https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Sobota, kot si jo želimo: tokrat o informacijski in komunikacijski tehnologiji

Murska Sobota, 15.05.2015 ob 12:00  

Na včerajšnji premišljevalnici v sklopu Sobote, kot jo želimo, so udeleženci razpravljali o razvoju informacijske in komunikacijske tehnologije. Uvodoma je predstavil nekatere temeljne pojme in podatke, kje smo v evropskem merilu, Matjaž Horvat, univ. dipl. inž. rač. in infor., ki dela za Mozillo.

 

Slovenija je tehnološko slabo razvita

Tokratnja deseta premišljevalnica v sklopu projekta Sobota, kot jo želimo, na temo informacijske in komunikacijske tehnologije, je potekala včeraj v MIKK-u.

Matjaž Horvat je sprva pojasnil osnovne pojme, nato pa kazalnike EU indeksa digitalnega gospodarstva, sicer na ravni države in v primerjavi s preostalo Evropo. Slovenija ima ta indeks 0,41 (giblje se med 0 in 1), s čimer se uvršča na 19. mesto od skupno 28 držav. Zelo slabi smo po povezljivosti. Tudi moderatorja je presenetila pokritost gospodinjstev s širokopasovnim internetom, ki je na ravni Slovenije le 89 odstotna, v EU in celo na Hrvaškem pa kar 97 odstotna. Z 68 odstotki je podpovprečno tudi število uporabnikov interneta (starostna skupina 16 in 74 let), evropsko povprečje pa je 75 odstotkov. Nekoliko spodbudnejši je podatek, da se po številu diplomantov STEM (strojništvo, matematika, tehnologija in znanost) uvrščamo na sedmo mesto v Evropi. Podatki o uporabi interneta pa kažejo, da Slovenci radi beremo novice, za resnejše delo (elektronsko bančništvo, nakupovanje itd) pa ga uporabljamo precej manj.

Po uporabi e-storitev se uvrščamo na sam rep Evrope, na slabšem je le še Bolgarija. Po uvedbi e-računov bodo ti podatki morda boljši drugo leto. Zelo slabo imamo razvito tudi digitalno izmenjavo medicinskih podatkov in e-receptov. V 21. stoletju se je klub tehnologiji na določene preglede potrebno še vedno prijaviti osebno pri zdravniku, ki pogleda za datum v knjigo.

Razprava o optiki, licencah, standardih izmenjave podatkov in še čem

Nato pa se je začela razprava. Udeleženci so razpravljali o e-upravi, kjer so izpostavili problem zastarele tehnologije, pa tudi nepreglednosi in težavah pri uporabi, kar uporabnike odvrne od uporabe. Izpostavili so tudi problem optičnega omrežja, s katerim bi se morali ukvarjati že pred leti. Namesto tega so nekatera primestna naselja še vedno brez optične povezave. Druga zastarela omrežja pa so označili za počasnejša in dražja. Kot alternativo so omenjali brezžično omrežje. Wi-fi omrežje bi moralo biti dostopno tudi turistom, vsaj v središču mesta in v bližini pomembnejših turističnih točk. Za Mursko Soboto, natančneje proizvodno halo podjetja Mura, naj bi se zanimal investitor, ki išče lokacijo za postavitev podatkovnega centra. Problem je še vedno nerešeni stečajni postopek.

Podani so bili predlogi nadgradnje Pomoči občanu, ki jo občina že izvaja. Predlagana je bila tudi aplikacija t.i. pametni župan. Po drugi strani bi bilo potrebno vlagati tudi v izobraževanje starejših, ki sodobne tehnologije še ne znajo uporabljati. Razpravljali so tudi o licencah, za katere se porabi veliko denarja in bi ga lahko vlagali v mlade, ki so brez zaposlitev. Pa tudi o stardardih za izmenjavo podatkov itd. 

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      15.05.2015 ob 12:17 tujkunjnekajdobi gost

      Skratka megla, jevšek pa đurov sta se itak že zdilala za data center, šteroga de za 2 milijona delo NIL z sobočkimi podizvajalci letalskokompjutorskoga lobija. Trbej eu in državne pejenze oprati. Skratka: če lejko za 616.000 EUR kupimo nalepko za pilotovo čelado, zakoj ne bi še "data center" za par M eur v Muri postavili.

      7 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      15.05.2015 ob 14:19 Ford gost

      Nesposobnost, lopovstvo sta v mojih očeh do zdaj še edini lastnosti novoga župana. Pogrešam starega.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      15.05.2015 ob 15:46 pfg gost

      PO SLIKAH SODEČ VIDITE MUTIBARIČE, KERI NEMAJO POJMA ZAKOJ DIHAJO

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      15.05.2015 ob 17:07 gost gost

      Što pogrejša staroga župana je pa samo lejko budala ali pa lelek, ali pa zna ka mij drujgi ne vejmo,ka je tak dobroga napravo za Sob oto. Fajn bi bilo, ka bi še drujgin povedo.

      2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      15.05.2015 ob 17:45 ghost gost

      @gost.. Brati smo se učili k drugem razredu osnovne šole. Mogoče si pa slep. V tem primeru se ti opravičujem.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.