https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Na Agri predstavili program razvoja podeželja 2014-2020

Sejem Agra, 25.08.2015 ob 9:30  

V ponedeljek je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano na sejmu AGRA  pripravilo posvet o naložbah v kmetijstvu v novem programskem obdobju.


Na ministrstvu poudarjajo, da so naložbe v kmetijstvu temeljni proces izboljšanja strukture kmetijskih gospodarstev, obenem pa izrazito prispevajo k povečanju samooskrbe in boljše konkurenčnosti sektorja. Investicije narekujejo pot kmetijstva v koraku s časom, kar prispeva k poseljenemu in obdelanemu podeželju, ohranjanju kulture in drugih dejavnosti na podeželju. V Programu razvoja podeželja namenjamo znaten del sredstev za posodobitve kmetijskih gospodarstev, kar bo prispevalo k boljši konkurenčnosti in novim delovnim mestom, poleg tega po novejša mehanizacija omogoča in spodbuja tudi okoljsko učinkovitejše prakse in način dela.

Program sta predstavili generalna direktorica Direktorata za kmetijstvo Tadeja Kvas Majer in vodja oddelka za sektor podeželja Alenka Šesek. Povedali sta, da je Slovenija ena redkih držav, ki ji je Evropska komisija program razvoja podeželja potrdila že 13. februarja. Ta program je ocenjen na 1.107.000 evrov, naložbe v kmetijstvu, ki sta jih podrobno predstavili, 267 milijonov evrov.

Naložbe iz programa razvoja podeželja zajemajo naložbe v kmetijska gospodarstva, v živilskopredelovalno industrijo in gozdarstvo. V prejšnjem programskem obdobju smo v Sloveniji za naložbe izplačali 115 milijonov evrov skoraj 3000 kmetijskim gospodarstvom.

Pri naložbah v osnovna sredstva so med obdobjema podobnosti in tudi razlike. Med novostmi je na primer ta, da v novem ne bo več možnosti nakupa traktorjev, razen specialnih, za naložbe bodo potrebni poslovni načrti, zlasti za zahtevne naložbe nad 50000 evrov, medtem ko bodo naložbe do 50000 evrov bolj preproste. Posamezna kmetijska gospodarstva bodo lahko vložila zahtevke za najmanj 2000 evrov pomoči do največ pol milijona evrov, kar velja za celotno obdobje.

Za živilskopredelovalno industrijo, torej mala, srednja in velika podjetja, je zgornji v sedemletnem obdobju 3 milijone evrov za sedem let, poslovni načrti pa morajo sloneti na dejanskih prihodkih in odhodkih oziroma knjigovodskih podatkih. Med novostmi je tudi ta, da je bilo v preteklem obdobju od 50 odstotkov nepovratnih sredstev, zdaj pa bodo nižja oziroma se začenjajo s 30 odstotki. Dodatne pa bo mogoče dobiti za kolektivne naložbe, inovacijsko partnerstvo, socialno podjetništvo in podobno.   

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.