https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Inšpekcijski pregled kuhinj v javnih ustanovah: opozorila in globe tudi pomurskih osnovnim šolam

28.09.2015 ob 13:00  

Inšpekcija za varno hrano je pri lanskoletnem pregledu 726 kuhinj v javnih ustanovah ugotovila nepravilnosti v 280 kuhinjah. Med njimi so se znašle tudi nekatere pomurske osnovne šole.

 

Spletni portal podcrto.si je septembra pridobil dostop do informacij javnega značaja o lanskoletnem pregledu Inšpekcije za varno hrano in objavil podatke o pregledih kuhinj v javnih ustanovah. Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) kuhinje pregleduje primarno iz higienskih razlogov in zaradi zagotavljanja sledljivosti živil. Ob tem preverjajo raven higiene, ali hrano pripravljajo v skladu z zdravstvenimi standardi, sledljivost živil, ali kuhinje imajo dokumentacijo, iz katere je razvidno, kakšno hrano strežejo. Najhujših kršitev z začasno prepovedjo opravljanja dejavnosti lani niso zaznali.

Fotografija je simbolična, arhiv pomurec.com

Odločbo, s katero so inšpektorji kuhinji pisno odredili odpravo nepravilnosti, je lani dobilo slabih 12 odstotkov kuhinj v javnih ustanovah in kar dobrih 22 odstotkov zasebnih gostiln. Najpogostejša pomanjkljivost v javnih ustanovah je slaba higiena. Sledi neupoštevanje smernic za varno pripravo hrane, kot npr. merjenje temperature kuhanega mesa, primerno prekuhavanje mleka, oziroma ustrezni nadzor nad pripravo hrane. 

Analiza pregledov kuhinj v javnih ustanovah je pokazala, da te ne predstavljajo takšnega tveganja kot gostilne, pravi direktorica inšpekcije za varno hrano Andreja Bizjak. Kot glavni razlog za nepravilnosti vidi predvsem pomanjkanje znanja. Za hrano namreč velikokrat skrbijo ljudje, ki se v izobraževalnem sistemu in v praksi niso ukvarjali z živili.

Med javnimi zavodi, pri katerih so odkrili nepravilnosti so tudi nekateri pomurski. Odločbe in ukrepe po zakonu o prekrških, to je opozorilo ali globo so prejeli:

- OŠ Sveti Jurij: odločba za odpravo nepravilnosti in opozorilo namesto denarne kazni

- OŠ Grad (Centralni institucionalni obrat prehrane): odločba za odpravo nepravilnosti in opozorilo namesto denarne kazni

- OŠ Puconci: odločba za odpravo nepravilnosti in opozorilo namesto denarne kazni

- OŠ Beltinci (Centralni obrat prehrane): odločba za odpravo nepravilnosti in opozorilo namesto denarne kazni

- OŠ Franceta Prešerna Črenšovci (enota Vrtec Črenšovci): odločba za odpravo nepravilnosti in denarna kazen

- Vrtec Radenci:  odločba za odpravo nepravilnosti in opozorilo namesto denarne kazni

V vrtcu Črenšovci so pomanjkljivosti s selitvijo v novo stavbo, novo organiziranostjo dela in sodobno opremo odpravili.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      28.09.2015 ob 20:15 Vprašanje gost

      kaj pa inšpekcija ni preverjala, kako na eni izmed OS iz M.Sobote ravnateljica zaposluje svoje najbližje????

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      28.09.2015 ob 20:34 pedagog gost

      Preveriti bi morali, koliko imajo na šoli razmerje učitelji- učenci, na nekaterih šolah je že učiteljev več kot učencev, pa paziteljev, pa čistilcev, kdo jih zaposluje???????

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.