https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Vsak tretji državljan Slovenije s terciarno izobrazbo z bivališčem v tujini

14.12.2015 ob 11:30  

V tujini je 1. januarja letos prebivalo več kot 13.000 državljanov Slovenije rojenih v Sloveniji, ter starih med 25 in 39 let. Vsak tretji je imel terciarno izobrazbo, več kot polovica pa se jih je odselila v zadnjih štirih letih. Odseljevanje pa je še vedno v porastu.


Največ slovenskih državljanov se je odselilo v Avstrijo, Nemčijo in na Hrvaško

Od tistih 13.000 državljanov Slovenije, ki so se odselili v zadnjih štirih letih, jih je imelo terciarno izobrazbo 41 odstotkov (od žensk celo vsaka druga).  Med temi pa je bilo več kot 300 magistrov ali doktorjev znanosti. Za dve tretjini odseljenih iz Slovenije je bil naslov v tujini znan. Največ jih je prebivalo v Avstriji, v Nemčiji in na Hrvaškem, so ob prihajajočem mednarodnem dnevu migrantov objavili na spletnih straneh Statističnega urada RS.

3.600 (0,8 %) državljanov Slovenije, starih 25–39 let, rojenih v Sloveniji, je prebivalo v tujini, vendar so se do 1. januarja 2015 vrnili v Slovenijo (reemigranti). Polovica teh je v tujini prebivala manj kot 4 leta. 36 % prebivalcev iz te skupine  je imelo terciarno izobrazbo, stopnja brezposelnosti med njimi pa je bila nad 20-odstotna. Vsak drugi je pred vrnitvijo v domovino živel v eni od drugih držav članic EU, vsak tretji pa v eni od drugih držav, nastalih po razpadu Jugoslavije.

Najslabše izobraženi so priseljeni tuji državljani

V Sloveniji je 1. januarja letos živelo 56.500 prebivalcev, starih med 25 in 39 let ter rojenih v tujini, od katerih jih je imelo 20.000 slovensko državljanstvo. V zadnjih petih letih se jih je v Slovenijo priselilo 600. Med temi je imel terciarno izobrazbo vsak četrti. Glede na obdobje priselitve lahko domnevamo, da so izobrazbo pridobili večinoma v Sloveniji.

Boljša izobrazba pa pri priseljenih tujih državljanih ni zagotovilo za zaposlitev, saj je bila stopnja brezposelnosti med tujci s terciarno izobrazbo celo nekoliko višja od povprečja, 15,9-odstotna, medtem ko je bila med prebivalci s terciarno izobrazbo (25-39 let), ki niso nikoli prebivali v tujini, 9,8-odstotna.

Odseljevanje mladih je v porastu

Odseljevanje je po podatkih urada v porastu, saj se čedalje več mladih odloča za odselitev iz Slovenije. Med v letu 2010 odseljenimi državljani je bilo takih, ki so bili stari od 25 do 29 let, 413, med tistimi, ki so se odselili v letu 2014, pa jih je bilo že trikrat toliko (1210). Delež oseb, starih med 25 in 39 let, med vsemi odseljenimi iz Slovenije pa se je od 2010 do 2014 povečal za šest odstotnih točk, s 34 na 40 odstotkov.

Urad je v obravnavo podatkov vključil osebe, rojene v Sloveniji v obdobju med letoma 1975 in 1989, torej tiste, ki so bile 1. januarja letos stare med 25 in 39 let. 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      14.12.2015 ob 16:15 gost v.d. gost

      To se pa res ni za čuditi. Ja, ka pa do mladi izobraženci delali doma v SLO? Na vodilnih in vodstvenih mestih tak sidijo takši, ka se otepajo mladih ,perspektivnih in izobraženih, sami so pa mimo fakultet nej bejžali. Odločajo pa o ten, kdo bo prišo v službo. Pa še vsakši delavec je boljše plačani kak mladi izobraženec, pa nemam nič proti delavcan, potrebni so. Ko pa študiraš leta, pa se mantraš, pa ti pomagajo starši, te se pa na raznih razgovorih iz tebe delajo norca , pa se ne razmijo, ko jim poveš o izobrazbi, te je pa v naši družbi res nekaj hudo narobe. Zato idejo in do šli.

      12 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      15.12.2015 ob 12:34 ms gost

      Prav majo če idejo in so odišli .Lastna država njim je bole mačeha kak pa tista v katero so se odselili .Pri nas odločajo o zaposlitvi tisti ka bi že mogli biti v penziji in ne pustijo mladim ka bi kaj sploh izboljšali .Prav majo naj idejo v tujino če majo priliko .

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      17.12.2015 ob 15:36 Gost1 gost

      To je sicer žalostno ker če de trend dale takši mo Slovenija država starcof in zakompleksanih ljudi - te tude nede za penzije, pa še kaj drujgo, ampak to politiki nej mar oni majo pa ja pomembnejše delo. Večina pomembnejših politikov je iz mejseca v mejsec v nekših sodnih postopkaj če se že kaj dokaže se pritožijo in zadeva te tan nenderi zastara, večina zna kdo s kom in kdaj sklepa takšne in drugačne posle, kdo se v prostem času druži s kom, ja ampak res kaj pa imamo mi soditi brez dokazov - zato pa smo tam kjer smo, kjer vsak lopov je gospod, vsak poštenjak pa bedak - hvala Slovenija.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.