https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

Valentinovo je lahko vsak dan

14.02.2011 ob 10:53  

V 14. stoletju 14. februarja so v  Angliji in Franciji začeli sv. Valentina slaviti kot zaščitnika ljubezni in zaljubljenih. Po letu 1848 se je praznovanje razširilo v ZDA, kjer je valentinovo postalo pravi praznik trgovcev. Na ta dan so si zaljubljenci začeli podarjati rože, čokolade, nakit ... V takšni skomercializirani obliki se je praznik nato "prijel" tudi v Evropi.

V Sloveniji smo ta dan na začetku povezovali s skorajšnjim prihodom pomladi, po ljudskem izročilu pa naj bi se na ta dan snubili ptički. Moderno valentinovo je prišlo ob koncu 80ih let, predvsem po zaslugi medijev in trgovcev. Z uveljavitvijo tega praznika so videli predvsem možnost zaslužka.

Ljubezen je v zraku vsak dan

Vse okrog nas je v znaku ljubezni, srčki, metuljčki v trebuhu, zaljubljeni postanemo še bolj kot prej, tako rekoč love is in the air. Trgovci in gostilničarji pa vse to dodobra izkoristijo. Ljudje množično in noro kupujejo čokoladice, bombonjere v obliki srčkov, plišaste igračke s srčki, nakit, skratka vse, kar lahko podarijo v znak ljubezni. Trgovci promovirajo srčkaste izdelke, zaljubljeni kupci pa naivno kupujejo in zapravljajo denar. Gostilničarji imajo razne valentinove ponudbe, večerje, plese, prireditve, posamezni pari pa se le teh množično udeležijo. Vse lepo in prav, v kolikor par ne dela to le zato, ker je pač valentinovo in ker mora.

Pomembno je, da si z osebo, ki jo imaš rad. Pa naj je to partner, sorodnik ali prijatelj. Pomembni so skupni trenutki, male pozornosti, nežen objem, topla beseda, da te ljubljena oseba osreči, ne pa dragocena darila. Sploh pa ne le na ta dan, ko ti to narekujejo drugi. Če znaš biti ljubezniv samo ta dan, se je povsem nesmiselno truditi. Valentinovo naj je vsak dan v letu, ne le 14. februarja.

Čar valentinovega ni v tem, da razsipavamo z  denarjem, ampak, da se ta dan malo bolj posvetimo tistim, ki jih imamo radi. Morda pošljemo lepo sporočilce, podarimo rožico, presenetimo s kosilom, skupaj raziskujemo čudovite kraje Slovenije, partnerja razveselimo z masažo z eteričnimi olji, … Bodimo sproščeni, spontani tudi ta dan, izkažimo ljubezen isto kot vse ostale dni, podarimo kako malenkost in pokažimo, da smo srečni, da jih imamo ob sebi.

Kaj razkrivajo posamezne rože

Februar in marec sta meseca praznikov, ko ženske prejmemo največ šopkov in lončnic. Mi vam razkrivamo skrivnost podarjenih rož:

Azaleja: po ljudskem izročilu zagotavlja boljšo zakonsko zvezo

Begonija: pomaga pri okrevanju in prinaša krepko zdravje starejšim. Izhaja prepričanje, da obdarjenemu podaljša življenje.

Ciklama: človek, ki nam to rožo podari, nas globoko spoštuje in ceni. Tam, kjer raste ciklama, naj bi vsakršno zlo ostalo brez moči. Cvetlica iskrenosti in naklonjenosti naj bi blažila bolečina žalostnega srca, če ji ima par v spalnici, bi lahko zbudila strasti.

Kalanhoja: trpežna cvetlica predstavlja trajnost in klic po večni ljubezni.

Kaktusi: niso najbolj zaželeni, razen če vemo, da jih obdarjenec/obdarjenka obožuje. Kaktusi varujejo dom pred nezaželenimi obiskovalci.

Orhideja: veljajo kot simbol ljubezni, lepote in razkošja. Je cvetlica uspešnih ljudi. Kot simbol finančnega napredka pa jo lahko podarite za uspeg v karieri.

Vijolica: predstavlja nežnost, prijaznost, romantičnost in skromnost.

Vrtnica: izraža večno in neomajno ljubezen. Obdarjeni osebi zagotavlja varnost in prinaša srečo.

Rastline s srčastimi listi: neposredno sporočajo, da nam je oseba zelo pri srcu.

 

Kaj simbolizirajo posamezne barve

Rdeča: ljubezen, pogum, spoštovanje

Temno rožnata: hvaležnost

Svetlo rožnata: občudovanje, naklonjenost, eleganca, nežnost

Bela: nedolžnost, čistost

Rumena: veselje, globoko prijateljstvo; pri vrtnicah jo marsikdo povezuje z ljubosumjem in nezvestobo.

Oranžna: navdušenje, poželenje

Modrina cvetoče sivke: skrivnostnost, spodbuja intuitivnost, umetniško ustvarjalnost.

Modra: zaupanje, zvestoba in stabilnost

Vijolična: duhovna povezanost, spoštovanje

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.