustvari umetniški izdelek ali jih uporabi v procesu zorenja ideje, razmišljanja, načrta; morda zgolj za kratek čas. Videni, pozabljeni, zavrženi, necenjeni. Težko bi jih označili na krajši način.

Ko jim spremeni barvo, jih postavi v zamišljen položaj in zvezo, jih oplemeniti z dodatkom ali jih prevrednoti na drug način, dobijo popolno sporočilnost in ves pomen. Spet so sredi življenja, kar edino šteje. Njihov odsev je tudi odsev časa in veljavnih odnosov. Barve prikrijejo bistvo in pokažejo tako zelo pričakovan lažni videz, preluknjano ni več za osnovno rabo, a je »krasno«, vse drugo odvečno je treba odrezati, odsekati, prežagati.

Saj vendar ustvarja čisto človeško, a ne? A bistvo razkrijejo misli, ki ustavijo trende. Moč umetnosti dobi svoje mesto.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      10.04.2015 ob 10:11 TAXI BABIČ gost

      NATEG: Taxi Babič prodaja vozilo Škoda Octavia l.2010, sive barve, karavan, zatemnjena stekla, tempomat, park.senzorji. Avto ima po števcu 161.000km, REALNO zabeleženo lansko leto na teh. pregledih pa 317.000km!!!! (preverjeno) Avto je zdej last ženske stanujoče na istem naslovu kot podjetje TAXI BABIČ! Da se ne bo kdo NATEGNIL IN KUPIL TA AVTO!!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.