https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Na tokratnem Vanekovem večeru minister Židan o aktualnih izzivih

13.07.2015 ob 13:30  

Na zadnjem predpočitniškem pogovoru v sklopu Vanekovih večerov, ki je tokrat potekal v Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih, so gostili mag. Dejana Židana, podpredsednika vlade RS in ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Tema pogovora so bili aktualni izzivi.

 

Prvi izziv je po besedah Židana povezan z njim kot predsednikom stranke SD, drugi kot ministrom in podpredsednikom vlade in tretji kot družinskim človekom.

Židan je začel z zadnjim sklopom izzivov. Kot pravi se ukvarja z nordijsko hojo, njegov cilj pa se je naslednje leto udeležiti maratona v Radencih.

Predstavil je tudi njegovo delo na ministrstvu in kot podpredsednika vlade. Slednja je po njegovih besedah še posebej pomembna ob obiskih v tujini. Dotaknil se je tudi kratke zgodovine gospodarstva v Sloveniji v zadnjih 10 letih, nastanka krize, obdobja gospodarske rasti, kako je Slovenija prešla iz vzgleda drugim v sivo miško, naši zaprtosti, o Sloveniji kot zgodbi o uspehu, gospodarski rasti, naraščanju izvoza, zaposlenosti in nezaposlenosti, dolgovih in obrestni meri ter drugih aktualnih izzvivih.

Spregovoril je tudi o povečanju minimalnega dohodka, več sredstvih za štipendije, usklajevanju pokojnin, socialnih transferjih, problemi mladih. Izpostavil je slovensko zdravstvo, za katerega velja neko splošno prepričanje, da je zanič, kar pa po študijah ne velja, saj velja slovensko zdravstvo za eno boljših v Evropi. V tujini ponekod res naredijo več, ampak le za peščico najbogatejših.

Dotaknil se je tudi problematike beguncev in pa težav Grčije, njihovega slabega davčnega sistema in možnih rešitvah grškega vprašanja. 

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija