https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Kapeli grozi stečaj in izguba vinogradov

24.04.2015 ob 13:30  

Okrožno sodišče v Murski Soboti je v sredo zavrnilo predlog poenostavljene prisilne poravnave za vinogradniško družbo Kapelo, ker ga upniki v štirih mesecih niso potrdili. Tako lahko zdaj lastnik podjetje reši, samo še s prodajo.


Že lani so stečaj Kapele predlagali zaposleni, a jih je lastnik Tovarne močnih krmil (TKM) Črnci Franc Podlesek, prehitel s predlogom prisilne poravnave. Do novembra lani, ko je bil vložen predlog za prisilno poravnavo, si je podjetje nabralo za 4,37 milijona evrov neporavnanih obveznosti. Okrog 25 zaposlenim, niso redno izplačevali plač že od lanske pomladi, še prej pa so nehali plačevati socialne dajatve iz naslova plač zaposlenih. Podjetje je zdaj ostalo skoraj brez zaposlenih, brez denarja in brez zalog, in bo skoraj zagotovo šlo stečaj razen, če ga lastnik uspe pravočasno prodati, poroča Delo.

Sklad zagrozil z odpovedjo zakupa 100 hektarjev vinogradov

Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov je poslal Kapeli opomin pred odpovedjo pogodbe že lani jeseni, saj se je lani zaradi stavke zaposlenih, delo v vinogradih skoraj ustavilo. Do zdaj so obrezali šele polovico vinogradov, prav tako pa niso opravili vseh škropljenj, zato je v teh vinogradih velika nevarnost širjenja bolezni in škodljivcev. Zato je sklad Kapeli pred kratkim poslal odpoved zakupne pogodbe zaradi neobdelanosti, ki bo v veljavo stopila konec tega leta. Prav tako pa so s sklada družbi poslali še zahtevek za plačilo zaostalih zakupnin do 29. aprila, saj jim Kapela dolguje okrog 12.500 evrov.  Če dolga ne bodo pravočasno poravnali, lahko sklad zakupno pogodbo prekine takoj naslednji dan.

Velika verjetnost stečaja Kapele

Lastnik Kapele Franc Podlesek je za Delo povedal, da bodo rezultati pogajanj z dvema potencialnima kupcema znani v nekaj dneh. Če pa jim podjetja ne bo uspelo prodati, po vsej verjetnosti sledi stečaj, saj denarja za obdelavo vinogradov in plačilo zakupnin nimajo.

Sodišče zavrnilo tudi predlog za začetek prisilne poravnave TMK

Murskosoboško sodišče je v sredo zavrnilo tudi predlog za začetek postopka poenostavljene prisilne poravnave za Tovarno močnih krmil Črnci, ki se je v težavah znašla predvsem zaradi tega, ker je njun skupni lastnik Franc Podlesek z denarjem TMK reševal težave Kapele. Tako zdaj, tudi v tem podjetju ni izključen stečaj.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      24.04.2015 ob 20:52 Stewen gost

      PA TAKO LEPE PRAVLJICE SMO SLIŠALI - Ne spominjam se imena in priimka gospe direktorice VG Kapla, ki je za vsako malenkost sklecevala tiskovne konfere, na katere so novinarji radi prihajali, saj so dobili izjavo za svoj medij in - popotnico za domov - traminec, ki ga tudi sam imam rad, le da si ga moram kupiti. VG sem "videl" kot zgled uspešne poizvodnje in prodaje oz.marketinškega pristopa. Kdaj in zakaj in bilo naenkrat pravljice konec, ne vem. Vem pa, da se pravlljice MORAJO KONČATI DOBRO.

      10 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      26.04.2015 ob 7:58 ss gost

      To barabo od Podleska bi trebalo že davno spraviti na Dob.

      2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      26.04.2015 ob 18:29 Stewen gost

      VG KAPELA - Očitno je, da to s stečajem VG ni najhujše, kar se lahko zgodi, kajti na članek in moje komentiranje, se je oglasil le en sicer kritičen komentator - ss. Kaj pa ostali? Nikar mi ne verjemite, da gre za pravljico, ki se mo ra dobro končanti. Pa se ne bo. Prizadeti pa le "spančkajte!"

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      26.04.2015 ob 19:49 gost

      Pa tako lepi vinogradi zdaj ostajajo zanemarjeni, da me kar srce boli. Nekdo bo moral opravljati s temi vinogradi, drugače se bodo širile bolezni na urejene vinograde.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      27.04.2015 ob 10:49 Stewen gost

      VG KAPELA - Povsem se strinjam z zgornjim komentatorjem, "da me kar srce boli" ob pogledu na neobdelane vinograde VG Kpela in nekdi bi "moral upravljati s temi vinogradi", sicer bo oidij in podobno uničil še sosedove, še tako negovane vinograde. Bom direkten: kmetijski minister se vtika tja, kamor mu ne b bilo treba, denimo davčne blagajne, pred nosom (zares + delovno področje!) pa vinogradi hirajo. In kje je "njegova" kmetijska inšpekcija? Ja, vem, danes se nadaljujejo prazniki....

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.