https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Projekt EUpeR – Z energetsko učinkovitostjo proti energetski revščini

15.12.2014 ob 8:14  

Lokalna energetska agencija za Pomurje je v januarju 2014 začela z intenzivno izvedbo projekta EUPER. Projekt se izvaja in je financiran v okviru IPA Operativnega programa Slovenija – Hrvaška 2007-2013 in sicer  na 3. javnem razpisu.

V projektu sodelujejo še štirje partnerji in sicer pod vodilnim partnerjem Međimurska energetska agencija MENEA iz Hrvaške smo se združili partnerji Lokalna energetska agencija za Pomurje in  Lokalna energetska agentura Spodnje Podravje iz Slovenije ter partnerja Međimurska županija in Razvojna agencija Sjever – DAN d.o.o. iz Hrvaške.

Glavne aktivnosti projekta so opredeljene v delovnih sklopih, s katerimi želimo zmanjšati, odpraviti, kot tudi preprečevati energetsko revščino na vključenem območju. Glavni rezultati projekta bodo med drugim tudi izvedena analiza obstoječih programov za povečanje energetske učinkovitosti in analizirana problematika energetske revščine na lokalni ravni. V Pomurju smo LEA Pomurje lotili energetskega pregleda večstanovanjskega objekta, kjer bomo kot drugo fazo pripravili projektno dokumentacijo za energetsko sanacijo večstanovanjskega  objekta. Pilotno se smo lotili  energetskega pregleda daljinskega ogrevanja, kjer pa bomo v zaključni fazi izdelali projektno dokumentacijo za sanacijo daljinskega ogrevanja.

Ker so v največji meri naša ciljna skupina gospodinjstva, smo za predstavnike gospodinjstev v letošnjem letu že organizirali eno delavnico na temo varčevanja in zmanjševanja stroškov za energijo s ciljem odprave / preprečevanja energetske revščine.

Naslednja delavnica sledi v letu 2015. Zato vas pozivamo, v kolikor vas zanima udeležba na tovrstnem dogodku, da že predhodno izrazite interes za udeležbo na naš e-mail lea.pomurje@lea-pomurje.si, saj vam bomo tako lahko poslali vabilo na dogodek direkt na vaš e-mail.  Prav tako je v pripravi priročnik za gospodinjstva za izboljšanje energetske učinkovitosti v  gospodinjstvih in letak s kratkimi in učinkovitimi nasveti, s katerim bomo ciljali na končne ciljne skupine.

Naša agencija je za celotno partnerstvo prevzela tudi izvedbo IR termodiagnosticiranja večstanovanjskih stavb, kar se sedaj že tudi izvaja na terenu. Želimo namreč ugotoviti ter na nazoren način predstaviti upravnikom in stanovalcem ključne napake, pomanjkljivosti pri gradbenih elementih stavbe, t.i. toplotne mostove.

V LEA Pomurje se zavedamo stanje, saj podatki izvedenih analizah kažejo, da zaradi ekonomske in finančne krize, naraščajočih cen energentov in nizkih dohodkov prebivalstva postaja poleg »splošne« revščine, vedno bolj aktualna tudi “energetska revščina”. Energetska revščina se namreč po definiciji pojavi, kadar gospodinjstvo ni zmožno zagotoviti primerno ogrevanega stanovanja (in drugih energetskih storitev – ogrevanja sanitarne vode, razsvetljave ipd.) po sprejemljivi ceni. Energetsko revna gospodinjstva so tista gospodinjstva, ki za zagotavljanje primerno ogrevanega stanovanja in druge energetske storitve porabijo več kot 10 % svojih dohodkov.

Zato bomo s projektom EUPER, kjer se bo čezmejno sodelovanje vseh glavnih akterjev, strokovnih služb lokalnih skupnosti, strokovnjakov iz regionalnih inštitucij varstva okolja in pospeševanja razvoja, odražalo v izmenjavi strokovnih znanj, izkušenj in dobrih praks o učinkoviti rabi energije v revnih gospodinjstvih. Dodana vrednost projekta so pridobljena dodatna spoznanja in vedenja o energetski učinkovitosti v revnih gospodinjstvih, ki jih bomo partnerji pridobili s skupnim razvojem, izvajanjem in financiranjem projekta. Pozitiven vpliv na družbeno-ekonomski razvoj z vidika zmanjšanja stroškov energije ter trajnostno potrošnjo, ima obvladovanje onesnaževanja ter novi pristopi k reševanju vplivov na okolje.

Prav tako vas vabimo da se z ostalimi in aktualnimi aktivnostmi seznanite na spletni strani projekta http://euper.eu/ oziroma, da sodelujete na vzpostavljenem forumu projekta - http://euper.forumsl.net/.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.