https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Dvodnevna konferenca za kakovostnejšo izobrazbo Romov

Murska Sobota, 13.08.2015 ob 11:00  

Zveza Romov Slovenije in Inštitut za romološke študije, izobraževanje in znanost sta organizirala včeraj in danes dvodnevni sklop predavanj iz romoloških tem z naslovom Skupaj do znanja. Teme predavanj se nanašajo na zgodovino Romov, romski jezik, romsko književnost, učni načrt izobraževanja Romov na področju Romologije, holokavst nad  Romi idr.

 

Udeležence so s predavanji seznanili domači in mednarodni strokovnjaki o različnih vidikih  življenja in delovanja romske skupnosti, od zgodovine do izobraževanja in romskega jezika. Sodelovali so dr. Vera Klopčič iz Inštituta za narodnostna vprašanja, Monika Sandreli, romska aktivistka in novinarka, prof.dr Acković Dragoljub iz Beograda, mag. Orhan Galjus iz Amsterdama, mag. Emina Shemo iz Skopja, dipl.soc.del. Janja Rošer in mag. Jožek Horvat Muc.

S konferenco se odzivajo na potrebe in interese dejavnikov pri zagotavljanju hitrega in nenehnega napredka k uresničevanju pravic do kakovostne izobrazbe za vse pripadnike romskih skupnosti. V sklopu konference se je sestal tudi strokovni tim za pripravo programov romoloških študij (jezik, kultura, zgodovina, književnost, izobraževanje, itd).

Cilj projekta je uresničevanje strategije izobraževanja Romov, to je zagotavljanje vzgoje in izobraževanja, uveljavljanje pravice do ohranjanja spoštovanja romskega jezika in kulture v vzgoji in izobraževanju, vključevanje v večinsko družbo tako, da vzgoja in izobraževanje zagotavljata prevzemanje funkcionalnih rekvizitov družbe in obenem spoštovanje različnosti (ter identitete) in vključevanje v večinsko družbo (spopad s predsodki, približevanje univerzalnim vrednotam, spoštovanje druge kulture in jezika).

Danes pa bodo zbrane nagovorili prof.dr. Dragoljub Acković, ki bo predaval o zgodovini Romov z vidika novih raziskovanj (zgodovina holokavsta Romov v Evropi, zgodovina književnosti Romov). Mag. Emina Shemo bo spregovorila o kulturi Romov kot del integracijskega procesa. Sledilo bo še predavanje  Orhana Galjusa o imidžu Romov v medijih in medijskem svetu ter preobratu negativne predstavitve Romov v pozitivno. Novinarka Monika Sandreli bo govorila o romskih medijih. Dr. Vera Klopčič bo vodila razpravo o mednarodnem položaju romskih žensk in dipl.soc.del. Janja Rošer o položaju romskih žensk in opolnomočenju romskih žensk. 

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      13.08.2015 ob 19:26 gost

      da ne bom nestrpen-vsi projekti vezani na romsko tematiko so že vnaprej obsojeni na neuspeh.Lep primer kako rešujejo romsko problematiko imamo prek na Madžarskem.Če otroci ne hodijo v šolo ali če na primer otroka dobijo med šolo v BTC-ju se socialna pomoč ukine.... Zaj pa talat minuse..resnica boli...

      12 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      14.08.2015 ob 17:56 gulaž gost

      Telko pijsanja pa skrbij za Rome za bejle pa kurc gleda .Njij ne de nišče spremejno .In boli me za njihov jezik ,kulturo in me ne briga od kec izvirajo in kak so se se prisköjtili

      11 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      15.08.2015 ob 4:24 gost

      Mag. Muc, a je njega kdo preverjo, ce je njegova magisterska naloga plagiat?

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      15.08.2015 ob 4:35 gost

      Kakšna skrb za rome (podpore , dokladi, dodatki, pomoči, konference, tabori, dnevi, seje,...), nekdo z penzijo 200 eur vam pa dol visi in tak je nekaj za državo prispeval, kaj so pa romi prispevali državi, da jih zdaj tu ujčkate.

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      15.08.2015 ob 21:06 gost

      Keri cigo šče iti v šolo tak ide, večina jih pa nešče ker lepše živijo s pomočjo od države!

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      15.08.2015 ob 22:21 joskkko gost

      Hehehèe.... jebo vas bog?! Ka ste vsi smotani samo znate zaliti cigane nonstop mate nekse brez vezne komentare?! Vi se zavedate da vas ne rome so vec socijalni problem?! Pa vas kdo jebe v glavo? Malo si ite delo iscite ne ka samo drkate in komenterate... te vas pa boli kda vidite cigane dobrimi avtojami... ali ne pitate kak zmetno delamo in ob 4 zjutraj ze gremo na cesto in de se 8 ur delat... malo se skulerajte... ka ste vsi zaostali...

      0 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        17.08.2015 ob 18:01 - gost

        joskkko--------------- ja ob 4 vjutro še nikoga nega po ulicaj pa lejko več vsega najdete .Jes nindri ne delan pa neman socijalne pomočij pa vozin BMW .ja trij nula motor pa ka bi rad pa se ne mečen vö ?

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      16.08.2015 ob 8:21 gost

      Za vso romsko problematiko so krive prevelike podpore (kot nekatere plače) in za isti denar raje doma leži in ima čas za probleme delat. Krivi so levičarji, ki jim vse to omogočajo.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.