https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Netopir – skrivnostni sosed

06.05.2015 ob 7:30  

 V Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota je potekalo predavanje o netopirjih – živalih, ki marsikoga navdajo z grozo, o njih pa še dandanes krožijo prepričanja, da pijejo kri in se zapletajo v lase. 


Predavanje in razstavo o teh bitjih, ki so v resnici zelo plašne živali, je priredila in izvedla mlada biologinja iz Slovenskega društva za proučevanje in varstvo netopirjev, Jasmina Kotnik iz Cvena z željo, da bi vsaj malo razbila predsodke.

V Sloveniji živi 28 vrst netopirjev

Izvor samega imena netopir je starodaven, pomeni pa »tisti, ki letajo v temi«. Pomurska narečna beseda zanj pa je »pirušlek«. Kot velja staro prepričanje, da se netopirji zaletavajo v lase, bo besedah Kotnikove to ne drži, saj jim sistem orientacije z eholokacijo in spreten let omogočata, da se izognejo tudi najmanjši oviri. Netopirji veljajo za drugo najbolj vrstno pestro skupino sesalcev na svetu. V Sloveniji je znanih 28 vrst netopirjev, po svetu jih poznamo čez 1200. Navadni netopir je le ena od 28 vrst v Sloveniji, velja pa za eno najbolj ogroženih vrst pri nas, zato si v društvu prizadevajo za ohranitev zatočišč navadnega netopirja.

So tudi edini sesalci, ki letijo, te izjemne letalske sposobnosti jim omogočajo prhuti, to so tanka elastična opna, razpeta med dolgimi prsti, nogami in repom. Za svoja domovanja si izbirajo mirne in temne kotičke, predvsem naravna zatočišča, ki jih najdejo v okolju.

Nočno življenje netopirjev

Bo besedah biologinje Jasmine Kotnik, jih ljudje zaradi skrivnostnega nočnega življenja pogosto povezujejo z zlim in temačnim. To pojmovanje pa ni nikakor opravičeno, saj so v resnici neškodljivi, kot še pove Kotnikova, nimajo naravnih sovražnikov, s svojim ravnanjem jih pa močno ogroža človek. Zelo pomembna je njihova vloga v okolju, povezana z uravnavanjem številčnosti žuželk, kajti polovijo žuželke, ki povzročajo škodo. Njihovi iztrebki t. i. gvano pa veljajo za odlično naravno gnojilo.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      07.05.2015 ob 11:58 Guano gost

      Ka pa napraviti te, kda ti odi netopir sedit na steno in se lepo podela? Natane bela črta...

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        22.05.2015 ob 14:47 H.rustica gost

        Netopirji visijo prosto s stropa ali pa ležijo na trebuščku in ne sedijo... Kot drugo, vsi smo živali, vsi hodimo na veliko potrebo. Netopirjev iztrebek je po velikosti primerljiv z mišjim in vsekakor neje BELE, temveč črni in kompaktem. Če nastane bela črta, potem vam na strehi"sedi" nekaj drugega in ne netopir.

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.