https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Preko simbolov po svetu do večje pripadnosti Sloveniji

04.02.2016 ob 11:06  

Si Slovenec? Si zaveden? Živiš v Sloveniji? Živiš v tujini? Si potomec Slovencev?  Če se najdeš v vsaj enem izmed opisov, naredi korak! Fotografiraj, snemaj, piši riši ter svojo umetnost deli z drugimi. Pokaži, da se si ponosen in se zavedaš slovenskega porekla!


S projektom #SlovenecSem želijo v letu 2016 v okviru praznovanja 25. obletnice nastanka Republike Slovenije obeležiti obletnico na družbenih omrežjih.

»Družbena omrežja so v zadnjem desetletju širom po svetu doživela ogromen porast ter se dodobra ustalila in s tem postala del našega vsakdana. Njihova porast je ustvarila tudi ogromno prednost za vse vrste organizacij in institucij, ki s prisostvovanjem na družbenih omrežjih opozarjajo na svoj obstoj ter hkrati promovirajo svoje delo, interese ali produkte. Tako omogočajo tudi interaktivno (med)etnično komunikacijo med posamezniki, ki se identificirajo z določeno etničnostjo, oziroma tisti, ki so s to etničnostjo na kakršenkoli način povezani. Predvsem mlajše generacije so tiste, ki so zelo aktivne na družbenih omrežjih, se povezujejo, delijo svoje izkušnje, zanimanja, interese. Internet kot medij z družbenimi omrežji vpliva na oblikovanje posameznikove identitete, kar pa je v primeru potomcev slovenskih izseljencev,  na katere med drugim ciljamo v projektu #SlovenecSem, zelo pomembno, saj s tem, ko se preko omrežij povezujejo z drugimi ljudmi po svetu, krepijo pripadnost določeni etnični skupini ter njenim vrednotam.  Tako lahko o internetu govorimo kot o pomožnem mediju  simbolične etničnosti, produktu dinamičnega načina življenja, in je nedoločen v času in prostoru,« pojasnjuje vodja projekta Karolina Štuhec-Meglič.

Kaj želijo doseči s projektom

Namen projekta je zbiranje simbolov slovenstva širom sveta s pomočjo # (ključno besedo) “SlovenecSem”, hkrati pa je tudi priložnost za medsebojno povezovanje in komunikacijo na spletu vseh tistih, ki se zanimajo za Slovenijo in so z njo na kakršen koli način povezani.

»Cilj projekta je, da se na družbenih omrežjih širom po svetu objavi in deli čimveč prispevkov z vsebinami, ki posameznikom pomenijo simbole slovenstva in slovenske identitete,« pojasnjuje Karolina in dodaja: »S projektom želimo utrditi kulturno identiteto sodelujočih, in sicer s tem, ko slednji komentirajo in všečkajo prispevke drugih, se na nek način povezujejo z ostalimi uporabniki taga #SlovenecSem in posledično tudi s Slovenijo ter s tem dosegajo oziroma oblikujejo virtualno etnično skupnost Slovencev na družbenih omrežjih.«

Kako sodelovati pri projektu

Pri projektu lahko sodeluje vsak uporabnik spleta in družbenih omrežij, in sicer tako, da objavi poljubno sliko, tekst ali video s tagom #SlovenecSem naprimer na Instagramu ali v facebook skupino #SlovenecSem. 

Nekaj primerov: fotografija, na kateri je prikazana slovenska potica ali solata s slovenskim bučnim oljem, naslovnica časopisa „Moja Slovenija“ ali knjige „Zdravljica“, fotografija Cankarjevega doma ali spominske plošče v Tübingenu, kjer je bila tiskana prva slovenska knjiga, … »Pomembna je kreativnost!« spodbujajo pobudniki akcije.

S tem, ko sodelujete v projektu in objavljate primerne vsebine z dodatno ključno besedo #SlovenecSem, jih delite s prijatelji in znanci, pomagate obogatiti komunikacijo na socialnih omrežjih ter vidnost najrazličnejših simbolov, ki nas na takšen ali drugačen način povezujejo s Slovenijo ter med seboj, hkrati pa pomagate tudi pri vzpostavitvi etnične skupnosti Slovencev na spletu. 

Informacije o projektu in izvajalci so objavljene na spletni strani www.slovenecsem.online, na tem naslovu najdete tudi povezave do družbenih omrežij na katerih so trenutno aktivni.

 

 

 

 

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.