https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Geograf dr. Jani Kozina o ustvarjalnosti v Pomurju

Murska Sobota, 08.05.2015 ob 10:00  

Včeraj je v Pokrajinski in študijski knjižnici na povabilo Društva prijateljev Sobote potekalo zanimivo predavanje z naslovom Delavske in bivanjske značilnosti prebivalcev Pomurja. Predavatelj, dr. Jani Kozina, znanstveni sodelavec na Geografskem inštitutu Antona Melika v Ljubljani, se ukvarja s preučevanjem življenjskega okolja prebivalcev Slovenije in ključnimi vplivi na odločanje za njegovo izbiro. Osredotočil se je na delavske in bivanjske značilnosti prebivalcev Pomurja.

 

»Pomurje se po različnih značilnostih družbenogospodarskega razvoja precej razlikuje od ostalih območij Slovenije. V konceptu regionalnega razvoja se ga pogosto omenja kot regijo z najizrazitejšimi razvojnimi problemi«, pravi Kozina.

Predavatelj pod pojmom življenjsko okolje razume prostorski sistem, ki vključuje strukturno in funkcijsko različne temeljne dejavnosti človeka kot so bivanje, delo, izobraževanje, oskrba, prosti čas in promet.

Ustvarjalnost je po besedah Kozine povezana s proizvodom, prebivalci, procesom in prostorom. Ustvarjani poklici in dejavnosti so pomembni za gospodarski razvoj. Kozina deli raziskovalne poklice na ustvarjalno jedro (profesorji, raziskovalci, inženirji itd), ustvarjalne profesionalce in kulturne ustvarjalce. Kozina pravi, da se Slovenija po ustvarjalnosti lahko primerja z razvitimi evropskimi državami. Vendar te ustvarjalnosti pogosto en znamo prenesti v prakso in od tega nekaj zaslužiti.

Pomurje še vedno izstopa po poklicih povezanih s kmetijstvom, storitveni poklici so na ravni državnega povprečja, podpovprečno imamo proizvodnih in ustvarljalnih poklicev.

V zadnjem desetletju je število kmetijskih in proizvodnih poklicev sicer upadlo, kar je povezano z deagrarizacijo in deindustrializacijo, ki je drugje že končana. Storitveni in ustvarjalni poklici pa naraščajo, a slednji najmanj v Sloveniji.

Avtor je opravil obsežno analizo v kateri je proučeval, zakaj ljudje živijo v nekem kraju. Za Pomurce pravi, da nam je najbolj pomembna kakovost bivanjskega okolja, osebne povezave in identiteta ter življenjski stroški. Najmanj pomembna pa nam je cena stanovanjskih nepremičnin in prometa dostopnost, ni nam pomembna dostopnost do inzobraževalnih inštitucij.

Ob koncu predavanja je geograf izpostavil kot prednost naše regije ljudi in njihovo prijaznost, na kar se lahko navezuje kulinarika, turizem. Vendar pa je za ustvarjalnost potreben pogum.  

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.