https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

Januarska priporočila lendavske knjižnice

Lendava, 21.01.2016 ob 9:00  

Knjižnica Lendava – Könyvtár Lendva tokrat priporoča v branje naslednje knjige ...


Drago Jančar: To noč sem jo videl

Avtor je snov za roman vzel iz življenja in tragičnega konca zakoncev Hribar. Skozi roman spoznamo usodo Veronike Zarnik, katere lik je avtor ustvaril po Kseniji Hribar, ekstravagantni in svobodomiselni ženski, ki je bila tudi prva jugoslovanska pilotka ter lastnica nenavadne domače živali – krokodila. V romanu pet oseb pripoveduje vsaka svojo zgodbo o Veroniki Zarnik, ki se združijo v zaokroženo podobo njene žalostne usode. Roman se začne s stavkom »To noč sem jo videl …«, ki ga izgovori Stevo oz. Stevan Radovanović, oficir jugoslovanske kraljeve vojske ter Veronikin ljubimec, zaradi katerega je Veronika celo zapustila moža in se za nekaj časa preselila k njemu, na koncu pa se je vseeno vrnila k možu ter lagodnemu življenju, ki ji ga je omogočal.

Veronikino zgodbo pripovedujeta še njena ostarela in bolna mati, ki podoživlja dogodke in svoja občutja pred hčerinim izginotjem ter zdravnik nemške okupacijske vojske, Horst Humbayer, ki je prijateljeval z zakoncema ter se celo zaljubil v Veroniko, ki se sprašuje o tem, kaj se je zgodilo zakoncema. Svojo plat zgodbe pa razkrijeta še Veronikina gospodinja, gospa Joži, ki Veroniko hvali kot svetnico, obenem pa nam razkrije, da so zakonca odpeljali partizani, potem pa sta izginila, kar nam daje slutiti njun tragični konec, ter Ivan Jeranko, partizan, ki je zaradi neuslišane ljubezni do Veronike s svojim pričanjem sprožil usodni dogodek …

 

Olga Paušič: Počitnice pod belim gradom

Delo domače avtorice Olge Paušič je nadaljevanje zbirke kratkih zgodb za najmlajše z naslovom Pod belim gradom.  Knjiga je sestavljena iz štirih tematskih sklopov, ki so razdeljeni po letnih časih, vsebuje pa okoli 40 zgodb. Vsak tematski sklop uvajajo pesmi, ki so vezane na določen letni čas. Glavna junakinja knjige je petletna Julija, ki iz Maribora prihaja na počitnice k starim staršem v Lendavo. Z zgodbami o Julijinih dogodivščinah se prepletajo zgodbice o mali čarovnici Hani.

Zgodbe vsebujejo veliko opisov narave, natančno so opisani letni časi, vsak tematski sklop uvajajo pesmi, ki so vezane na določen letni čas, avtorica pripoveduje tudi o zgodovini Lendave in o običajih ljudi, ki so živeli oz. še živijo tukaj, bralec pa ob tem spozna še tukajšnji bogat rastlinski in živalski svet. Knjiga je namenjena najmlajšim, vendar  bo brez dvoma pritegnila tudi odrasle.

Brina Svit: Con Brio

V romanu gre za pripoved ostarelega pisatelja Tiborja, ki piše roman, v katerem pripoveduje svojo ljubezensko zgodbo. Zgodba se odvija v Parizu in pripoveduje o starejšemu ločencu, znanem madžarskemu pisatelju Tiborju, ki živi sam oziroma mu življenje ureja njegova gospodinja Ema. Njegovo življenje se drastično spremeni, ko na prireditvi svojega založnika Farkasa spozna Grušenjko, ki jo sam preimenuje v Kati.

Gre za mlado žensko, priseljenko slovanskega porekla. Čeprav Tibor gleda nase kot na osebo, ki mu je samsko življenje pisano na kožo, mu zaljubljenost popolnoma zamegli razum in dekle zaprosi za roko. Kati privoli v poroko pod pogojem, da ji ne bo postavljal vprašanj. Kati in Tibor spita v ločenih posteljah, življenje med njima je serija neuspešnih približevanj in uspešnih izmikanj, medtem pa ona izkorišča njegovo slepo zaljubljenost in manipulira z njim. Pojavijo se nepričakovani zapleti, na podlagi katerih ugotovimo, da je Kati iskala le očetovsko figuro, Tibor pa partnerico. Ko se razmerje konča, se izkaže, da njuno srečanje le ni bilo naključje, kot je bil v to prepričan Tibor …


Vabljeni tudi k ogledu prenovljene in osvežene spletne strani knjižnice: http://www.kl-kl.si/. Od sedaj so na spletni strani na voljo elektronske različice lokalnih knjig, časopisov in revij, dostopna sta tudi leksikona domačih umetnikov in znanstvenikov, v elektronski obliki pa so od sedaj na voljo tudi vse številke Multikulturne strokovno-družboslovno-literarnoumetnostne revije Lindua.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.