https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Odprli tovarno Nov dom v Odrancih

Odranci, 27.09.2015 ob 7:00  

Potem ko so proizvodni prostori v Žižkih postali premajhni in dotrajani, so se italijanski lastniki odločili zgraditi novo tovarno. Ta je včeraj svoja vrata odprla v industrijski coni v Odrancih.


Nova proizvodna hala meri okoli 1.200 kvadratnih metrov, skupno s pisarnami in skladišči pa površine merijo 1.500 kvadratnih metrov. Podjetje, ki je doslej obratovalo v Žižkih, je v lanskem letu zabeležilo 1,2 milijona evrov prihodkov, od česar je bilo 240.000 evrov čistega dobička. V Prekmurju izdelujejo polizdelke priznanih modnih oblikovalcev, med drugim tudi Prado in Jimmy Choo, ki jih nato pošljejo v Italijo, kjer se izdelki končajo in pošljejo na svetovni trg.

Direktor Andrea Agostini je ob otvoritvi zbrane v nagovoru popeljal nekaj desetletij nazaj, ko je njegov oče v mali delavnici blizu Benetk zagnal proizvodnjo torbic in modnih dodatkov. Tekom let je delavnica zrasla v veliko proizvodno stavbo z modernimi stroji, ki je postala referenčna točka priznanih blagovnih znamk. Poleg zgodb uspeha so tudi sami doživeli več obdobij krize, vendar so se, kot pojasnjuje Agostini, namesto da bi takrat obupovali, odločili vlagati. Leta 2010 je družba Artigiani Veneziani kupila 100-odstotni delež podjetja Novi dom. Takrat so pričeli z 20 zaposlenimi, danes pa tam dela že 73 visoko kvalificirnaih ljudi, zaradi česar se je pojavila potreba po večjih in sodobnejše opremljenih prostorih. Investicija je tokrat znesla okoli dva milijona evrov, kot je povedal Agostini, pa se želijo razvijati, rasti in širiti proizvodnjo tudi v prihodnje, do konca prihodnjega leta pa želijo število zaposlenih dvigniti na 100.

Agostini, ki mu je, kot je sam pojasnil, v veliko pomoč pri delu tudi žena Silvia, je zbranim pojasnil tudi, zakaj so se odločili proizvodnjo obdržati v Sloveniji. Kot veliko drugih italijanskih podjetij, so tudi njih s poceni delovno silo mamile države, kot sta Kitajska in Indija, vendar so sami na podlagi izkušenj vedeli, da v tem okolju delujejo resne in odgovorne osebe, kvaliteta proizvodov pa dosega odličen nivo.

Poleg zahval, ki jih je izrekel vsem zaslužnim za uspešno poslovanje, se je zahvalili tudi županu Občine Odranci Ivanu Markoji, ki jih je sprejel in jim pokazal možnosti vlaganja v njihovi občini. Markoja pa se je v svojem nagovoru dotaknil tudi vseh ovir, ki so jih spremljale na poti do odprtja tovarne v Odrancih. Zadovojen ob včerajšnji otvoritvi nove tovarne je povedal, da to za Odrance pomeni še večjo prepoznavnost, največjo vrednost pa pomeni to, da bodo tu zaposlitev dobili ljudje iz naše regije, kar prinaša velik sociološki in demografski pomen, saj bodo družine zaradi dela ostajale v tej regiji.

V imenu zaposlenih je spregovorila Marija Zver, ki je izrazila zaupanje tako lastnikom podjetja, kot tudi poslovodji Matiji Hozjanu, in obljubila, da bodo s skupnimi močmi tudi v prihodnje proizvajali vrhunske izdelke, poznane po vsem svetu. 

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.