https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

Atomska bomba v Murski Soboti

Murska Sobota, 12.01.2011 ob 20:58  

Razstavo Hirošima, ki jo je pripravil Spominski mirovni muzej iz Hirošime, si je moč ogledati v razstavišču Pokrajinskega muzeja Murska Sobota.

Letos mineva 66 let od eksplozij Atomskih bomb, odvrženih na Hirošimo in Nagasaki. »Skupaj, s tistimi, ki so preživeli pekel  A-bomb, se borimo in molimo za večni mir povsod po svetu, z veliko  željo, da se tragedija Hirošime in Nagasakija ne bi nikoli več ponovila. Na žalost spomini na našo tragedijo povsod po svetu bledijo in se kljub našemu nasprotovanju, zaloge nuklearnega orožja kopičijo in posodabljajo  s sredstvi še večje rušilne moči. Ali naj vsaka država ima nuklearno orožje ? Ali zgradimo svet brez nuklearnega orožja?  Že sedanja  situacija v svetu zahteva našo hitro odločitev. S tega vidika ima razstava v vaši  Murski Soboti globlji pomen,« je v pismu organizatorjem razstave zapisal direktor Spominskega mirovnega muzeja v Hirošimi Kouitirou Maeda.

Svoje misli je v Slovenijo poslal tudi župan Hirošime, ki je zapisal, da je  za realizacijo prepovedi proizvodnje in uničenja nuklearnega orožja najbolj pomembna t.i. politična volja vseh vlad po svetu ter njihova trdna odločenost slediti temu cilju. »Za to potrebujemo pravi občutek zaupanja v skupno delo,« je med drugim zapisal Akiba.

Mestna občina Hirošima je s podobnimi dogodki, kot je ta v Murski Soboti, sprožila akcijo »Vizija 2020«, katere cilj je uničenje nuklearnega orožja do leta 2020 v državah, ki imajo podobna mnenja.

FOTO UTRINKI z otvoritve razstave:

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.