https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Čas trpljenja za alergike se začenja

05.03.2016 ob 11:00  

Veliko ljudi se po mračnem letnem času veseli na prihod pomladi, ki se je meteorološko gledano, že začela. Vendar pa marsikdo lahko pomlad le delno uživa. 10 do 15 odstotkov prebivalstva je namreč alergičnega na cvetni prah, in število alergikov se samo povečuje. Letos to ne bo olajšala tudi zima, ki spada v Sloveniji med toplejše v zadnji stotih letih.

In zakaj pride do alergije na cvetni prah? Enostavno povedano imunski sistem pri tem načeloma neškodljiv cvetni prah doživlja kot agresorja in zaradi tega izloča snovi, ki povzročijo simptome, kot seneni nahod, vnetje očesne veznice in tudi astmo. Pri tem je jakost alergijske reakcije individualna in zelo različna. Kljub temu pa se lahko najde povezava med jakostjo simptomov in koncentracijo cvetnega prahu v zraku. Slednje pa je odvisno od stopnje razvoja rastline in od trenutnih vremenskih razmer. Tako je na primer pri daljšem sušnem obdobju koncentracija cvetnega prahu v zraku višja, medtem ko dež cvetni prah iz zraka spere.

Osem nasvetov, kako se zaščititi pred visoko koncentracijo cvetnega prahu v zraku in pred senenim nahodom:

1. Počistiti stanovanje

Dnevno sobo in spalnico dnevno sesati in pobrisati prah. Predmete in opremo pobrisati z mokro krpo. Za sesalec uporabljati posebni filter.

2. Dnevno sobo in spalnico zračiti le ob določenem času

Pri tem je potrebno upoštevati kdaj je koncentracija cvetnega prahu najbolj intenzivna in glede na to zračiti stanovanje. Na podeželju je načeloma koncentracija cvetnega prahu najvišja zjutraj, v mestu pa zvečer. Najboljše je zračiti po nevihti. Da cvetni prah ne zaide v prostor lahko preprečite tudi  s komarniki.

3. Higiena pred spanjem

Obleke si ne slačiti v spalnici, da se na tak način ne bi tam kopičil cvetni prah. Posteljnino preobleči najmanj enkrat tedensko. Dnevno si pred spanjem skrtačiti ali oprati lase.

4. Ne kaditi!

Tobačni dim draži sluznico in s tem omogoči alergenom da lažje vdrejo v njo.

5. Oprana oblačila ne sušiti zunaj

Oprana oblačila obesit sušit v notranjih prostorih, in ne zunaj. S tem se prepreči visoka koncentracija cvetnega prahu na oblačilih.

6. Nositi očala, ali sončna očala

Sončna očala lahko dodatno zaščitijo oči. Pri očesnih lečah je oko pogosto lahko še bolj občutljivo, zato je bolj priporočljivo skozi celo sezono cvetnega prahu nositi očala.

7. Ko je koncentracija cvetnega prahu v zraku največja, se ne zadrževati na prostem

Koncentracija cvetnega prahu v zraku se poveča, ko je zelo toplo, suho in vetrovno vreme. V tem času se ne zadrževati na prostem, predvsem ne na travnikih in poljih.

8. Spremljati vremensko napoved koncentracije cvetnega prahu

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.