https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Slovenski turizem v veselem pričakovanju 10 – milijonte prenočitve

31.12.2015 ob 8:30  

Po začasnih podatkih Statističnega urada RS (SURS) slovenski turizem v prvih enajstih mesecih beleži za 10,8 % več turistov in 7,1 % več prenočitev kot v enakem obdobju lani.


Slovenski turizem v letu 2015 beleži rekordne številke – na letni ravni bomo prvič presegli mejo 10 milijonov prenočitev ter dosegli rekordno stopnjo rasti števila tujih turistov v samostojni Sloveniji. Z 11,4 % odstotki več tujih turistov in s 7,5 % odstotki več tujih prenočitev v prvih enajstih mesecih se slovenski turizem uvršča nad evropsko povprečje. Leto 2015 je pomembno leto za slovenski turizem. Poleg rekordnih rezultatov pomeni leto osamosvojitve STO in njene reorganizacije ter leto realizacije najbolj intenzivne promocijske akcije v zgodovini slovenskega turizma, financirane z evropskimi sredstvi, ki je zagotovo pomembno vplivala na odlične rezultate letos.

Turizem je v Sloveniji pomembna gospodarska panoga, ki v bruto družbeni produkt prispeva več kot 12,7 %, predstavlja 8 % celotnega izvoza in ca. 40 % izvoza storitev. Po podatkih Banke Slovenije priliv iz naslova izvoza potovanj v prvih desetih mesecih leta 2015 znaša 1,87 milijarde evrov, kar glede na enako obdobje lani predstavlja 10,6 % rast.

Mag. Maja Pak, v. d. direktorice STO: »Leto 2015 je za slovenski turizem pomembno leto. Je leto osamosvojitve in reorganizacije STO v skladu s sodobnimi trendi na področju trženja in v skladu z usmeritvami trženja slovenskega turizma v naslednjih letih. Uspešno smo izvedli najobsežnejšo promocijsko kampanjo v zgodovini slovenskega turizma na ključnih trgih, v celoti smo realizirali obsežen program promocijskih aktivnosti letos ter skupaj z gospodarstvom pripravili načrt trženja slovenskega turizma za 2016/2017. Novost bo še intenzivnejša promocija z močno usmeritvijo v vsebinski digitalni marketing, pripravljati smo se začeli na oblikovanje novega portala, izvedbo večjih digitalnih kampanj, nadgrajeno komuniciranje preko družbenih medijev, sodobni sistem CRM in sistematično oblikovanje vsebin. Pripravljamo projekte, s katerimi bomo povečali učinkovitost digitalnega marketinga, kot so npr. ambasadorji slovenskega turizma. Promocijo bomo osredotočili  na ključne trge z izbranimi produkti, ki Slovenijo pozicionirajo kot zeleno, aktivno in zdravo destinacijo. Osrednja tema bodo zdrave vode in Ljubljana, zelena prestolnica Evrope 2016.«

Eva Štravs Podlogar, v. d. generalne direktorice Direktorata za turizem in internacionalizacijo na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo: »Na podlagi podatkov o turističnem prometu v enajstih mesecih letošnjega leta lahko trdimo, da je bilo leto 2015 na področju turizma izjemno uspešno, celo rekordno. Presegli bomo magično mejo desetih milijonov prenočitev in dveh milijard evrov iz naslova izvoza potovanj. Ti podatki nas še utrjujejo v prepričanju, da je turizem v Sloveniji izjemno pomembna gospodarska panoga. Z zadovoljstvom ugotavljam, da je smer trajnostnega razvoja turizma, ki smo jo ubrali pred leti, prava. Prav tako menim, da je bila zelo odmevna akcija promocije slovenskega turizma na tujih trgih, ki smo jo z evropskimi sredstvi financirali na MGRT, uspešna. Na MGRT bomo v prihodnjem letu bistveno povišali sredstva za promocijo slovenskega turizma. Več sredstev bo vložek v velik potencial, ki ga slovenski turizem še ima, hkrati pa bo to velika zaveza k uspehu v prihodnje. Novo leto bomo tako pričeli z zadovoljstvom nad uspešnim letom, ki je za nami, in z velikimi pričakovanji za novo leto, ki je pred nami. In rokave bomo zavihali takoj, potem ko nazdravimo!«   

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.