https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

Hišna imena ali »kak se zovemo po domače«

03.11.2015 ob 9:00  

V sklopu projekta Pomurske novice nadaljujemo z odkrivanjem hišnih imen. 

Hišna imena zaznamujejo domačije in so prav tako kot ledinska imena del ustnega izročila. V Občini Turnišče so nekatera hišna imena tako zelo ohranjena, da prebivalci naprimer niti ne poznajo uradnega priimka svojega soseda, saj je hišno ime tako močno zakoreninjeno. V prispevku bom predstavila nekaj najzanimivejših hišnih imen.

V Gomilici najdemo hišna imena, ki so izpeljana iz gospodarskih dejavnosti. Taka so naprimer imena [Cemeštrovi] – prednik je skrbel za cerkev, bil je cerkveni ključar, [Kolárovi] – to hišno ime uporabljata domačiji, kjer so v preteklosti izdelovali lesene vozove, [Remlárovi] – predniki so delali [rèmle], usnjene pasove. Najdemo tudi hišna imena na podlagi krajevnih imen: [Kránčovi] imajo prednike s Kranjskega, [Vidovi] pa so imeli pri hiši Štajerca, ki je govoril  san vida, bon vida in iz tega izhaja hišno ime. Najdemo tudi hišno ime [Štrkovi]. V preteklosti so na dimniku te domačije gnezdile štorklje. Na podlagi vrste bivališča najdemo hišno ime [Lejmezovi] – poimenovanje ostrešja.

V Turnišču je veliko hišnih imen izpeljanih iz poimenovanj za gospodarske dejavnosti. Tako med njimi najdemo imena [Čižmárovi] (izpeljano iz besede [čižmár] – čevljar, izdelovalec škornjev), [Pintarovi] (iz besede [pintar] – sodar), [Mesárovi] – prednik je bil mesar, [Poštašovi] – prednik je bil poštar, [Rebrčovi] – predniki so izdelovali rebra iz lesa, vendar ni znano, v kakšne namene, [Saboulovi] – prednik je bil krojač, [sabóu], [Sedlárovi] – predniki so izdelovali konjska sedla, [Káučovi], ki so bili najprej [Tkáučovi] (prejšnji lastnik domačije je bil tkalec). Obstaja pa tudi nekaj domačij z več hišnimi imeni. Ena izmed takih je domačija s kar tremi hišnimi imeni: [Ivaničova iža] – po prejšnjem lastniku, [Mesarekovi] – lastniki domačije smatrajo to ime za žaljivko oziroma narečno [couno], [Saboulovi] – pokojni lastnik hiše je bil [sabóu], krojač.

V Nedelici je eno izmed hišnih imen na podlagi vrste bivališča: [Zijdani] – prvi v vasi so imeli zidano hišo. Dve domačiji uporabljata hišno ime na podlagi osebnih lastnosti in posebnosti: [Bajusovi] – njihov prednik je imel velike brke, [bajuse]. Zanimivo je tudi hišno ime [Ercekovi], ki je nastalo na podlagi stanu in družbenega položaja. Njihovi predniki so namreč imeli konje in so se se z njimi vozili, ponosno so se peljali kot grofje. Ime je izpeljano iz nemške besede Herzog vojvoda. Najdemo pa tudi domačije z več hišnimi imeni. Tako je ena izmed domačij znana kot [Gomájnski] (iz [gmájna] – skupna vaška last) in [Kolarekovi]  (prednik je bil [kolár] – izdelovalec lesenih vozov).

V Renkovcih je zanimivo hišno ime iz osebnega imena nekdanjih ali sedanjih lastnikov [Jürjovi], ki je izpeljano iz osebnega imena Jurij. Eno izmed hišnih imen iz poimenovanj za gospodarske dejavnosti je [Cestarovi]. Njihov prednik je delal na cesti. Renkovci so znani po kupinarjih, ki so se ukvarjali s preprodajo jajc in kokoši. Tako najdemo hišno ime [Kupinárovi]. Nekaj je tudi hišnih imen na podlagi ledinskih imen, med njimi [Grednijovi] – v preteklosti so bile na tem zemljišču grede, domači vrt, [Ougradni] – v preteklosti so bili na delu vasi, kjer sta zdaj domačiji s tem hišnim imenom, [ógradi], [Oplejtarski] – ime je izpeljano iz besede [oplèt] – spletena ograja.

Pestrost hišnih imen kaže na bogato zgodovino krajev Občine Turnišče, njihova ohranjenost pa na dejstvo, da so prebivalci ponosni tako na svojo preteklost kot na ljudsko izročilo, ki ga prenašajo tudi na mlajše rodove.

Besedilo in fotografije: Janja Adanič Vratarič

 

Glej tudi:

Ledinska imena ali »kak se pravi po domače«

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      03.11.2015 ob 10:26 roumiš gost

      Ka pa tukar tankar etikat , pa reku ja itd...pa zagnjeteni , pa mlejčen mlejčnik itd...

      1 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      03.11.2015 ob 11:51 gančani gost

      Renkovčari so cejli život kupinari Törjančarje pa upkači in nega več kaj

      11 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      03.11.2015 ob 18:47 Vili76 gost

      Eden izmed rejdkih člankov, keri je nej z kakše priredijtve...

      8 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      03.11.2015 ob 19:29 gost-gostja gost

      törjančarji....odked ti pa tou ime....mij smo varašanci,,,,

      1 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      05.11.2015 ob 11:47 gost

      haha, törjančarji

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      11.06.2017 ob 21:28 Tiloš gost

      cipika s tem prispevkon misli ka nikaj pomli ,, košaro na glavo

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.