https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Krkina nagrada ponovno v Ljutomer

23.09.2015 ob 10:30  

Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer (GFML) se je junija letos prijavila na 45. Krkin razpis nagrad s sloganom Znanost povezuje. Prijavila je raziskovalno nalogo Metoda za hitro določanje koncentracije nitastih fagov, ki je interdisciplinarna, saj vključuje področja  farmacije, mikrobiologije in ekologije. Avtorice naloge so bile dijakinje četrtih letnikov Nadja Škafar, Maja Špilak in Mateja Žnidarič, ki so nalogo pripravile pod mentorstvom dr. Mihe Vodnika in mag. Marije Meznarič. Praktični del naloge je nastajal v poletnih počitnicah na Fakulteti za farmacijo v Ljubljani, ostali del naloge pa na GFML. Omenjena naloga je prejela Krkino nagrado, ki jo je GFML tako osvojila drugo leto zapored. 


»V nalogi so četrtošolke raziskale mikrobiološko titracijo, enostavno in občutljivo metodo za določanje nitastih fagov – virusov, ki napadajo bakterije. Navedena metoda je zamudna in velikokrat neprimerna pri velikem številu vzorcev. Glede na to smo razvili metodo za določanje koncentracije fagov z verižno reakcijo s polimerazo, ki ima številne prednosti v primerjavi z že obstoječimi metodami. Z novo metodo smo preverili tudi vzorce vode v Ljubljani in v Prekmurju. V nobenem od testiranih vzorcev nitastih fagov nismo našli, kar je vsekakor spodbuden rezultat za vodo, ki jo pijemo na obeh koncih Slovenije. Iz rezultatov lahko sklepamo, da odsotnost nitastih fagov v pitni vodi sporoča, da voda ni oporečna na bakterijske mikroorganizme. Navedena metoda je hkrati velikega pomena tudi v farmaciji, saj skrajša čas in za izvedbo ne potrebuje dragih aparatur,« je podrobnosti o nalogi predstavila Meznaričeva, ki na GFML poučuje biologijo. Avtorice so nagrado prejele na slovesnosti 18. septembra v Novem mestu, kjer so navedeno raziskovalno nalogo tudi javno predstavile. »Tudi letošnja 45. Krkina nagrada nam pomeni zelo veliko, saj potrjuje, da imamo še vedno dijake, ki so visoko motivirani za raziskovalno delo – tudi med počitnicami – ter, da smo mentorji pri svojem delu na pravi poti. Vsak kamenček, ki ga dodamo v znanstveni mozaik, je namreč zelo dobrodošel in na srečo vedno bolj cenjen,« je dodala Meznaričeva.

Lansko leto so pod mentorstvom Meznaričeve in Petra Molka nagrado prejele Karla Makoter, Špela Gubič in Sara Kreft, ki so sedaj študentke Medicinske fakultete in Fakultete za farmacijo v Ljubljani. Nagrado so prejele za raziskovalno nalogo z naslovom Vrednotenje interakcij (bioloških) makromolekul z encimsko imunskimi testi.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.