https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Duševno zdravje Pomurcev zaskrbljujoče, v Tešanovcih na voljo pomoč

Moravske Toplice, 19.01.2011 ob 11:15  

Raziskava, ki je bila izvedena v sklopu projekta Mental Health, jasno kaže, da obstoječa gospodarska kriza, demografske in socialne razmere v Pomurju izrazito neugodno vplivajo na duševno zdravje populacije vseh ciljnih skupin. 

V Oazi zdravja v Tešanovcih so minuli teden svojemu namenu predali prostore, kjer se bodo odvijale projektne aktivnosti v sklopu projekta Ohranjanje duševnega zdrava/Mental Health. Projekt Mental Health se izvaja v sklopu Operativnega programa čezmejnega sodelovanja Slovenija-Madžarska 2007-2013 in je nastal s sodelovanjem štirih projektnih partnerjev, in sicer občino Moravske Toplice, občino Monošter, Zavodom za zdravstveno varstvo Maribor in Centrom za socialno delo Monošter. 

Na voljo številna področja pomoči potrebnim 

Z omenjenim projektom želijo izvajalci le-tega vzpostaviti programe pedopsihiatrije, programe otroške psihologije, antistres programe, programe športne psihologije, programe zakonske in družinske terapije, delavnice in izobraževanja na temo zdravo življenje in duševno zdravje, izobraževanje in delavnice na temo doseganja duševnega blagostanja, izobraževalne delavnice za strokovno javnost, skupinski programe za anksiozna in depresivna stanja ter izvajanje supervizije v delovnih okoljih. 

Raziskava, ki  je bila  v  sklopu projekta Mental Health izvedena, kaže, da je izpostavljena aktivna populacija (med 20 in 65 letom starosti), ki jo ogrožajo predvsem stresne, depresivne in tesnobne motnje. 

Pri pomurskih osnovnošolcih zaznavajo otožnost 

Zaskrbljujoče pa ni le duševno zdravje aktivne populacije, ampak je obremenjenost z neugodnimi dejavniki duševnega zdravja precejšnja tudi pri osnovnošolskih otrocih. Raziskava, ki je potekala v sklopu projekta Mental Health in zajema pomurske osnovne šole, je namreč nazorno pokazala, da je pri osnovnošolskih otrocih že zaznati težje osebne stiske in otožnost, povezana z razmerami doma, v šoli in družbi na sploh.

Tudi starejši nad 65 let niso izvzeti iz konteksta raznih negativnih vplivov na kvaliteto življenja in zdravja nasploh. Le ti se sodeč po raziskavi soočajo z neizpolnjenostjo, občutki osamljenosti in družbene odrinjenosti. 

Storitve v obdobju sofinanciranja programa brezplačne 

Kot pravijo izvajalci programa, je temeljni namen projekta na osnovi ugotovljenih potreb populacije po storitvah s področja duševnega zdravja, ponuditi populaciji individualno, celostno in na profil posameznika  prilagojeno strokovno pomoč v različnih življenjskih situacijah in tegobah. 

Foto: www.sxc.hu

Strokovni programi so namenjeni posamezniku, poklicnim skupinam, partnerjem, družinam, otrokom, mladostnikom in starejšim nad 65 let. Storitve bodo uporabnikom v obdobju sofinanciranja dostopne brezplačno in brez standardnih napotnic. Dostop do storitev pa je omogočen že od februarja letos.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. Sunce
      19.01.2011 ob 12:32 Sunce

      To je vse posledica stanja v državi, brezposelnosti itd. Te pa či še dodamo našo večno podrejenost je rezultat tu.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.