https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

V novembru spet nekaj manj registriranih brezposelnih

15.12.2015 ob 8:40  

Ob koncu novembra je bilo na Zavodu RS za zaposlovanje registriranih 107.412 brezposelnih, kar je 76 brezposelnih oziroma 0,1 odstotka manj kot mesec prej in 6,9 odstotkov manj kot novembra 2014. V letni primerjavi je bila brezposelnost nižja za 6,9 odstotka.


Novembra se je na novo na zavod prijavilo 7.817 ljudi, kar je 31,9 % manj kot oktobra in 2,2 % več kot novembra 2014. Med njimi je bilo 1.316 iskalcev prve zaposlitve, 1.288 trajno presežnih delavcev in stečajnikov ter 4147 brezposelnih zaradi izteka zaposlitev za določen čas.

Z zavoda se je odjavilo 7893 brezposelnih, od tega se jih je zaposlilo ali samozaposlilo 4791, kar je 11,7 odstotka manj kot oktobra in 3,3 manj kot lani.

V strukturi brezposelnih sta se na mesečni ravni zmanjšala deleža mladih v starosti od 15 do 29 let in iskalcev prve zaposlitve ter deleži žensk, brezposelnih trajno presežnih delavcev oziroma stečajnikov, dolgotrajno brezposelnih oseb in brezposelnih s srednjo strokovno in splošno izobrazbo ter s terciarno izobrazbo.

V medletni primerjavi v brezposelnosti letos večje deleže predstavljajo brezposelne ženske, osebe v starosti 50 let ali več ter dolgotrajno brezposelni. Medtem ko so se navedene kategorije povečale, se je delež mladih do 29 let zmanjšal, prav tako so manjši deleži brezposelnih v starosti od 40 do 49 let, trajno presežnih delavcev in stečajnikov ter iskalcev prve zaposlitve.

Brezposelnost se v mesečni primerjavi ni zmanjšala v vseh območnih službah, se je pa znižala na območju večjih, kot sta Ljubljana (-0,4 odstotka) in Maribor (-1,5 odstotka). Zmanjšala se je še v Novem mestu (-0,1 odstotka), Sevnici (-1,2 odstotka) in Trbovljah (-0,9 odstotka).

V Novi Gorici je stopnja brezposelnosti ostala nespremenjena, povečala pa se je na območju območnih služb Koper (2,8 odstotka) in Kranj (1,6 odstotka) ter Celje, Ptuj, Velenje in Murska Sobota (v vsaki za 0,1 odstotka).

V prvih 11 mesecih letošnjega leta je bilo na zavodu v povprečju prijavljenih 112.694 brezposelnih oseb, kar je 6,2 odstotka manj kot v enakem obdobju lani.

Na zavod se je na novo prijavilo 85.827 brezposelnih, kar je 6,5 odstotka manj kot v enakem obdobju lani. Največ se jih je prijavilo, ker so izgubili zaposlitev za določen čas (46.216).

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      15.12.2015 ob 9:26 smrkci gost

      Ma katero budalo dela to statistiko,ali je zdrogiran ali pa pijan kot čuskija,zakaj zavajate ljudi pa mater vam sajavo,lažete ljudem,kot politiki.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      15.12.2015 ob 9:31 rudi gost

      mlade v službo, ka nedo norij zganjali, 50 letnike v grob, ka ne bojo državi v breme, vodilnim pred stečaji(lukančič in podobni) nagrade za super naložen denar v Muro, državnim uradnikom, ki razporejajo davkoplačevalski denar (nimajo pojma) dati državna priznanja, volilcem pa novo šanso, da spet izvolijo kretene, nesposobneže, pa še malo povečati zaposlitve v javnem sektorju ter jim posledično dvigniti olače, saj je ta sektor po besedah ministra vodilni, vleče voz v naši (edini na svetu) državi, Ko poda ministe tako izjavo, je pa res ZALUTAO V POLITIKO, nekdo pa ga je pač imel za vzor, tisti, ki ga je volil, torej, kak narod taka država!!!

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      15.12.2015 ob 13:51 gost statistika gost

      Opet prirejena statistika soboškoga zavoda za zaposlovanje. Ja, zmanjšanje na račun upokojitev, izbrisanih in neprijavljenih. To je tak enostavno povedati, samo boljše je zmuttiti ,kak tiste babe na zavodi,štere bi prve mogle biti na seznami za oditi s službe. Če v telkih letih nemaš nobene rešitve, nemreš nič nuditi glede zaposlovanja, te tudi statistike nej trbej delati. Če tou ne ugotovijo same, vodilne ,bi mogo što drujgi.

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      15.12.2015 ob 14:05 gost klošar gost

      zavod za zaposlovanje - kolikim od cca. 115000 ste našli službo, ime imate dobro le za dobivanje plač in seveda brezskrbno službo.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      18.12.2015 ob 12:22 smrt gost

      Ha,ha 20 lidij odijde iz zavoda pa včasi kažejo in pijšejo kak se je zmanjšalo število brez poselnij .Če bi se zaposlilo pedeset gezero te bi še šlo ampak to ka uni poročajo .

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.