https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Nekdanje degradirano območje so spremenili v prvi skupnostni permakulturni vrt

Murska Sobota, 26.05.2015 ob 7:00  

Včeraj so v Murski Soboti slavnostno odprli prvi skupnosti permakulturni vrt, ki je nastal na ulici Ob progi.

 

Otvoritve so se udeležili župan MO Murska Sobota, dr. Aleksander Jevšek, stalni odpravnik poslov Veleposlaništva bolivarske Republike Venezuele, Wilmer Armando Depablos, vodja Hiše Sadeži družbe, Darko Krajnc in predsednik društva ZOS, Samuel Friškič.

Po besedah župana Jevška, predstavlja vrt šele začetek obujanja degradiranih območij. Kmalu bodo vrtove uredili tudi na drugih lokacijah po mestu.

Vrt je nastal na občinskem zemljišču, ki ga ima v uporabi Hiša Sadeži družbe. Po besedah Friškiča so ga poimenovali Džaboka, ker njegov tloris spominja na prerezano jabolko. Na njem bo uspevala zelenjava, zelišča in začimbe, ki jih bodo uporabili pri raznih tečajih.

Ob tej priložnosti so pripravili kulturno-kulinaričen program z ogledom starodobnega vozila, romsko konjsko vprego-ćergo, glasbenimi nastopi in pokušnjo hrane. Po otvoritvi se je dogajanje s kulinariko obarvano preselilo  na grajsko dvorišče. 

Več fotografij v spodnji galeriji...

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      26.05.2015 ob 7:11 Pfg gost

      Heh, 25 slika ge rdecelaska pri mikrofauni stoji, delavci pa v ozadji gledajo. Tisti delavci morajo pridno delati ka te del place drzava namejni taksnin kak je ovi s cupo in toj pri mikrofauni. A se vam zdi posteno da se eni svercajo cejli zivot??? Verjamem ka nema za bureka ampak vseeno! Zupan vi si pa ne delajte sramote!

      14 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      26.05.2015 ob 7:29 gost gost

      nova velka pridobitev Sobote...verjetno te redno dosta turistov pripelala, že izgled ma takšen

      12 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      26.05.2015 ob 11:40 jože gost

      TAKŠNIH (gredic), NIKOLI V ŽIVLJENJU NISO LJUDJE UPORABLJALI ;KAJTI NISO IMELI ČASA , DA BI IZDELOVALI TAKE ŠIBNATE KRBULE !!!!Ljudje so morali delati , če so hoteli preživeti , VIJ si pa izmišljujete vsepovprek neke pripomočke in ogračke , samo da bi izgledalo nenormalno in da nebi bilo potrebno delati samo na fotografskih lovorikah se šlepati in lepo besednjačiti ter zapravljati denar, ki bi ga lahko drugje bolj pametno in koristno izrabili !Kranjec pa naj dela nekaj bolj pametno , če ne , pa ga naženite !!!!

      10 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      26.05.2015 ob 11:57 gost

      Ma jeste permakulturci pravi. 2 Metra vkrej od železniške proge z dizelskimi lokomotivami te vij zelenjavo pridelovali

      11 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      26.05.2015 ob 16:57 ms gost

      Te čupo je lekar glaven .Tou ne liči na vrt nego na tisto pleteno šibje kak büjraši delajo vsako leto v Ižekovcaj .Vrt kak vrt se dela od začetka človeštva na klasičen način .Celo trdijo ka požovje nejdejo gor na slikaj pa jih vse mrgolij .Dobro ka je še tou tak bole ge lidje tak ne vijdijo to sramoto .In to bedarijo delavci delajo iz plač javnih del .

      7 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      27.05.2015 ob 7:43 Samuel gost

      Ponavadi na takšne trivialne nebuloze in primitivizme ne odgovarjam, saj kakor pravi reklo "Bole drek rašiš, bole smrdij!"... A vendarle naj pristavim nekaj dejstev k pisanju osebe v zgornjem komentarju. Sam nimam nikakršne plače, ampak popolnoma prostovoljno delam v društvu ZOS. V dveh letih odkar vzpostavljamo skupnostni vrt, za to nisem ne sam, niti kdo drug izmed sodelujočih, prejel nobenega plačila. Rdečelaska na sliki pa ima opravljen magisterij iz študij Evropske unije na Fakulteti v La Coruni in obenem aktivno obvlada Španski jezik (med drugim je bila kot strokovna sodelavka zaposlena na predstavništvu avtonomne pokrajine Galicije v Bruslju). S takimi referencami je trenutno zaposlena na Veleposlaništvu republike Venezuele v Ljubljani. Tako, da so vse navedbe v zgornjem komentarju zavajajoče. Tudi patetično sklicevanje na delavce v ozadju! Tisti delavci v ozadju pa so žrtve neoliberalnega izkoriščanja delovne sile, saj mora v vseh mogočih pogojih garati kot živali (tudi ob sobotah in praznikih, če je potrebno). Mnogi izmed njih za to niti ne dobijo minimalne plače, niti tople malice. Kdo je kriv za tako stanje pa se lahko vprašamo!!! Dragi gost svoje puščice usmerjaš v popolnoma napačne tarče! Zato pa smo tukaj, kjer smo ...

      6 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.