https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Pestri in kulturno bogati decembrski večeri v Lendavi

Lendava, 22.12.2015 ob 7:30  

Prejšnji teden je bilo doganje v Lendavi zelo pestro. V četrtek, 17. decembra, so bili Lendavčani razpeti med kar štirimi dogodki: v Muzeju-Galeriji je potekala otvoritev razstave slik avtorjev iz Donacije Ivana Lackovića, na sedežu ZKD letna skupščina društev, v gledališki in koncertni dvorani se je odvijal decembrski koncert Glasbene šole Lendava, v knjižnici pa je bila predstavitev najnovejše knjige Olge Paušič Počitnice pod belim gradom.


Predstavitev knjige Počitnice pod belim gradom

V knjižnici  se je kljub množici dogodkov zbralo spoštovanja vredno število obiskovalcev, ljubiteljev otroške literature. V siju lučk na razkošnem božičnem drevesu v čitalnici je dr. Judit Zágorec-Csuka predstavila najnovejšo mladinsko knjigo Olge Paušič Počitnice pod belim gradom, zbirko 42 kratkih pripovedi, 7 pravljic in 12 pesmi, popestreno z 20 črno-belimi risbami Matilde Karba. Odlomke iz besedil so brale članice gledališke skupine Kofetarji: Ana Varga, Jerica Trojak in Metka Ribarič. Prisotni  so v pogovoru z avtorico ugotavljali, da je branje in druženje s knjigami v družinskem krogu izjemno pomembno vzgojno in učno »sredstvo«, odlična metoda za privzgajanje bralnih navad že pri najmlajših. Besedila Olge Paušič, v katerih si podajata roke realnost in fikcija, pa mladim veliko povedo o Lendavi, lepotah narave, ljubezni do domačega kraja, tradicije in zgodovine. Osnovnošolci berejo njene knjige za domače branje in bralno značko, odslej pa bodo lahko posegali po njih že v vrtcu, saj je knjiga Počitnice pod belim gradom naslovljena na najmlajše »knjigožere«, ki  se začnejo zanimati za knjige že v vrtcu.

Pevski zbor upokojencev napolnil evangeličansko cerkev

V petek, 18. decembra,  pa so ljubitelji zborovskega petja spet napolnili evangeličansko cerkev, kajti nastopil je mešani pevski zbor Društva upokojencev Lendava NIMAM ČASA. Predpraznični decembrski koncerti zbora so vselej zelo dobro obiskani, saj pritegnejo tako starejše kot mlade. Ljudske in božične melodije pričarajo toplo praznično vzdušje in polepšajo še tako hladen, meglen zimski večer. Zbor, ki šteje 26 članov in poje pod taktirko glasbene pedagoginje Tanje Vajda, je že dobrih šest let nepogrešljiva stalnica na lendavskem kulturniškem odru. Upokojenci s svojo voljo do dela in odločnostjo vztrajati, biti vedno boljši, dokazujejo, da je tudi tretje življenjsko obdobje lahko še kako ustvarjalno plodno ter uspešno.  Da so odlično uglašeni,  je bilo mogoče začutiti tudi v tokratnem nastopu. Zapeli so deset slovenskih, madžarskih in hrvaških narodnih ter deset znanih božičnih pesmi. Koncert so sklenili s tradicionalno Sveto nočjo, zapeto v slovenščini in madžarščini ter navdušili občinstvo.

Po koncertu v evangeličanski cerkvi  so člani krožka ročnih del, ki že vrsto let deluje v Društvu upokojencev Lendava v nekdanjih prostorih knjigarne Maja na Trgu ljudske pravice odprli še zanimivo razstavo vezenin, božičnih jaslic in izvirnih okraskov za božično drevo. Razstavo so naslovili Božično-novoletni običaji nekoč in danes.  Čudoviti izdelki spretnih rok članic krožka so res prava paša za oči, ob pogledu na zanimive jaslice, izdelane iz naravnih materialov pa se slehernemu porodi kakšna zamisel, kako bi lahko kaj podobnega ustvaril tudi sam. v prostoru je postavljenih tudi nekaj jelk, ki so okrašene z ličnimi izdelki članov krožka.

Čigava bo jelka? v decembru uprizorjena še 16-krat

Že od začetka decembra pa razveseljuje naše najmlajše gledališka skupina KOFETARJI-M s predstavo Čigava bo jelka?. Z veselo, razgibano pravljično enodejanko so članice skupine obiskale vse vrtce in osnovne šole v občini, se potrudile še do Kobilja, v Črenšovce in nekaj krajevnih skupnosti, kamor so jih povabili, da  so pospremile prvega decembrskega  dobrega moža Miklavža. Skupina že šest let  deluje v Društvu upokojencev Lendava in razveseljuje najmlajše s predstavami ob slovenskem kulturnem prazniku ter v predprazničnih decembrskih dneh. Kot pravijo, je zanje najlepše »plačilo« za nastop smeh na licih in iskrica v očeh najmlajših gledalcev, ki se tudi zelo hitro vživijo in radi vključijo v dogajanje na odru pa sodelujejo, kot da bi bili del predstave. Samo v mesecu decembru so Kofetarice (tokrat nastopajo samo dame) nastopile  šestnajstkrat.

O. Paušič

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.