https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Edini redni študijski program v Pomurju bo jeseni star pet let

Rakičan, 01.02.2011 ob 12:54  

Visokošolski strokovni program Management v agroživilstvu in razvoj podeželja, ki se izvaja v dvorcu Rakičan in je še vedno edini redni program v Pomurju, bo jeseni obeležil peto obletnico delovanja. Trenutno imajo v vseh treh letnikih okoli 70 vpisanih študentov, štirinajst pa jih je že uspešno diplomiralo.

»Fakulteta se je pred šestimi leti odločila, da promovira študij Managementa agroživilstva in razvoj podeželja in tej osnovi smo tudi sprejeli odločitev, da ta študijski program izvajamo tu v Rakičanu. Ob podpori lokalne skupnosti smo uspeli, akreditirali smo program in letos praznujemo že peto obletnico delovanja, beležimo pa že tudi prve diplomante na prvi stopnji. Verjamemo, da bo število bodočih diplomantov pomenilo tudi izboljšanje izobrazbene strukture v Pomurju in predvsem tudi da bodo ti diplomanti dobili službe v dejavnostih, ki se razvijajo v regiji,« je danes v Rakičanu povedal dekan Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede dr. Jernej Turk.

Od leve proti desni: dr. Stanislav Tanjko, dr. Jernej Turk in dr. Črtomir Rozman

Samozaposlovanje bi lahko izboljšalo tudi samooskrbo

Čeprav je kmetijska fakulteta relativno majhna, pa imajo šest različnih programov in kot pravi prodekan za izobraževalno dejavnost dr. Stanislav Tonjko predstavlja Management v agroživilstvu in razvoj podeželja dopolnitev široke palete programov. »Pokrito imamo celotno kmetijstvo in seveda brez ekonomike ne gre, tako da ta program prispeva k celovitem pristopu rešavanja vseh problemov kmetijstva. Trudili se bomo, da bodo študenti, ki prihajajo s podeželja, sposobni samozaposlovanja,« meni dr. Tojnko in dodaja, da je to segment, ki ga v Sloveniji njihova fakulteta lahko izjemno izkoristi, saj je veliko majhnih kmetij, marsikje po državi pa se zemlja zarašča. »Če sem malo politično aktualen, da ne bo samooskrba samo na jeziku same besede, tu je en segment, ki bi ga mi lahko izkoristili,« pravi dr. Tojnko.

Že 14 diplomatov

Spomnimo, da gre še vedno za edini redni visokošolski strokovni program v Pomurju, saj so vsi ostali samoplačniški. »Program MARP je program Univerze v Mariboru, kar se premalo poudarja. Naši študenti imajo popolnoma enake pravice in dolžnosti kot študenti v Mariboru,« poudarja predstojnik programa dr. Črtomir Rozman. Na programu MARP je doslej diplomiralo 14 diplomantov, od katerih se jih je osem odločilo nadaljevati študij tudi na drugi stopnji, trenutno pa imajo v vseh treh letnikih vpisanih okoli 70 študentov.

Brez regijskega sofinanciranja program ne bi preživel

Program je financiran skladno z uredbo o financiranju visokega šolstva, ker pa program poteka na dislocirani enoti pa pomeni, da se izvaja prvi letnik posebej v Rakičanu, čeprav je vsebinsko enak kot na ostalih programih, ki potekajo v Mariboru. Znano je, da se je program zaradi tega v preteklosti ubadal s finančnimi težavami, ki so jih nato rešili po sklepih sveta regije, po katerem pomurske občine financirajo za njegovo izvajanje 60 tisoč evrov. »To regijsko sofinaciranje je nujno potrebno, da bi se program tukaj lahko nemoteno izvajal. Prepričan sem, da regija ne bo dopustila, da bi se kar koli zgodilo temu programu,« pravi dr. Rozman.

Informativna dneva konec prihodnjega tedna

Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede bo prihodnji konec tedna organizirala informativna dneva tudi v dvorcu Rakičan. In sicer bo v petek, 11. februarja, predstavitev programov fakultete ob 10. in 15. uri, v soboto, 12. februarja, pa ob 10. uri. Več o programih si lahko pogledate TUKAJ.


Iz prve generacije študentov je že 14 diplomantov ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. lepi
      01.02.2011 ob 16:38 lepi

      upan ka do te študete resno dodana vrednost regeje, ka neje te program samo zarade toga ka vleče državne, evropske pejnaze, ale pa naj je samo ka te pejnaze pridejo in OSTANEJO v regeje ;)

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. nina85
      01.02.2011 ob 17:04 nina85

      Če je za dobrobit regije jih je naj čimveč tekšnih

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. Miran
      01.02.2011 ob 22:54 Miran

      Informacije o študijskih programih I. stopnje na FKBV najdete na naslovu: http://www.fk.uni-mb.si/fkbv/index.php/sl/component/content/article/41/1295-studij-1-stopnja

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. lepi
      02.02.2011 ob 11:33 lepi

      sicer je pomurska regija praktično edina regija v slo kera ma pogoje za poljedelstvo zatau mislin ka je resno potreba po teh programeh ale pitanje ostaja isto, kak san ga že prle omejo

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.