https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

ROKOMET

Rokometni klub Pomurje preveva neurje; kličejo na pomoč, da bi bilo kot nekoč

Murska Sobota, 21.2.2011  

Iščejo nove obraze, sveže ideje in mlade igralce. Glavne težave niso finance, ampak pomanjkanje vodstvenega kadra in ljudi, ki bodo pripravljeni delati.

Na okrogli mizi z naslovom "Rokomet v Pomurju – da ali ne?" sodelujoči niso našli enoznačnega odgovora, kaj bo s prihodnostjo Rokometnega kluba Pomurje (RK Pomurje), ki nastopa v 2. državni ligi vzhod. Kljub zelo mračnemu začetku diskusije, so na koncu sklenili, da se bodo še sešli in iskali nove poti. V klub želijo pritegniti ljudi z managerskimi izkušnjami.

Kocet: Klub mora poiskati finančne vire in mlade igralce

Tradicija rokometa v Pomurju je bogata. Nekoč gonilni športni sili v Pomurju, rokometna kluba Polet in Pomurka, sta danes le še sen iz preteklosti. Pod združenimi silami je pred nekaj leti ponovno nastal RK Pomurje, a kaže, da začetna zagretost po obuditvi nekdanjega rokometnega duha v Pomurju počasi, a na krut način kaže zobe.

"Nihče izmed nas treh za svoje delo ni plačan. To v bodoče ne more več funkcionirati," so med drugim bile začetne besede sedanjega predsednika RK Pomurje, Simona Koceta. V tem trenutku v klubu po njegovih besedah najbolj potrebujejo sponzorje ter mlade rokometaše, za katere bi radi organizirali rokometno šolo, za slednjo pa potrebujejo tudi ustrezen strokovni kader. Le-tega v tem trenutku nimajo.

Roškar: Bil sem kot grajski norček

Ista zgodba se ponavlja tudi v sami vodstveni strukturi kluba, ki jo aktivno in prostovoljno opravljajo le trije ljudje, eden izmed njih je tudi glavni trener članskega moštva, Denis Roškar. Slednji opravlja tudi podpresedniško funkcijo v klubu, za katerega sam v tem trenutku ne vidi svetle prihodnosti. "V zadnjem času sem bil kot grajski norček za vse, zato ne vidim smisla, da bi še imeli člansko ekipo," je pesimistično začel Roškar. Dodal je, da klub sicer nima finančnih težav in da bo sezono končal s pozitivno ničlo.

Tajnik kluba, Vojko Kuhar, je povedal, da so eno izmed perečih težav, ki jih pestijo, tj. pomanjkanje igralcev v mlajših selekcijah, poskušali reševati, a neuspešno. "Po pomurskih srednjih šolah smo tekom leta poskušali nabrati neko kritično maso mladih igralcev, a ostala jih je le peščica."

Vild: Igralcem ni vseeno

V nadaljevanju okrogle mize so besedo dobili še nekateri gostje, kot prvi se je oglasil Viktor Vild, ki je povedal, da interes za rokomet v našem okolju obstaja. "Število tukaj prisotnih igralcev potrjuje, da jim ni vseeno. Od vodstva kluba sem začutil klic na pomoč. Menim, da je potrebno v klub privabiti ljudi, ki so v procesih delovanja podjetij," je dodal Vild, ki sicer deluje v Zavarovalnici Triglav.

Udeleženci okrogle mize so zatem izpostavili še enega izmed problemov, ki se dotika pridobivanja mladih rokometnih sil. Učitelji po osnovnih in srednjih šolah v Pomurju igranju rokometa ne posvečajo veliko pozornosti, kar posredno vpliva ne (ne)zanimanje mladih za ta šport, so bili večinoma enotni.

Kozelj: Začeti moramo iz ničle in postaviti novo strategijo

Nekdanji predsednik in pobudnik ponovne oživitve kluba pred leti, Bojan Kozelj, sicer direktor murskosoboškega podjetja Transpak, meni, da je klub potrebno postaviti na nove temelje. "Mislim, da moramo celotno zgodbo obravnavati, kot da izhajamo iz ničle in na to postaviti strategijo. Začeti moramo delati na osnovnih šolah, ampak to mora biti za otroke atraktivno. Recimo v obliki medšolskih tekmovanj."

Pomoč je ponudil tudi predstavnik murskosoboške občine, Štefan Cigan. Po njegovih besedah občina lahko pomaga predvsem v organizacijskem in povezovalnem smislu.

Začetni pesimizem z okrogle mize prerasel v negotovost

Okrogla miza je proti koncu vendarle odprla nekatera nova vprašanja, ki so vodila do kratkoročno zastavljenih ciljev – prevladalo je enotno mnenje, da je potrebno pripeljati nov kader in ljudi, ki so pripravljeni delati, pri tem pa delati na že zapisani viziji, ki jo je pripravil sedanji trener Denis Roškar, a se ni uresničila. Ali bo RK Pomurje postalo nosilec razvoja rokometne igre v Prekmurju in Prlekiji, kot je zapisano v, pred letošnjo sezono, začrtani viziji, ter ali bo klub še obstajal, tudi po okrogli mizi še naprej ostaja nejasno. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. Sobocan
      21.02.2011 ob 17:16 Sobocan

      V ton rokometi pri nas je več potenciala kak si kdorkoli lejko misli. Samo trbej sistemsko delati, in zakoj se Polaniča kaj coj ne povabi če bi hotel financerati kaj?

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. Sunce
      21.02.2011 ob 19:18 Sunce

      škoda je toga kluba, pa škoda de, če vse skupaj propade:S.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.