https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

INTERVJU

Uspešna zgodba Unike nakita prerašča meje Slovenije

02.11.2015 ob 7:00  

Nedvomno so vaše oko že pritegnili barviti kosi modnega nakita, ki nastaja izpod spretnih rok kreativnih Prekmurk. Potem ko sta mladi ustvarjalki s svojimi unikati osvojili srca številnih pripadnic nežnejšega spola tako v Pomurju, kot tudi po celotni Sloveniji, njuna zgodba v teh dneh prerašča meje Slovenije. V decembru s svojimi umetninami prodirata na avstrijski trg.


V okviru Pomurskih novic na Pomurec.com vam tokrat predstavljamo podjetniško pot Mojce Horvat in Urške Ritlop iz Murske Sobote, prepoznavnih po barvitem nakitu, prepoznavnem po imenu Unika nakit.

Zgodba Unike nakita sega v leto 2012, ko sta dve »snahi« ene tašče iz svojih torb istočasno, a naključno izvlekli glino za oblikovanje. Pričelo se je kot hobi, kot želja po ustvarjanju nakita, ki sta ga dekleti želeli izdelati zase, ker, kot pravita, v prodajalnah nista našli posebnega nakita, ki bi ga radi nosili.

Iz ustvarjanja zase do uspešne podjetniške zgodbe

Ustvarjanje zase in za bližnje je kmalu preraslo v osebno dopolnilno delo. Izdelke sta pričeli predstavljati na sejmih ter z barvitostjo in unikatnostjo svojega nakita osvajali pripadnice nežnejšega spola v Pomurju in po celotni Sloveniji. V delu, ki je obe veselilo, sta uvidle poslovno priložnost, in v želji, da strast po ustvarjanju nakita postane tudi kariera, se je pričela razvijati poslovna ideja. Želja se je pričela uresničevati, ko se je Mojca prijavila v program Podjetno v svet podjetništva. Čeprav je ideja o lastnem podjetju v obeh tlela že nekaj časa, pa pravita, da je bila priključitev v program odskočna deska, da sta se odločili pospešeno zapluti v podjetniške vode.

Podjetništvu sta se predali v celoti, vanj vložile ves svoj čas in prihranke, vendar sta prepričani, da bosta z odločnostjo in veseljem do dela nadaljevali zgodbo uspeha. Tim Unika nakita sestavljata Urška in Mojca, obseg dela pa prerašča zmogljivosti dveh spretnih ustvarjalk, zaradi česar si svoje poslovne zgodbe ne predstavljata več brez pomoči prokurista Jerneja, ki poleg številnih zadolžitev skrbi tudi za marketing, grafičnega oblikovalca, fotografa, modela in številnih drugih, ki prispevajo, da ustvarjanje in prodaja potekajo nemoteno.

Po znanje k največjim svetovnim mojstrom

Da sta usvojile številne tehnike izdelovanja, je bilo potrebno mnogo časa, volje, iznajdljivosti, predvsem pa tudi znanja strokovnjakov s področja ustvarjanja s polimerno glino. V ta namen sta se udeležili mnogih delavnic, ki so jih izvajali svetovni umetniki oblikovanja polimerne gline, da sta izpilili svoje znanje. Znanja imata že veliko, motivi ter vzorci in tehnike izdelovanja pa so vedno novi izzivi. Pripomočke za izdelavo najdeta povsod, v gospodinjskih pripomočkih, očetovih delavnicah, gradbenih trgovinah in še in še.

Od barvitih, razigranih kombinacij do klasičnih kosov nakita

Kolekcijo Unika nakita bogatijo vse vrste nakita: raznorazne ogrlice, prstani, uhani, zapestnice in še kaj. Kot pravita oblikovalki, ljubiteljice njunih izdelkov najraje posegajo po barvitih kosih, spet druge pa imajo raje bolj klasične barve, kot so temne barve v kombinaciji z zlato in srebrno barvo. V kolikor med že izdelanimi kosi stranke ne najdejo tistega idealnega zase, ga mladi ustvarjalki z veseljem izdelata tudi po njihovem naročilu. Kot sta nam zaupali, je strank, ki si želijo kos nakita po svojih željah, vedno več. Včasih želijo le posebno barvno kombinacijo, ki bi se skladala z njihovimi oblačili, včasih pa pridejo k njima tudi z zamislijo o posebni obliki. Dekleti sta pripravljeni uresničiti vse zamisli.

Nakit namenjata tako mlajšim, kot tudi zrelejšim ženskam in kot pojasnjujeta v Uniki, so prav slednje tiste, ki se pogosteje ustavljajo pri njuni stojnici. Nemalokrat se pri njiju oglasijo tudi moški, ki s kakšnim kosom nakita želijo razvajati svoje dame. Kot ob tem pojasnita Mojca in Urška, skorajda ni lepšega občutka, ko se na njiju obrne katera od obdarovank in pove, kako jo je njun nakit navdušil. Nad izdelki Unike so zelo očarani tudi turisti. Kot pravita oblikovalki, ju to ne preseneča, saj je tovrstni nakit v tujini mnogo bolj cenjen kot pri nas, zaradi česar so tudi cene takega nakita na tujem veliko višje.

Izvirna Unika tudi na božičnem sejmu v Gradcu

Poleg tega, da brez njiju praktično ne mine večina od večjih sejmov v Pomurju, ju lahko ob vikendih najdete v murskosoboškem BTC-ju. Prodajata preko Facebooka, izdali sta svoj katalog, 11. novembra pa bo zaživela tudi njuna spletna trgovina. V teh dneh mrzlično ustvarjata, saj se Urška v decembru odpravlja na božični sejem v sosednji Gradec, kjer bosta svoj nakit ponudili tudi našim severnim sosedom. Da sta bili izbrani, si štejeta v posebno čast, saj udeležbo na sejmu omogočijo le izbrancem izmed več sto prijav. Udeležba za njiju sicer predstavlja velik izdatek, vendar pa kreativni Pomurki menita, da lahko predstavlja velik prodor na avstrijski trg.

Unika je edinstvena

Unika svoj nakit izdeluje iz najboljše polimerne gline, ki pa je v Sloveniji ni mogoče dobiti. Večina materiala tako pride iz tujine, ideje za vzorce, oblike in barvne kombinacije pa se porajajo povsod, kjer je le možno. Ime Unika v švedskem jeziku pomeni unikat in prav unikatnost je tisto, kar dela njun nakit najbolj poseben. Povprašali smo ju, ali sta opazili tudi že koga, ki bi ga želel njune izdelke kopirati, vendar sta dekleti prepričani, da sta svoje vzorce in tehnike že tako dodelali, da verjameta, da njunega nakita ni moč zlahka skopirati.

Unikini načrti za prihodnost se že uresničujejo

Unikine sanje so se deloma že uresničile, saj kot pravita dekleti, sta uresničili željo po tem, da neskončno uživata pri tem, kar delata. Načrti za naprej pa so veliki. Prepoznavni želita postati tudi v tujini in prvi korak v tej smeri sta že naredili s prodorom na avstrijski trg. Prihodnje leto se nameravata s svojim nakitom podati tudi na festivale doma in v tujini, omejitev pri tem, kako široko ju bodo ponesle njune sanje, pa si v neskončnih možnostih ustvarjanja ne zadajata. 

Vsi, ki bi si radi ogledali še ostalo kolekcijo Unike nakita, vabljeni, da pokukate v njuno zakladnico na Facebook strani - TUKAJ.

Foto: Arhiv Unika nakit 

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.