https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Cerar: Slovenija uvaja nadzor na meji z Madžarsko

Radenci, 16.09.2015 ob 18:50  

Ob koncu obiska vlade v Pomurju je predsednik vlade dr. Miro Cerar sporočil, da vlada uvaja začasni nadzor na meji z Madžarsko. 

 

Na tiskovni konferenci, ki se je v popoldanskih urah odvila v hotelu Radin v Radencih, je predsednik Vlade Miro Cerar sporočil, da so v okviru Posveta vlade v Negovi izvedli tudi sejo vlade. Glede na razmere z migracijami v naši neposredni soseščini so na predlog Ministrstva za notranje zadeve, sprejeli sklep, po katerem vlada uvaja začasni nadzor na notranji meji z Madžarsko. Nadzor bo trajal vse dokler se, v duhu solidarnosti, ne najde skupna evropska rešitev. Ukrep začne veljati s polnočjo, oziroma jutrišnjim dnem. O ukrepu so obvestili Evropsko komisijo.

To ne pomeni zaprtja meje

Po njegovih besedah bodo tako lažje nadzirali pretok ljudi, da jih ne bi morda presenetila večja skupina beguncev. Cerar je še zagotovil, da je vlada pripravljena na različne možne scenarije in ima zadeve pod nadzorom, saj se na to pripravljajo že več mesecev. Na pomisleke, če je sploh smiselno na meji z Madžarsko izvajati nadzor (glede na to da na Madžarskem več ni toliko beguncev), je odgovoril, da ne vemo kakšna bo situacija jutri in pojutrišnjem in je zato bolje, da delujemo preventivno pravi čas in določene stvari preprečimo oziroma poskrbimo, da ne bi prišlo do nenadzarovanih gibanj.

Kot je poudaril, to ne pomeni zaprtja meje, ampak je to ukrep, ki je ta hip pomemben in potreben zaradi situacije, ko v Evropski uniji še ni sprejetih jasnih skupnih meril in stališč. Dodal je še, da Slovenija ostaja in mora ostati humanitarna, da se tega problema ne smemo ustrašiti in moramo organizacijam prepustiti da opravijo svoje.  

Na konferenci je spregovorila tudi notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar, ki je dejala da izkušnje drugih držav kažejo, da lahko pride do neobvladljive situacije – na Madžarsko je namreč v samo 8 mesecih prispelo okoli 155.000 migrantov. "Pri našem ukrepu ne gre za napad na Schengen, ampak za pravočasno pripravo na morebiten naval," je dejala in zanikala govorice, po katerih naj bi s hrvaškim kolegom govorila o koridorju, ki bi beguncem omogočil nenadzorovan prehod ozemlja. Kot je povedala, sta obe državi članici EU,zato bi bila takšna odločitev v nasprotju s pravili povezave.

V Pomurju bi bili nastanjeni na dveh lokacijah

Trenutno je Slovenija pripravljena prostovoljno sprejeti 631 ljudi po načelu relokacije in cca. 260 po načelu preselitve. V Pomurju bi jih lahko namestili v Lendavi in Gradu na Goričkem, omenjalo pa se je tudi sejmišče v Gornji Radgoni, a jih po besedah direktorja Pomurskega sejma Janeza Erjavca tu ne bo mogoče nastaniti za dajše obdobje.

Na strani Ministrstva za notranje zadeve so pripravili tudi seznam lokacij, ki jih bodo uporabili v primeru večjega števila migrantov. 

 Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      16.09.2015 ob 19:00 gost

      kakša soboška smetana , se je pa dala slikati z vlado ! eni niti ne vejo , ge sidijo !?

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        16.09.2015 ob 22:29 štejpaš gost

        pa tudi v muro bi lejko šli po gvant , te pa še v pomurko stopili na güžino !!!

        1 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      16.09.2015 ob 20:18 slo-10 gost

      Halooo begunci prihajajo iz Hrvaške ne pa z Madžarske!!!!!

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      16.09.2015 ob 22:01 ms gost

      V Ljubljano z njimi tan se dela đamija

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      17.09.2015 ob 9:00 Katastrofa gost

      ma drugo jih je nej zanimalo kak pa begunci gor, pa dol....obup no... uporabnega za naš kraj pa nika... res vlada, ki je prišla z namenom gučati o Pomurju... NOT

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      17.09.2015 ob 10:06 gjörköš gost

      Čeglij je bila leta 91 v SLO vojna, sem se počutil varnega, ker je bil Janša obrambni minister, danes pa - bog nam pomagaj. Razen mogoče Mramora čijste nule, sploj ne vejo zakoj se ide.... straj me je!

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      18.09.2015 ob 11:08 tovornjak gost

      Le na koga se bo sedaj hudoval zagovornik tovornjakarjev Klobasa? Naj se gre dret v Budimpešto ali na Dunaj če ima jajca. Naši oblasti vedno grozi in drži ministra in državnega sekretarja v šahu.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.