https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Na spornem seznamu ni pomurskih čebelarjev

13.02.2016 ob 11:30  

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je po dveh mesecih po izbruhu afere z medom, objavila seznam desetih čebelarjev, ki so kupovali ilegalne pripravke za zatiranje varoj pri čebelah v Čebelarstvu Debevec z Vrhnike. Na seznamu ni pomurskih čebelarjev.

 

Inšpektorji so pri čebelarjih, ki so jih obiskali, med drugim ugotovili, da so uporabljali neregistrirane pripravke za zatiranje varoje, niso imeli evidence o uporabi zdravil na predpisan način, čebelam so dajali zdravila, ki niso namenjena njihovemu zdravljenju in drugo. Pregledali so dvajset čebelarjev, za katere so utemeljeno sumili, da so se oskrbovali z ilegalnimi pripravki za čebele iz Vrhnike. Vseh čebelarjev je v Sloveniji več kot deset tisoč.  

Nacionalni inštitut za javno zdravje je kljub temu in kljub dejstvu, da so v medu nekaterih čebelarjev odkrili ostanke amitraza, v vosku pa tudi prepovedanega klorfenvinfosa, v oceni tveganja zapisal, da je slovenski med varen in da ostanki amitraza v njem ne predstavljajo tveganja niti za zdravje odraslih niti otrok.

Na seznamu grešnikov, ki so uporabljali sporne Debevčeve palčke za zatiranje varoje, ni pomurskih čebelarjev. 

Foto: arhiv pomurec.com

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.