https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Kako slabo vreme vpliva na naše počutje in razpoloženje?

12.03.2016 ob 9:55  

Če spadate med tiste posameznike, ki lahko rečejo, da turobno vreme, kot ga imamo te dni, ne vpliva na vaše počutje, ste res med bolj redkimi srečneži. Večina med nami pa se sprašuje, kako pregnati temne oblake, ki niso samo na nebu, ampak tudi nad našim razpoloženjem.

Pa začnimo z vprašanjem, na katerega si lahko odgovori vsak sam pri sebi: kdaj je v zdravstvenih ambulantah največ pacientov? Ko je lepo vreme ali ko je slabo vreme? Dejstvo je, da večina ljudi nihanje temperatur občuti ravno kot bolezenske znake ali slabo počutje. Tegobe, ki nas v takšnih obdobjih pestijo so: razdraženost, utrujenost, nespečnost, bolečine v sklepih, nihanje krvnega pritiska. Občutljivost na vremenske razmere se z leti veča. Najbolj občutljivi so revmatološki bolniki, bolniki z dihalnimi težavami in srčni bolniki. Prav tako ljudje, ki so imeli zlome, težje poškodbe ali operacije.

Foto: Shutterstock

Strokovnjaki pravijo, da se z občutljivostjo na vremenske razmere lahko rodimo, ali pa občutljivost pridobimo skozi življenje. V veliki meri vpliva na vremensko preobčutljivost tudi sodoben stil življenja. Vsakdo zelo veliko časa preživi v zaprtem, klimatiziranem prostoru, tudi gibamo se premalo. Če temu dodamo še številne alergije, ki napadejo posameznike, stres in nepravilno prehrano, je telo z vsem tem preobremenjeno in nas opozarja, da je čas za to, da upočasnimo tempo.

In kako se vsemu temu izogniti in povečati kvaliteto življenja?

Prvi korak k boljšemu počutju je zdrav način življenja (več gibanja, zdrava prehrana z vitamini in minerali, pravilna drža telesa, zmanjšanje stresa….). Tudi joga, meditiranje ali masaža so pravi način. Vsak posameznik si sam zase mora najti tisto, kar mu najbolj ustreza. Kolikor je možno bodimo na svežem zraku, saj, če je mokro ali mrzlo, še to ne pomeni, da ne smemo na svež zrak. Topleje se obleči, vzeti dežnik v roke, in pot pod noge. Na dan spijmo veliko tekočine, najbolje vode, izogibajmo se gaziranim pijačam in alkoholu. Tudi uživanje kave ni priporočljivo, čeprav zanjo velja vsesplošno prepričanje, da nas poživi.

Tako bo tudi še tako turoben dan postal s soncem obsijan!

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.