https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Kolesarji v več kot polovici primerov povzročitelji nesreče

04.07.2015 ob 7:30  

Kolesarji spadajo med šibke udeležence v cestnem prometu in so poleg pešcev najbolj ogrožena kategorija udeležencev v cestnem prometu. Pogosto so žrtve nesreč zaradi neustreznega ravnanja voznikov motornih vozil, predvsem zaradi izsiljevanj prednosti, vožnje pod vplivom alkohola in neprilagojene hitrosti.

 

Kolesarji pa najpogosteje povzročijo prometne nesreče zaradi: nepravilne strani in smeri vožnje (vozijo preblizu roba vozišča ali celo po nasprotni polovici), vožnje pod vplivom alkohola, neupoštevanja pravil o prednosti (največkrat na križiščih, saj pozabljajo, da tamkajšnji "stop" znak ali znak "križišče s prednostno cesto" velja tudi zanje, in ne le za voznike motornih vozil) in neprilagojene hitrosti, ko ne prilagodijo hitrosti vožnje stanju in lastnostim ceste, še posebej na posameznih odsekih cest z večjim naklonom.

Kolesarji v več kot polovici primerov povzročitelji nesreče

V letošnjem letu v obdobju januar - junij je varnost kolesarjev na območju PU M. Sobota slabša kot v enakem obdobju leta 2014, saj smo obravnavali 35 (28) prometnih nesreč z udeležbo kolesarjev, v katerih se je 6(4) hudo telesno poškodovalo in 13(21) je bilo lahko telesno poškodovanih. Od 35 prometnih nesreč so jih kolesarji povzročili 21 ali 60 %. Vozniki koles so v najhujših prometnih nesrečah v več kot polovici primerov povzročitelji nesreče. V obdobju od leta 2010 do 2014 so kolesarji od 435 nesreč bili povzročitelji v 256 prometnih nesrečah ali 58,85 %.

Osnovna pravila za kolesarje

Zaradi navedenih podatkov je toliko bolj pomembno, da kolesarji upoštevajo nekaj osnovnih pravil ali bolje nasvetov: · Kolesarji – upoštevajte prometna pravila in bodite pozorni na prometno signalizacijo (prometne znake)! · Ne vozite pod vplivom alkohola! · Pred spremembo smeri vožnje večkrat poglejte, kaj se dogaja za vami, ter pravočasno in odločno nakažite svoj namen! · Upoštevajte pravila prednosti, ki veljajo za kolesarje v križiščih, še posebej tam, kjer so označene kolesarske steze! · Vozite po kolesarski stezi in kolesarskem pasu ali poti. Vedno uporabljajte le površino, ki je namenjena kolesarjem (označeno s prometnimi znaki in talnimi označbami). Po takšnih površinah morate voziti po desni kolesarski stezi glede na dovoljeno smer vožnje, na dvosmerni kolesarski stezi pa po desni strani steze. · Če ni kolesarske steze ali pasu, vozite ob desnem robu vozišča v smeri vožnje, in sicer čim bližje robu (ne več kot en meter od roba) vozišča. · Ponoči in ob zmanjšani vidljivosti morate imeti na sprednjem delu kolesa prižgano belo luč za osvetljevanje ceste, na zadnji strani kolesa pa rdečo pozicijsko luč. Tu mora biti nameščen še rdeč odsevnik, na obeh straneh pedalov morate imeti rumene ali oranžne odsevnike, na kolesih pa rumene ali oranžne bočne odsevnike. · Če vozite v skupini kolesarjev, vozite drug za drugim. Izjemoma, če je pot dovolj široka, lahko dva kolesarja vozita vzporedno. · Promet skrbno opazujte, predvidevajte ravnanje drugih udeležencev. · Še posebej pozorni bodite na vozila, ki vas dohitevajo in prehitevajo. · Vaše kolo naj bo redno vzdrževano in tehnično brezhibno. · V obvezno opremo kolesa sodijo zvonec, luč za osvetljevanje ceste, zadnja rdeča luč, zadnji rdeči odsevniki, rumeni odsevniki v pedalih, brezhibna zadnja in prednja zavora, bočni odsevniki. Kolesarjenje je zdravo, aktivno in prijetno, zato poskrbimo, da bo tudi varno.  

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      04.07.2015 ob 8:57 gost

      Ja, pa starejši primitivni lidje mislijo ka za njih pravila ne valajo. Gda keroga opozoriš ka se kontra po kolesarski pela te nahruli ... "ka boš ti šmrklaš meni gučo". V Soboti so starejši ledje na pune arogantni pa primtivni. Itak so v večini primerov udeleženi v nesrečaj starejši kolesarji keri so kao najbole pametni.

      2 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      04.07.2015 ob 10:18 lajči gost

      Tou so takši lidje ki so priseljeni iz vasij v mesto. In mislijo da kda so šli z kravo po travniki bilo kam je vse to isto za te kmete priseljene.

      1 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      04.07.2015 ob 12:56 čas gost

      Ljudje ne gredo s časom, čas jih je povozil. In to je najhujša stvar, ki se ti lahko zgodi, da te ČAS POVOZI!!!

      1 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        05.07.2015 ob 21:02 pecek gost

        čas *** tebe pa tebi enakij je nej čas povozo nego venda avto ali pa biciklist za to pa maš posledice v glavi se ti ne zdij ?

        6 0 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      05.07.2015 ob 5:39 falot gost

      Tov je vse Janša kriv da se tou dogaja.

      0 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.