https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

Kaj moramo vedeti o ledinskih imenih

11.11.2015 ob 11:51  

Tako ledinska kot hišna imena pričajo o zgodovini krajev in so zaradi tega pomemben dokument časa. Iz njih lahko izvemo, s čim so se prebivalci krajev nekoč ukvarjali, v čigavi lasti so bile obdelovalne površine in domačije, vrsto in kakovost obdelovalnih površin.


Ledinska imena so poimenovanja za posamezna zemljepisna območja v določeni skupnosti. So del ljudske kulture in se ohranjajo prek ustnega izročila. Običajno so vezana na sporazumevanje med prebivalci in njihove vsakdanje potrebe. 

Zbiranja podatkov za ledinska imena sem se lotila tako, da sem najprej šla na sedež Občine Turnišče, kjer sem dobila katastrske zemljevide s spletne strani Geodetske uprave Republike Slovenije. Nato sem pridobila od Ministrstva za kmetijstvo seznam vseh grafičnih enot rabe kmetijskih zemljišč (GERK-ov) občine. Seznami imen so bili poknjiženi, zato sem ledinska imena preverila še na terenu, in sicer tako, da sem obiskala posameznike v vseh štirih krajih občine – Turnišču, Renkovcih, Gomilici in Nedelici, ki imajo doma večje kmetije ali pa so nekoč kmetovali. Spraševala sem jih po posameznih imenih in njihovem izvoru. Izkazalo se je, da so ledinska imena živa med starejšimi in mladimi ljudmi, vendar le malo ljudi pozna njihov izvor.

Kaj ugotavljamo

V raziskavi sem ugotovila, da so ledinska imena v Občini Turnišče najpogosteje vezana na lastništvo, sledijo jim imena parcel po njihovi rabi in poimenovanja po razsežnostih in razmerju v prostoru. Veliko je tudi imen po reliefnih značilnostih. Kar nekaj poimenovanj je po rastlinah, izmed teh prevladujejo poimenovanja po drevesih, medtem ko je poimenovanj po živalih manj. Precej je poimenovanj po vrsti in značilnosti tal. Prisotna so tudi poimenovanja po umetnem in naravnem objektu, pri čemer je več poimenovanj po umetnih objektih. Nekaj primerov je poimenovanj po načinu kultiviranja zemljišča. Najdemo še poimenovanja v povezavi z vodo, po bližnji naselbini, primer poimenovanja po razparceliranosti tal in eno šaljivo poimenovanje.

Ker kraji občine Turnišče ležijo na ravninskem svetu, je verjetno to dejstvo razlog temu, da je največ poimenovanj njiv, saj je v ravninskem svetu obdelava tal lažja. Ledinska poimenovanja zajemajo večji del površin in le malo je poimenovanj, ki določajo naprimer le eno njivo. Čeprav je imen po lastništvu največ, se le-ta nanašajo na večje območje.

Občutnih razlik med posameznimi naselji v količini ledinskih imen ni. Zanimivo je tudi, da najdemo nekaj istih ledinskih imen v različnih naseljih.

Ledinska imena so zelo uporabna v vsakdanjem življenju prebivalcev določenega območja, ki z njihovo uporabo razkrivajo svojo preteklost, kažejo na to, da so tudi v sedanjosti ponosni na svoj izvor in to prenašajo na nadaljnje rodove. Tako ljudsko izročilo ostaja živo tudi v sodobni družbi. 

Janja Adanič Vratarič

 

Glej tudi:

Ledinska imena ali »kak se pravi po domače«

Hišna imena ali »kak se zovemo po domače«

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      11.11.2015 ob 12:43 gost

      Koga brigajo ledinska imena?

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      11.11.2015 ob 13:06 gost

      kak je pa bilou včasi kaj na "piščakaj?"

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.