https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Leto rekordov v slovenskem turizmu: presegli mejo 10 milijonov prenočitev

30.01.2016 ob 9:00  

Po začasnih podatkih Statističnega urada RS je slovenski turizem v letu 2015 zabeležil za 11 odstotkov več turistov in 7 odstotkov več prenočitev kot v letu 2014 in prvič od samostojnosti naše države presegel mejo 10 milijonov prenočitev.


Z 12 odstotki več tujih turistov in z 8 odstotki več tujih prenočitev v letu 2015 se slovenski turizem uvršča nad evropsko in globalno povprečje. Po ocenah bo rekordno visok tudi priliv iz naslova izvoza potovanj od leta 2008, saj znaša rast izvoza potovanj blizu 10 odstotkov.

Kot pravi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, so prizadevanja, ki jih usmerjamo v razvoj trajnostnega turizma, nadgrajenega s kakovosto in inovativnostjo začela kazati rezultate. Tuji mediji in turistični poznavalci nas uvrščajo visoko na lestvice zaželenih turističnih destinacij.

Smo peta najbolj zelena država na svetu

Podatki uspešnosti slovenskega turizma za leto 2015 ponovno dokazujejo, da je turizem vse pomembnejša gospodarska panoga naše dežele, ki hkrati izkazuje še velik potencial za nadaljnjo rast. V Sloveniji turizem v bruto družbeni produkt prispeva več kot 12,7 odstotkov, predstavlja 8 odstotkov celotnega izvoza in ca. 40 odstotkov izvoza storitev. Hkrati je turizem panoga, ki ključno prispeva k prepoznanosti Slovenije in jo umešča kot trajnostno usmerjeno zeleno, aktivno in zdravo deželo. To dokazuje tudi te dni objavljeni indeks desetih najbolj zelenih oz. trajnostnih držav (10 greeenest countries on the planet), kjer se je Slovenija med 180 državami uvrstila na visoko peto mesto. 

Eva Štravs Podlogar, v. d. generalne direktorice Direktorata za turizem in internacionalizacijo: »Leto 2015 se bo v zgodovino slovenskega turizma razen po rekordnih statističnih podatkih zapisalo tudi zaradi pomembnih prelomnic, kot so osamosvojitev STO in njena reorganizacija ter kot leto, ko je bila realizirana najbolj intenzivna promocijska akcija v zgodovini slovenskega turizma, financirana z evropskimi sredstvi. To je zagotovo pomembno vplivalo na odlične rezultate leta, ki je za nami. Sprejet je bil načrt trženja slovenskega turizma za obdobje 2016/2017, ki je zasnovan v sodelovanju s slovenskim turističnim gospodarstvom in zastavljen ambiciozno, s poudarkom na izvedbi večjih digitalnih kampanj, oblikovanju novega portala www.slovenia.info, nadgrajenem komuniciranju prek družbenih medijev, sodobnem sistemu CRM in sistematičnem oblikovanju vsebin. V teku so projekti, ki bodo povečali učinkovitost digitalnega marketinga, kot npr. ambasadorji slovenskega turizma. Že v letu 2015 začrtana strategija promocije se osredotoča tudi v letu 2016 na ključne emitivne trge slovenskega turizma z izbranimi produkti, ki Slovenijo umeščajo kot zeleno, aktivno in zdravo destinacijo. Poseben poudarek je dan dvema tematikama: Zdrave vode in Ljubljana, zelena prestolnica Evrope 2016.« 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.