https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

V prvi polovici 2016 do 4000 novih delovnih mest?

23.12.2015 ob 7:30  

Napovedi delodajalcev, ki zaposlujejo skoraj 372.000 oseb in so sodelovali v anketi RS Zavoda za zaposlovanje , za prihodnjega pol leta so optimistične. Za prvo polovico 2016 delodajalci napovedujejo 0,6 % rast zaposlenosti, odprlo naj bi se od tri do štiri tisoč novih delovnih mest.


Med najbolj iskanimi poklici so predvsem varilci, vozniki težkih tovornjakov in vlačilcev, delavci za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih, orodjarji, prodajalci, zidarji, komercialni zastopniki za prodajo, kuharji, strugarji, čistilci, strežniki in gospodinjski pomočniki itd.

Na zavodu so v oktobru in novembru izvedli raziskavo Napovednik zaposlovanja na reprezentativnem vzorcu delodajalcev, ki zaposlujejo 10 ali več sodelavcev.  V raziskovanje je bilo zajetih 4.991 podjetij in organizacij, vprašalnik pa je izpolnilo 3.137 delodajalcev, pri katerih je bilo zaposlenih skoraj 372.000 oseb. S pomočjo ankete so zbrali podatke o napovedih zaposlovanja v prihodnjih 6 mesecih.

Več kot petina podjetij (21,7%) meni, da se bo gospodarska aktivnost krepila. Zato za prvih šest mesecev prihodnjega leta napovedujejo omenjeno 0,6-odstotno rast zaposlenosti, kar pomeni, da bodo podjetja po napovedih potrebovala nekaj več kot 18.300 sodelavcev, ki jih bodo ali zaposlila ali pa najela preko agencij.

Najbolj optimistični so delodajalci iz drugih raznovrstnih poslovnih dejavnosti, kamor se uvrščajo tudi agencije za zaposlovanje, sledijo dejavnosti prometa in skladiščenja, informacijske in komunikacijske dejavnosti ter predelovalne dejavnosti.

Med poklici, ki so jih delodajalci napovedali, je precej poklicev, ki so na slovenskem trgu že dalj časa deficitarni. To pomeni, da so možnosti za zaposlitev s temi poklici večje tako na področju gradbeništva, prevozništva, gostinstva in informatike.

"Pomanjkanje ustreznih kadrov je najpogosteje pripeljalo do nadurnega dela, pri tem zlasti izstopajo veliki delodajalci, največ jih je v javni upravi in obrambi, zdravstvu in socialnem varstvu, informacijskih in komunikacijskih dejavnostih, gostinstvu ter predelovalnih dejavnostih," so še zapisali na zavodu.

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      23.12.2015 ob 14:04 ms gost

      To bodo takši zaposlovali ka plač ne dajejo in njim nišče nič nemre

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      23.12.2015 ob 17:00 gost zs gost

      To je samo metanje peska v oči. Telko, ka nekaj palamudijo, te pa iz toga tak nika nede. Kelko se je pa zapravilo delovni mest, to pa nikomi nika pa nišče ne odgovarja.To je samo prinas možno. Če se pa že zaposluje te pa izključno po vezah, poznanstvih in protiuslugah.

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      23.12.2015 ob 20:20 iskalec zaposlitve gost

      od države skasirajo, kolko so letos nej, ko pa preteče ta ciklus(6mesecev), pa jih odpustijo, banda državna, ka to podpira, ker ga itak oni plačujejo (delavca), ne pa firma, NAM JE POVEDAL SAM PRIVATNIK, KI LETOS NI ZAPOSLOVAL, KER OD DRŽAVE NI DOBIL POMOČI, , , poleg tega pobere denar od države, temu zaposlenemu pa 3 mesece ne da PLAČE, kroglo v čelo privatniku, tistim, ki mu pomagajo v ciganskih poslih pa goli otok, aja tega v Sloveniji ni!!!

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      25.12.2015 ob 9:17 kodila gost

      Nisem iskalec zaposlitve, se pa z iskalcem zaposlitve popolnoma strinjam.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.