https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Domoljubna akcija: slovenska zastava bo plapolala v 58 domovih

Črenšovci, 17.08.2015 ob 12:30  

V okviru akcije Küpim pa izobesim slovensko zastavo je 58 družin iz občine Črenšovci kupilo simbol slovenstva, ki že ob današnjem prazniku Prekmurcev krasi njihove domove.


KTD Črenšovci je v sodelovanju s Prekmurskim društvom generala Maistra Črenšovci in vaškimi odbori Črenšovci pristopilo k uresničenju pobude, s katero so želeli spodbuditi izobešanje slovenskih zastav ob državnih praznikih. Zbrali so ponudnike zastav in občanom omogočili nakup zastave z lesenim drogom po ceni 17 evrov. Odzvalo se je kar 58 družin, ki so k akciji pristopile. Kot so pojasnili pobudniki akcije, so bila mnenja občanov o izvedeni akciji zelo različna. Jih pa veseli, da so se akciji pridružili tisti, ki se jim zdi dobro in koristno, da Slovenci jasno izpričujemo svojo narodno pripadnost: »Brez oklevanja, sramu. Da otroci vidijo odrasle, ki izobesijo državno zastavo ob državnem prazniku, saj bodo prav ti otroci v prihodnosti nosilci narodne zavesti in prav od tega, kako bodo čutili otroci domovino danes, je odvisna prihodnost domovine.«

Akcijo so zaključili v petek, ob slovesnem polaganju venca, ki ga je ob spomeniku Jožefa Klekla st. pred občinsko stavbo položil predsednik republike Borut Pahor. Kot del postavitve kulise na prireditvi so člani folklornih skupin, ki delujejo v občini, izpostavili vseh 58 zastav, deklice v folklornih oblačilih pa so v rokah držale napise vasi, iz katerih so bili naročniki zastav. Po koncu kulturnega programa so bile zastave vročene naročnikom, danes pa že plapolajo v številnih domovih.

Kot so še pojasnili pobudniki akcije, si želijo, da bi akcijo ponovili tudi prihodnje leto, da bi še več domov v občini dobilo zastavo in ob pomembnih praznikih z izobešenjem tega državnega simbola izrazilo domoljublje in narodno pripadnost. Ob tem so pozvali tudi občino, da pristopi k ureditvi nosillcev zastav na električnih drogovih v središčih vasi, da bi tudi kraje lahko okitili z znaki slovenstva. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.