https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

NOGOMET

Od največjega uspeha NK Mure mineva že točno 20 let

Murska Sobota, 24.5.2015  

Na današnji dan točno pred dvajsetimi leti je nogometni klub Mura dosegla največji uspeh v zgodovini samostojne Slovenije, saj je postala pokalni zmagovaklec,. od zaenkrat edine lovorike Mure v samostojni Sloveniji. Tako se je 24. maj 1995, ko je bila na Fazaneriji v čudoviti atmosferi povratna tekma slovenskega pokala proti Celju, z zlatimi črkami zapisala v zgodovino.

Takrat so se v pokalnem tekmovanju igrali še dve finalni tekmi, Muraši pa so se drugo leto zapored uvrstili v finale. Leto poprej niso bili uspešni proti Mariboru, izid prve tekme proti Celjanom v gosteh 1:1 pa je dajal realne možnosti za osvojitev pokala.

 

 

 

Biostart Publikum - Mura 1:1 (0:0)

* Stadion Skalna klet v Celju, gledalcev 2.000, glavni sodnik: Hvalič (Nova Gorica), stranska sodnika: Jakopiček (Maribor), Beton (Kranj).
* Strelca: 1:0 Sešlar (53., 11-m), 1:1 Rous (74).
* Biostart Publikum: Zupan, Turk, Hadžič, Cugmas, Bajraktarevič, Štancar, Sešlar, NToko, Car, Romih, Goršek.
* Mura: Volk, Baranja, Kokol, Breznik, Poljšak, Alihodžič, Brezič, Cifer, Belec, Gajser (od 66. Rous), Topič.

Na povratni tekmi se je na Fazaneriji zbralo 4500 gledalcev, vzdušje je bilo peklensko. Po ocenah takrat je bilo na tekmi kar 400 predstavnikov navijaške skupine Black Gringos, ki so posrkbeli za nepozaben šov.

Mura - Biostart Publikum 1:0 (0:0)

* Stadion Fazanerije v Murski Soboti, gledalcev 4.500, glavni sodnik: Vidali (Kubed), stranska sodnika: Kandare (Ljubljana) in Borošak (Ljubljana).
 * Strelec: 1:0 Topič (84.).
* Mura: Volk, Cifer, Kokol (Baranja), Breznik, Poljšak, Alihodžič, Brezič, Gajser, Belec, Bakula, Topič.
* Biostart Publikum: Zupan, Turk, Hadžič, Cugmas, Bajraktarevič, Štamcar, Sešlar, NToko, Car (Romih), Kršek, Goršek.

Spodnje besedilo je zapisal takratni vodja navijaške skupine Black Gringos:

Prva tekma finala je bila v Celju, od tam smo se vrnili v M. Soboto, čeprav vsi mokri, zelo veseli, saj smo tam odigrali za nas ugodno 1:1. Vsi smo bili prepričani, da bo Mura pokalni prvak, zato smo se na povratno tekmo še posebej (dolgo) pripravljali, saj je bila za nas to tekma življenja. Od uprave kluba smo dobili dovoljenje za navijanje na severni tribuni, na kateri smo imeli priložnost, ki smo jo izkoristili in pokazali, kdo in kaj smo. Papir smo začeli rezati že kar pred prvo tekmo finala, zato pa ga je tudi bilo za 6 velikih vreč - žaklov. Nabavili smo preko 600 trakov, kupili 120 bakel in 400 balonov. Zadnje dneve pred tekmo pa smo porabili za izdelavo zastave 20 m x 9 m, ki je res čudovita. Bližala se je tekma in postajali smo vse bolj nestrpni. Prišla je sreda, vreme je bilo sončno, mi smo bili žejni, naš del na severni tribuni pa je bil nabito poln, kot smo tudi pričakovali da bo, saj smo v tej tekmi videli priložnost za dokaz najboljših navijačev v Sloveniji, kar smo tudi v določenih elementih navijanja dokazali.

Navijanje je bilo dobro, glasno, stopnjevalo se je do gola Topića, ko smo dobesedno ponoreli. Pred tem smo izvedli enkraten paper show, razpotegnili zastavo, ki nas je prekrila, kar je tudi izpadlo zelo dobro, čeprav se je zastava preluknjala že pred začetkom tekme, ko smo prižgali več kot 100 bakel. S takšnim navijanjem, ki ga ne bomo videli prav na vsaki tekmi, smo Gringosi zagotovo pripomogli pri vzponu slovenskega navijanja. Pri golu se nehote vžgejo papirnati trakovi, ki smo jih vrgli že prej, zgoreli so nam tudi nekateri transparenti, nekatere pa smo uspeli pravočasno odstraniti. Končno smo dočakali tudi končni žvižg sodnika, nakar smo nekateri preskočili ograjo in odšli preko igrišča, kjer smo počakali izročitev pokala igralcem, nato pa skupaj z njimi tudi izpili šampanjec, poljubili pokal, odbežali časten krog in se odpravili za šank, proslavit zmago naše ekipe, predvsem pa to, da smo na finalu pokala dosegli to, kar smo si zadali, naredili pa smo še več.

FOTO: Aleš Cipot

 

In kdo so bili tvorci zgodovinskega uspeha? V finalnima tekmama so priložnost za igro dobili Robert Volk, Feri Cifer, Adamo Baranja, Vladimir Kokol, Peter Breznik, Andrej Poljšak, Haris Alihodžić, Danijel Brezič, Robert Belec, Damjan Gajser, Marijan Bakula, Bojan Rous in Nedeljko Topić.

Sicer so bili člani črno-belih še Srečko Ilić, Anton Slavic, Sokol Meta, Igor Poznič, Štefan Černjavič, Srečko Kovačec, Franc Krančič, Boštjan Ratkovič, Marjan Žeks, Dejan Nemec, Miroslav Štampfer, Janez Kardoš, Stipe Dramac, Emir Džafič, Damjan Ošlaj in Marjan Dominko, nad vsemi pa bdel hrvaški trener Marin Kovačić.

 Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      24.05.2015 ob 9:39 gost gost

      in 20 let po tem? tekma v gosteh z Bistrico (kriva so pota gospodova)

      11 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      24.05.2015 ob 10:00 gost

      da se nam barem vrate ova vremena. Prekmurje nuca prvoligaša in tou je lejko samo Mura pa lejko pravi što kaj šče. Ampak prve lige še en čas nede s tem vodstvom in s tem igralskim kadrom, žal.

      5 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      24.05.2015 ob 10:19 stare gringos gost

      Muro že duga lejta spremlan ali krivico ste s ten člankon napravile resnično zgodovinskome dosežke Mure, kera je špilala v 4 . predkroge pokala uefa. Tau je zgodovinski dosežek. Napravile so ga Prekmurski igralci.

      17 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      24.05.2015 ob 10:55 gost

      Dobro nej kaj se bi van zmešalo za tou muro...

      11 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      24.05.2015 ob 11:38 izak gost

      MURA PA DUGO NIŠČE V PREKMURJU ONA JE ZAKON samo bi trbelo menjati vodstvo ker pod gosp. ŠTIVANOM nede prišla nikan drugm kak jo je pripelo eden in edini župan M-Sobote odleta ko je začel županjevati je MURA ŠLA SAMO DOJ....za šteroga župana ige pa tak znate neman moči ka bi napiso toime

      5 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      24.05.2015 ob 11:47 FUZBALER gost

      izak ne motaj!Mura edina ja, ja gda živala na račun murinih delavcoj, zdaj v novon časi pa na račun naših komunalnih položnic.Henjajte z tov Murov.Vsi so lipo živeli tej kvazi velki fuzbaleri na naših hrbtaj!In dečki z bivše juge šteri se zdaj vozijo v dobrih avtojaj in so na dobrih položajaj,slovenske -prekmurske besede pa nevejo!Idnog se pomerte fuzbal se naj špila dale za cokto(in to kak mi nega za meolicovo),tej mlade šminkeri pa naj se ne mečejo vo ger indri.nej zadosta nositi klusko trenerko in biti kak puran!

      14 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      24.05.2015 ob 13:49 gost

      pa ka tou je zaj samo pri muri,vsi klubi so na iston sr--ji....

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      24.05.2015 ob 15:31 gost

      poplnoma se steinjan stabo samo to je ti žalostno da igralci stavljajo proti svojimi klubu gnes proti bistrici nebi imensko komentero včeraj eno lokali v soboti čestitan muri na zmago

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      24.05.2015 ob 19:15 Pfg+ gost

      župan jevšek je pred volitvami obljubo največ bom v športu dal za muro . Mura mora biti drugi naj bolši klub za Mariborom na tem bom delal sem VELIK PRISTAŠ MURE to je povedal po murskem valu zdaj je obrnil hrbet.V parku de raje dal delati zvočnik da bo igrala muzika gda de se sprehajal JEVŠEK.

      5 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      24.05.2015 ob 19:45 gost

      Ce je jevsek to izjavil potem je to zelo neumna izjava. Saj pa nogomet res ni pomemben za soboto. Bolj pomembno je gospodarstvo. Jevsek naj rajsi razmislja onovih delovnih mestih ne pa o nk muri. Ene bi res vprasal ce se je jim zmesalo s to nk muro.

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      24.05.2015 ob 20:07 gost

      @stare gringos, tisto je bijla prava mura, tou je pa bila mura05

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      24.05.2015 ob 21:00 gost

      jevšek samo.dosti laže on nebo nič dal za šport ka nema pojma zakoj je župan mesta samo na papiri

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      25.05.2015 ob 9:03 gost gost

      Jevsek naj rajši pripela nekša nauva podjetja v Soboto kerin de te v ambiciji tudi nekaj pejnez Muri ličiti. Od Mure lidje nedo nič menje lačni oz. siti.

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      26.05.2015 ob 0:24 soboški pav gost

      Te pa Mura še neje v 1. ligi? Vej pa soboški pav Jevšek je to že gda obečo :) Un ma prej veze... Gda so bile volitve je odo snemat video spot na Murino igrišče. Tam pred tem nikoli neje bil, pa v MS baje živi že 30 let :) Opasen podpornik Mure. Eh moji sobočanci, kak sta vas štajerca Jevšek in Židan nategnila. Ka o tretjem štajercu direktorju občinske uprave niti ne gučimo. Svetsko, zdaj pa lajajte v luno:) Štajerci rulajo v prekmurski prestolnici. Rejsan ste ovce v Soboti. Beeeeeeee, beeeeeeeee

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      01.06.2015 ob 19:09 MURA gost

      Bogi ste ja.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        11.06.2015 ob 23:03 pfg gost

        Bogi so ja ! zaj po telkij lejtaj, pa nemajo za burek ! Pa Kokol, ka se nekšoga podjetnika ide, nema pa pojma od vodenja, pa delavcon ne plačuvle !

        2 0 Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      11.06.2015 ob 23:13 gost

      NK Mura je zaj... celo tovarno Mura, tako kot NK Nafta Lendava, celo Nafto. Vse je samo pranje denarja enih direktorjev, ki so bili trenutno na položaju.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      12.06.2015 ob 9:58 gost

      nej nič bolše zdaj kak eni služijo denar direktor v novi sezoni bo pri muri čistka v upravi saj bo novo vodstvo predsednik znan soboški poslovnež ko je mura bila v 1.ligi je pripeljal za trenera bonačiča to je frajman in končno bo red v klubu in novi trener

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      24.05.2019 ob 14:39 Youngsters gost

      Bilij so dobri casi keri prisli do se inauk !

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.