https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Med podpisnicami sporazuma o izvedbi odpisa dolgov le tri pomurske občine

30.07.2015 ob 10:45  

V ponedeljek, 20. julija 2015, je v Križankah potekal podpis Sporazuma o izvedbi odpusta dolgov, h katerem so pristopila števila družbeno odgovorna elektro, energetska in komunalna podjetja, banke, zavarovalnice ter županje in župani. Med podpisnicami so bile le tri pomurske občine od skupno 27.


Sporazum o izvedbi odpisa dolgov so do sedaj podpisale le tri pomurske občine od skupno 27, in sicer: Mestna občina Murska Sobota, občini Dobrovnik in Tišina, ter nobeno komunalno podjetje.

Mestna občina Murska Sobota (MOMS) je sporazum podpisala med prvimi

Na MOMS pojasnjujejo, da bo proračun zaradi odpisov dolgov socialno najšibkejšim obremenjen, vendar ne v taki meri, da ga ne bi mogli izvajati.

Na MOMS pa v tem trenutku še nimajo podatkov, koliko upravičencev do odpisa dolga je v občini pričakovati, niti kakšne zneske in za katere storitve bodo ti uveljavljali možnost odpisa. Javno podjetje Komunala, ki je v stoodstotni lasti MOMS, zdaj pripravlja oceno stanja. Poročilo po dokončano predvidoma do začetka septembra, takrat bodo tudi znani zneski in storitve, pri katerih je največ neplačnikov.

Saubermacher: sestavni del družbene odgovornosti je tudi pomoč najšibkejšim

Da je sestavni del družbene odgovornosti tega podjetja tudi pomoč najšibkejšim, pravijo v družbi Saubermacher - Komunala Murska Sobota, ki na območju več pomurskih občin skrbi za zbiranje in odvoz odpadkov. Skladno s tem, bodo pristopili k izvajanju zakona o odpisu dolgov. Besedila sprejetega zakona še niso podrobneje proučili, zato ga tudi še ne komentirajo, prav tako še ni natančneje znano, kaj bo to za podjetje pomenilo.

Občina Gornja Radgona želi najprej podrobno proučiti vse zadeve

Podžupan občine Gornje Radgone Robert Žinkovič je za razloge, zakaj niso pristopili k sporazumu navedel, da to ne pomeni, da so proti odpisovanju dolgov tistim, ki jih zakon določa za upravičene. A najprej želijo podrobneje proučiti, koliko je takšnih terjatev, ki bi glede na kriterije, določene v zakonu, lahko šle v odpis, in kakšne bi bile posledice.

Javno podjetje (JP) Prlekija podpira prizadevanja za pomoč socialno šibkim uporabnikom komunalnih storitev

V JP Prlekija, ki izvaja gospodarsko javno službo v šestih občinah, prav tako podpirajo prizadevanja za pomoč socialno šibkim uporabnikom komunalnih storitev. Tudi JP Prlekija se bo vključilo v izvajanje novega zakona o pogojih za izvedbo ukrepa odpusta dolgov, seveda v sodelovanju s pristojnimi organi občin, ki odločajo o cenah komunalnih storitev in tudi o subvencioniranju nekritih upravičenih stroškov javnih služb iz proračunov občin tam, kjer cene javnih služb niso ustrezne, poroča spletni portal vecer.com.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      30.07.2015 ob 13:42 smrkci gost

      Država naj odpiše dolg sama ne pa da se na občine sklicuje,spet nas je država peljala žejne čez vodo,psi so lajali karavana je pa šla naprej.

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      30.07.2015 ob 22:16 goji marmelada gost

      Lotmerška županja bo že odpisala kakšnemu kakšen dolg ali kaj drugega. Seveda svojim ritolizcem. Nekateri so že bili deležni ugodnosti eni še bodo. za ta dejanja ne rabi državnega zakona ker ona to dela kot njej in njenim podanikom paše.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.