https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Center Sonček odprl svoja vrata

08.10.2015 ob 11:00  

Center Sonček Murska Sobota, kjer delujeta Sonček – Pomursko društvo za cerebralno paralizo in Varstveno delovni center Sonček, na istem naslovu je tudi Sonček – Športno društvo cerebralne paralize, je včeraj odprl svoja vrata.

Dan odprtih vrat so organizirali pod geslom »ZaŽivimo skupaj«. V Centrih Sonček so predstavili letošnjo novost, in sicer program Družinskega centra Sonček. S tem programom želijo vzpodbuditi socialno vključenost vseh družin – z in brez otrok s posebnimi potrebami, s tem pa si prizadevajo, da bi čim več otrok s posebnimi potrebami svoje otroštvo preživelo s svojimi vrstniki v domačem, lokalnem okolju.

Center Sonček Murska Sobota deluje kot prostovoljna, neprofitna, nevladna in nepolitična invalidska organizacija z delovanjem na področju Pomurja. So eno od šestnajstih društev, vključenih v Zvezo Sonček. Glavno področje delovanja društva je pomoč osebam s cerebralno paralizo in drugimi vrstami možganskih poškodb, njihovim svojcem, sodelovanje s strokovnimi delavci in drugimi zainteresiranimi, ki se združujemo zaradi medsebojne pomoči in uresničevanja skupnih ciljev. V okviru glavnih programov izvajajo zdravstveno-terapevtske kolonije za otroke in njihove družine, organizirajo izobraževanje staršev in nudijo podporo družinam, ki so se ob rojstvu otroka s posebnimi potrebami znašli v težki situaciji. Imajo številne programe za ohranjanje telesne aktivnosti, npr. plavanje, prilagojeno balinanje (boccia). Z ostalimi dejavnostmi ponujajo programe za druženje, sprostitev in prosti čas.

»V Zvezi Sonček v programu varstva, vodenja in zaposlovanja pod posebnimi pogoji izvajamo aktivnosti, s katerimi skušamo zaposliti osebe z invalidnostmi, pri čemer upoštevamo njihove zmožnosti, potrebe ter želje,« je povedal vodja Janko Rešeta.

 V delavnicah nastajajo številni izdelki

V Sončkovih delavnicah z lastnim znanjem razvijajo izdelke in storitve, s katerimi osebam z invalidnostmi dajejo možnost zaposlitve ob strokovni podpori sodelavcev in normalnih delovnih pogojih – prilagoditvah na delovnem mestu.

Kot je še pojasnil Rešeta, v Zvezi Sonček in s tem v Centru Sonček v Murski Soboti, vse svoje aktivnosti gradijo na učenju za življenje: »Zato imamo tudi včasih manj lastnih aktivnosti, se pa zato vključujemo v čim več aktivnosti, ki jih organizira okolica, kje živimo in delamo.«

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.