https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Uživanje alkohola in drog med slovenskimi najstniki višje od ostalih evropskih vrstnikov

06.11.2015 ob 9:21  

Lani je uživalo alkohol 87 odstotkov vseh slovenskih mladostnikov, kar je sedem odstotkov več od povprečja v Evropski uniji. Pijanih je že bilo 65 odstotkov slovenskih mladostnikov, evropsko povprečje je 46 odstotkov. 21 odstotkov mladih Slovencev se je v zadnjem mesecu opilo, kar je pet odstotkov več od evropskega povprečja.


Mladoletniki lahko alkohol kupijo v trgovino brez težav. Neupoštevanje zakona o prodaji alkoholnih pijač mladoletnim osebam so zelo visoki, saj so pri raziskavi ugotovili, da so aktivisti raziskav lahko tudi v 96 odstotkih  nakupili pivo. Tako se vse več mladostnikov sreča z alkoholom pri trinajstih letih ali manj, je zapisal spletni portal Žurnal24.si.

Z lahkoto pa mladi Slovenci pridejo tudi do različnih drog, na primer marihuane. Dostopnost konoplje v evropskih državah je 29 odstotkov, medtem ko je v Sloveniji dostopnost do te droge 45 odstotna. V zadnjem mesecu je marihuano uživalo deset naših mladih, evropsko povprečje je sedem.

Foto: NIJZ

Večanje števila uživanja sintetičnih drog

Od leta 2010, ko so na UKC Ljubljana zdravili 11 zastrupitev s sintetičnimi drogami, so samo lani zdravili 62 zastrupitev z novimi drogami. Leta 2010 je pomoč zaradi uživanj marihuane potrebovalo 10, lani pa 53 oseb.

Po ugotovitvah iz leta 2014 v Sloveniji novih sintetičnih drog še ni poskusilo 87 odstotkov mladih od 16 do 24 let, v evropskih državah jih ni uživalo 92 odstotkov. Slovenski najstniki ocenjujejo, da so posamezne droge manj nevarne za zdravje kot to ocenjujejo njihovi evropski vrstniki.

Foto: NIJZ

Vir: Žurnal24.si

    Komentarji

    1. gost
      06.11.2015 ob 10:10 cecek gost

      V drüjgij Evropskij državaj majo mladi zaposlitev pa nega telko potrebe po droga.Pri nas pa delajo upokojenci in zavolo njih mladi nemajo dela in seveda nekak se tolažijo .

      10 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      07.11.2015 ob 7:52 lauraas gost

      In poleg alkohola bi nekateri zraven še legalizirali marihuano in bi tako nemesto enega zla bilo dvojno zlo ( lahkodostopno).

      0 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      09.11.2015 ob 17:40 LFL gost

      Prišli bojo MUSLIJI ,Islam prepoveduje ALKOHOL ponočevanja do 4 ih zjutraj pobarvanih nohtov ne odobravajo KURVARIJE - - - skakanja čez plot niti slučajno , ženske za volanom MALO MORGEN . Našim MLADIM nič dobrega ne bo prinesel ISLAM. lauraas največje zlo na Pomurcu si pa itak TI.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        09.11.2015 ob 19:47 šmarnica gost

        točno tak je , znorite se , potem boste pa otrokom v kolikor jih boste imeli pripovedovali "ŠE POMNITE TOVARIŠI !"

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      10.11.2015 ob 9:10 gost gost

      KA naj otroci delajo namesto 8 ur, spijo, pijijo,in drugo, bravo za penzioniste, država jin še naj da delo poleg PENZIJ do 95 leta starosti, da si zaslužijo za grob

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.