https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

Občina Črenšovci: na vrhu vodovodnega stolpa tudi Simobilov oddajnik?

Črenšovci, 22.06.2015 ob 12:00  

Na 7. seji občinskega sveta Občine Črenšovci so obravnavali tudi spremembe na Pomurskem vodovodu, sprostili sredstva za sofinanciranje pokroviteljstva in prireditev, na občino prenesli plačilo vrtca za mesec avgust in se seznanili z romsko problematiko.


Kar tri točke četrtkove seje so se nanašale na Pomurski vodovod – sistem A, in sicer na spremembe in dopolnitve Odloka o ustanovitvi javnega podjetja EKO-PARK, na pogodbo o opredelitvi lastništva ter pravic in obveznosti za vodna zajetja in transportne cevovode in pogodbo o najemu in upravljanju vodovoda. Kot je pojasnil župan Anton Törnar, je notar partnerice v projektu obvestil o spremembah zakona o gospodarskih družbah, zato mora pri pripravi ustrezne pogodbe upoštevati nove pravne podlage. V ta namen morajo občine spremeniti nekaj postavk v odloku, zaradi česar je smiselno znova presoditi nekatere dosedanje odločitve. Temeljna usmeritev, ki jo je v tej obravnavi izrazil občinski svet, je, da naj občina zavezujoče dokumente vodi naprej in v skladu s tem pripravlja t.i. izvedbene akte, ki so vezani na že podpisane dokumente.

Občina bo krila oskrbo vrtca za mesec avgust

Občinski svet je sprejel sklep, po katerem bodo v letu 2015 občanom občine Črenšovci, ki imajo svoje otroke v vrtcih na območju občine in izven nje, plačali oskrbo otrok v vrtcu za mesec avgust. Kot je pojasnil župan, so bila ta sredstva v proračunu že predvidena.

Imenovani predstavniki v svet zavoda obeh šol

Svetniki so imenovali predstavnike Občine Črenšovci v Svet zavoda Osnovne šole. V svetu zavoda OŠ Prežihovega Voranca Bistrica bodo v prihodnjem mandatu ustanoviteljico zastopali Anton Radman, Miroslav Vuk in Dušan Drvarič, v svetu zavoda OŠ Franceta Prešerna Črenšovci pa bodo občino predstavljali Vesna Matajič, Janez Zadravec in Dragica Gruškovnjak.

Sprostili sredstva za sofinanciranje pokroviteljstva in prireditev

Na zadnji seji so sprejeli tudi Pravilnik o dodelitvi proračunskih sredstev za sofinanciranje pokroviteljstva in prireditev v občini. Pavilnik določa, komu in v kakšni višini se lahko dodeljujejo sredstva. O dodelitvi sredstev bo odločal KVIAZ, bodo pa obravnavali tudi vloge, ki so že prispele v tem letu, a jih doslej zaradi moratorija na podeljevanje teh sredstev niso obravnavali.

Obravnavali aktualno romsko problematiko v občini

Občinski svet se je na seji seznanil tudi z zapisnikom 2. seje Komisije za spremljanje položaja romske skupnosti v občini Črenšovci. Kot je pojasnila Meri Horvat, predsednica komisije, so na seji obravnavali problematiko nekaterih učencev romske populacije iz višjih razredov na črenšovski osnovni šoli, ki se kažejo v nesprejemljivem in nepredvidljivem obnašanju in vedenju, zaradi česar je bila tudi potreba po interveniranju centra za socialno delo in policije. V iskanju rešitve te problematike bi bilo zato po besedah Horvatove potrebno na šoli znova uvesti romskega mentorja, kateremu so učenci zaupali in skupaj z njim reševali težave.

Horvatova je opozorila tudi na problematiko vključevanja Romov v javna dela, ki bi jim po njenih besedah bilo treba nameniti več del in tudi na tak način reševati njihovo eksistencialno stisko.

Pereča problematika pa je tudi odvodnjavanje jarka ob lokalni cesti mimo naselja Kamenci, ki že ob manjšem dežju poplavlja in ogroža stanovanjske hiše. Iskanje primerne rešitve za to težavo ni enostavno, saj kot je pojasnil župan, se naselje nahaja v naravni depresiji, kjer se zadržuje voda, prečrpavanje vode v tem delu je težavno, hiše pa so grajene prenizko.

Simobilov komunikacijski objekt bo prestavljen na vodni stolp?

Župan Törnar je občinskemu svetu predstavil pobudo Simobila, da bi komunikacijski objekt, ki se nahaja v bližini novozgrajenjega vodnega stolpa, stolp pa ovira oddajanje signala, prestavili na vrh novega stolpa. Občinski svet je dal soglasje, da občina ugodi Simobilovi prošnji, vendar za primerno najemnino, o kateri bodo še tekla pogajanja.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.